Dünya Vizondan hükümet krizi

Vizondan hükümet krizi

03.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Danimarka’da iki yıl önce Kovid-19 varyantı olduğu gerekçesiyle 17 milyon vizonun itlafıyla ilgili inceleme sona ererken, Başbakan Frederiksen Yüce Divan’dan kurtuldu. Ancak azınlık hükümetini destekleyen muhalefet “Ya seçim ya da gensoru” diyor.

Vizondan hükümet krizi

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag  - Danimarka’da Kovid-19 pandemisi sırasında ülke genelinde 17 milyon vizonun itlaf edilmesine izin veren, bu nedenle de ağır eleştirilere hedef olan Başbakan Mette Frederiksen ve hükümeti, son günlerde zor zamanlar geçiriyor. Frederiksen Yüce Divan’a gönderilmekten kurtulurken, azınlık hükümetine dışarıdan destek veren üç partiden biri olan Radikal Parti, Başbakan’a erken seçime gitmesi konusunda “adeta” ültimatom verdi. 

Haberin Devamı

Vizon skandalını araştıran ve geçtiğimiz perşembe günü raporunu sunan komisyon, 10 üst düzey bürokratın “yasal bir dayanak olmaksızın” hareket ettiğine karar verirken, Başbakan Mette Frederiksen, komisyona verdiği ifade “yasal dayanak olmadığını bilmediğini” söylemişti. 

Komisyonun inceleme raporunda, Frederiksen’in vizonların öldürülmesi kararını duyururken açıkladığı gerekçelerin “son derece yanıltıcı” olduğuna, yasaların çiğnendiğine, Başbakan’ın halkı yanlış yönlendirdiğine hükmetti. Bununla birlikte komisyon, Frederiksen’in, kararının yasal zemini olmadığını gerçekten bilmediğine de kanaat getirirken, 10 üst düzey bürokrat hakkında disiplin kovuşturması yapılması tavsiyesinde bulundu. 

‘Seçim kararı vermeli’

Haberin Devamı

Öte yandan Frederiksen’in destekçilerinden biri olan Radikal Parti’nin Başkanı Sofie Carsten Nielsen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, inceleme raporunda Başbakan Frederiksen’in ihmalkarlıkla hareket ettiğini destekleyecek kanıt olmadığını ancak yaz tatilinden hemen sonra ya da 4 Ekim’de başlayacak yeni yasama dönemi öncesi erken genel seçime kararı vermesi gerektiğini savundu.  

Nielsen, Frederiksen’in bunu yapmaması durumunda, meclisin ilk gününde gensoru önergesi vererek hükümeti düşüreceklerinin altını çizdi. Üç sol eğilimli partinin desteğiyle ayakta duran Frederiksen hükümeti, bu partilerden birinin desteğini çekmesi halinde azil davasıyla karşı karşıya kalabilir. Kızıl-Yeşil ittifakı, Başbakan’a desteğini sürdüreceğini açıkladı. 

Danimarka’da, ülke genelindeki bazı çiftliklerde bulunan vizonlarda Kovid-19’un bir varyantının tespit edildiği açıklanmış, ardından da 4 Kasım 2020’de 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararı alınmıştı. Kararın yasal zemini olmadığının ortaya çıkması kamuoyunda büyük tepki uyandırınca, Tarım Bakanı Mogens Jensen istifa etmek zorunda kalmıştı.