Dünya Washington’dan beklenen tepki

Washington’dan beklenen tepki

01.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD, desteğini açıkladığı Guiado’nun başlattığı bu girişimi olumlu bulduğunu açıkladı.

Washington’dan beklenen tepki

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın da konuyla ilgili bilgilendirildiğini belirtirken, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Guaido’nun çağrısını desteklediklerini belirtti, Venezuelalılara ve orduya, Maduro’yu devirme çabalarını destekleme çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, başlatan Guaido’yu desteklediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

- İngiltere Başbakanı Theresa May ise Guaido’yu başkan olarak tanıdıklarını vurguladı, “Odağımız, krizin barışçıl çözümü ve Venezuela demokrasisinin yeniden tesisidir. Venezuela halkı daha iyi bir geleceği hak ediyor, yeterince çektiler, Maduro rejimi sona ermeli” dedi.

- Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ise Venezuela’daki duruma çare aramak amacıyla 13 Latin Amerika ülkesi ve Kanada tarafından oluşturulan Lima Grubu’nu acil toplantıya çağırdı. Duque, sosyal medya hesabından “Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

- Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter’da yaptıkları açıklamalarla Maduro’ya destek verdi.

Haberin Devamı

- İspanya hükümetiyse, Guaido’yu ülkenin devlet başkanı olarak tanımakla birlikte, herhangi bir darbeye karşı olduklarını bildirdi.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ise Venezuela’daki durumla ilgili Güvenlik Konseyi’ni acil olarak topladığı ve görüş alışverişinde bulunduğu açıklandı.

- Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) de tüm taraflara maksimum itidal göstermesi ve şiddetten kaçınılması çağrısında bulundu.

- Maduro’ya desteğini sunan Arjantin’in efsane futbolcusu Diego Maradona ise, Instagram hesabından “Güçlü ol Venezuela, yeni bir darbe girişimini yenmek için daha önce olmadığı kadar beraberiz!” ifadesini kullandı.

TRUMP: YAKINDAN TAKİP EDİYORUM

ABD Başkanı Donald Trump, darbe girişimine ilişkin yaptığı açıklamada, “Venezuela’daki durumu çok yakından takip ediyorum. ABD, Venezuela halkına ve onların özgürlüğüne destek veriyor” dedi.