Dünya Vatikan'dan bir ilk

Vatikan'dan bir ilk

20.12.2011 - 00:35 | Son Güncellenme:

VATİKAN, tarihinde ilk kez bir kadın kızılderiliyi ’azize’ ilan edecek. Papa 16’ncı Benedictus tarafından mucizeleri kabul edilip azizlik ünvanı verilecek gelecek dört isimden biri de Amerikalı kızılderili Caterina Tekakwitha olacak.

Vatikandan bir ilk

New York eyalet topraklarında 1656 yılında Mohawk Kızılderili Kabilesi’nin bir ferdi olarak dünyaya gelen Tekakwitha, 1980 yılında dönemin Papası 2’nci John Paul tarafından kutsal ilan edilmişti.
Annesi Mohawk reislerinden biriyle evli olan bir savaş esiriydi. Köyde oluşan çiçek salgını ailesini öldürdü. Annesi ölmeden önce Caterina Tekakwitha’yı vaftiz etti. Tekakwitha yüzü tamamen çiçek bozuğu izleriyle dolu olduğu halde iyileşti. Çocuğu olmayan amcası tarafından büyütüldü. Kabilesinin diğer kadınları gibi, avlanarak, deri işleyerek ve tarımda çalışarak büyüdü. Ancak Hristiyan olduğu için kabilesi tarafından kötü muamale gösteriliyor ve sık sık bastonla dövülüyordu. Pazar günleri dua etmek için çalışmıyordu. Kabilesi bu nedenle yemek vermiyor, aç bırakıyordu. Amcası bir savaşçıyla evlendirmek isteyince kaçarak, Cizvit cemaatine sığındı. 34 yaşında hayatını kaybedene kadar cemaat içinde gençlerin eğitimi ve hasta bakımıyla ilgilendi.