06.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA AA
Uzmanlar, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Türkiye ziyaretinin yoğun bir gündemi olacağına, göç ve ekonominin yanı sıra Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki gelişmelerin gündemde bulunacağına işaret etti. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner, başkanların ziyaret esnasında ele alacakları konuların AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Türkiye ile ilişkiler hakkında hazırladığı raporda belirtildiğini söyledi. Uzuner, “Türkiye, bir komşu ülke olarak ele alınmakta ve bu bağlamda ilişkilerin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Aday ülke statüsünden bahsedilmemektedir. Bu da AB açısından ilişkilerin stratejik bir gözlükle ele alındığını ve iş birliği yapılabilecek alanlarda ilerleme sağlanmasının ilk hedef olduğunu göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Uzuner “Türkiye ile göç, ekonomi ve ticaret, Gümrük Birliği’nin yenilenmesi gibi başlıklar yanında bölgesel sorunlar, Doğu Akdeniz, Güney Kafkasya, Libya ve Suriye gibi başlıklar ele alınmaktadır. Buralarda Türkiye ile müzakere yürütülmesi esas hedef gibi görünmektedir. Bu bağlamda AB üyelik sürecinden alışık olduğumuz değer temelli bir yaklaşımdan ziyade stratejik bir bakış açısının ön plana çıkacağını söylemek mümkün” dedi.
Uzuner, ziyaret kapsamında Türkiye’nin reform söylemi üzerinden adaylık konusunu da masaya getireceği, adaylık perspektifinin canlandırılacağı bir döneme girilebileceğine dikkati çekerek “Burada sert gücün bir yana bırakılmasını hedefleyen bir AB görmekteyiz” dedi.
Güncelleme bekleniyor
Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği (ABKAD) Başkan Yardımcısı Dr. Can Baydarol, “Bu çok önemli bir ziyaret çünkü bugüne kadar iki lider de Türkiye’ye gelmemeye gayret gösteriyordu; Türkiye’ye gelmelerinin taviz verici bir hava ortaya çıkaracağı yönünde bir inanış vardı” diye konuştu. Baydarol, 25-26 Mart’ta gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye için koşullu bir pozitif gündem maddesi ortaya çıktığını ifade ederek bu çerçevede başta Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunun gündeme geldiğini belirtti. Komisyona bu çerçevede yetki verildiğini vurgulayan Baydarol, haziranda düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin mümkün olabileceğine işaret etti.
Baydarol, zirveden aynı zamanda üst düzey siyasi diyalog meselesinin ön plana çıkarıldığını hatırlatarak “Her iki başkanın Türkiye gelmesi, üst düzey siyasi diyaloğun başladığının bir göstergesi. Tahmin ediyorum ki 6 Nisan sonrasında yeni bir dönemin başlaması mümkün olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi ve Rektör Danışmanı Emre Gönen, AB’de ciddi bir siyasi irade eksikliği bulunduğunu ve Birliğin çifte standartlı bir tutum takındığını ifade ederek bu nedenle ilişkilerin normalleşmesi sürecinin kolay olmayacağını vurguladı. Gönen, “Ancak AB’nin sert tehdit havası rafa kaldırıldı. Bu iyi bir şey” dedi.
Emekli Büyükelçi ve Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Zeki Bulunç da AB’nin öncelikli hedefinin üye ülkeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin çıkarlarını korumak olduğuna işaret etti. Bulunç, “AB, esasen Doğu Akdeniz’deki durumu zamana yaymak ve Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığına son vermek istiyor” değerlendirmesinde bulunarak Kıbrıs’ta uzlaşı olamadan Doğu Akdeniz’deki sorunların da çözülemeyeceğine işaret etti.