Dünya Yayılmış olabilir!

Yayılmış olabilir!

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Omicron’ ismi verilen yeni Kovid-19 varyantının çoktan dünyaya yayılmış olabileceği ifade ediliyor. Hollanda'da iki uçaktan 61 pozitif vaka inerken, İngiltere'de iki, İtalya’da ise bir Omicron vakası açıklandı. Almanya, Çekya ve Avustralya'da da şüpheli vakalar var

Yayılmış olabilir

Güney Afrika'da ortaya çıkan ve büyük endişe yaratan yeni Kovid-19 varyantı sebebiyle seyahat engelleri getirilirken, yeni varyantın Avrupa'da yayılmaya başlamış olabileceği ifade ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'Omicron' adı verilen varyant, tüm ülkeleri alarma geçirdi.

Haberin Devamı

Son olarak Güney Afrika'dan Hollanda'ya cuma günü giden 2 uçakta bulunan 61 kişinin Kovid-19 testleri pozitif çıktı. Yolcuların Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni mutasyon "Omicron" ile enfekte olup olmadığı araştırılıyor. Hollanda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cuma günü Güney Afrika'dan iki uçakla Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a gelen yaklaşık 600 yolcunun teste tabi tutulduğunu, 61'inin Kovid testinin pozitif çıktığı bildirildi. Schiphol Havalimanı'na gelen ve test sonucu pozitif sonuçlanan yolcuların otelde karantinaya alınacağı aktarıldı. Hollanda hükümeti, gece saatlerinde Güney Afrika'dan tüm uçuşları durdurmuştu. Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, halihazırda Hollanda'ya gelmekte olan yolcuların varışta test ve karantinaya tabi tutulacağını ifade etmişti.

Haberin Devamı

Bu haberin ardından İngiltere'de iki kişinin yeni varyant Omicron ile enfekte olduğu açıklandı. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, iki kişinin karantinaya alındığını duyurdu.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü de ülkede 1 vakanın tespit edildiğini açıkladı. Hastanın Mozambik’ten geldiği bildirildi. Öte yandan Almanya, Avustralya ve Çekya gibi ülkelerde de yeni varyant şüphesiyle teste alınan kişiler olduğu öğrenildi.

Endişeleri artırdı

Avrupa'da ortaya çıkan ilk Omciron vakası olarak anılan ve Belçika'da bulunan kişinin ise, Güney Afrika'ya hiç gitmemiş olması, endişeleri artırıyor. Zira bu durum Güney Afrika ve Botsvana'dan çıktığı ifade edilen varyantın şimdiden dünyaya yayılmış olduğunu ifade ediyor olabilir.

Uzmanlar, Türkiye üzerinden Belçika'ya giden bu vakanın Güney Afrika'ya hiç gitmemiş olmasının virüsün yayılımı açısından endişe verici olduğunu ifade ediyor.
Yeni varyant korkusu nedeniyle sınırlar bir bir kapanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, yeni varyant nedeniyle Güney Afrika ve 7 Afrika ülkesine pazartesiden itibaren seyahat kısıtlaması uygulandığını duyururken, İngiltere'de de Noel döneminde yeni ülkelere karşı seyahat yasakları geleceği ifade ediliyor. İsrail, kuzeyindekiler hariç Afrika'nın geri kalan diğer ülkelerini, seyahat tablosunda 'kırmızı listeye' aldı.

Haberin Devamı

‘Biz cezalandırıldık’

Güney Afrika yönetimi, ‘Omicron’ ismi verilen yeni Kovid-19 varyantının keşfedilmesinin ardından, ülkelerinin tebrik edileceğine cezalandırıldığı görüşünde. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, çok sayıda ülkenin Güney Afrika ile uçuşları durdurduğuna dikkat çekilirken, “Omicron’u keşfeden ülkelerinin alkışlanmak yerine cezalandırıldığı” ifade edildi.