Dünya Uzay DNA’larını değiştirdi

Uzay DNA’larını değiştirdi

07.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NASA’ya bağlı bir grup astronotta uzay uçuşları nedeniyle DNA mutasyonu belirlendi. DNA’daki değişimin de kansere ve kalp hastalığına yakalanma riskini artırdığı bildirildi.

Uzay DNA’larını değiştirdi

ABD’deki bir araştırma kapsamında, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nda (NASA) çalışan ve 1998 ile 2001 yılları arasında uzay mekiği görevleri yürüten astronotlardan kan örnekleri toplandı. Araştırmacılar, inceledikleri 14 astronotun tamamının kan oluşum sisteminde (hematopoetik kök hücreler) somatik mutasyonlar olarak da bilinen DNA mutasyonları (kalıcı değişimler) tespit etti. Bu mutasyonların nedeninin uzay uçuşları olduğu, kansere ve kalp hastalığına yakalanma riskini artırdığı belirtildi. Bu nedenle astronotların meslek hayatları boyunca devam eden kan taramalarının ve emeklilikleri sırasında sağlık durumlarının takip edilmesinin önemi vurgulandı. 

Haberin Devamı

Uzay radyasyonu 

Çalışmanın baş yazarı olan tıp profesörü David Goukassian şunları söyledi: “Astronotlar, en önemlisi de uzay radyasyonu olmak üzere pek çok etmenin somatik mutasyonlarla sonuçlanabileceği olağanüstü bir ortamda çalışıyor. Bu durum, söz konusu mutasyonların klonal hematopoetize dönüşme tehlikesi olduğu anlamına geliyor. Uzaya yapılan ticari uçuşlara ve uzayın derinliklerine yapılan keşif uçuşlarına ilginin arttığı bir dönemde bu konunun da dikkate alınması gerekiyor.” Somatik mutasyonların, bir kadın gebe kaldıktan sonra sperm ve yumurta hücrelerinin dışında gerçekleşmesi nedeniyle doğacak çocuğa aktarılmadığı vurgulandı. Öte yandan bu araştırma,  

3 aydan uzun süren uzay uçuşlarına katılan astronotların Dünya’da bir yıl geçirdikten sonra bile kemik kaybının kısmen giderilebildiğini gösteren çalışmadan 2 ay sonra gerçekleşti.