Dünya Yemen felakete sürükleniyor

Yemen felakete sürükleniyor

15.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Yemen felakete sürükleniyor

Yemen’de Şii Husi milisler ile Suudi Arabistan destekli hükümet birlikleri arasındaki çatışmalar sürerken, Brleşmiş Milletler (BM), Hudeyde kentinde hayatta kalma mücadelesi veren siviller için acil yardım çağrıları yapmaya devam ediyor. Hudeyde kentinde yüz binlerce sivilin, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları ve yine karadan hükümet birlikleriyle Şii Husi milislerin çatışmaları arasında sıkışıp kaldığı belirtilirken, BM, son üç gündür şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede yüz binlerce sivil için derhal insani yardım koridoru oluşturulması çağrısı da yaptı.

Haberin Devamı

BM Yemen Koordinatörü, Hudeyde’de yüz binlerce sivilin şiddetli çatışmalardan dolayı dehşete düştüğüne ve hayatlarının tehlike altında olduğuna işaret ederek, “Son birkaç günde (ülkedeki) durum dramatik şekilde bozuldu. Aileler, bombardıman, topçu ateşi ve hava saldırılarından dolayı tamamen dehşete düşmüş durumda” değerlendirmesinde bulunmuştu. Grande, bölgedeki çocukların yüzde 25’inin yetersiz beslendiğini, 900 bin sivilin acilen malzemelerine ihtiyaç duyduğunu ve 90 bin hamile kadının da devasa risk altında olduğunu kaydetti. Çocuklara yardım örgütü Save The Children, ülkedeki 4 milyon 200 bin çocuğun açlık sınırında yaşadıklarını ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hudeyde kentinde ordu güçleri ile Husiler arasında uzun süredir şiddetli çatışmalar devam ederken, Yemen ordusunun son haftalarda ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Husiler’in tüm çabalara rağmen katılımının sağlanamadığı İsviçre’nin Cenevre kentinde 6 Eylül’de başlayan Yemen konulu istişare toplantıları cumartesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.