Dünya ‘Yeni soğuk savaş istemiyoruz’

‘Yeni soğuk savaş istemiyoruz’

22.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, “Yeni bir soğuk savaş istemiyoruz” derken, “İlk kez ABD’nin savaşta olmadığı bir günde karşınıza çıkıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Yeni soğuk savaş istemiyoruz’

 

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda konuşan Biden, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle “20 yıllık savaşın sona erdiğini” belirterek, “ABD’nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir cevap olarak kullanılmamalı” dedi. Teröre karşı “uyanık olunması gerektiğini” söyleyen Biden, Taliban’a da, evrensel insan haklarına uyma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı, “Yeni bir soğuk savaş ya da bloklar halinde bölünmüş ülkeler istemiyoruz. Çok farklı fikir ayrılıklarımız olsa bile birlikte çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Önümüzdeki 10 yılın insanlık için kritik olacağını savunan Biden, “Benim yönetimim tüm halklar için çalışacak. Yönetimim daha barışçıl ve refah içeren bir gelecek için çalışmaya devam edecek... Afganistan’da 20 yıllık savaşı bitirip yeni bir başlık açtık. Sürekli diplomasiyi kullanacağız. Yeni yöntemlerle insanları tüm dünyada ayağa kaldırmaya çalışacağız. Sorunlar ne kadar zor olursa olsun hükümetler insanlar içindir diyoruz” ifadelerini kullandı.

Biden İran konusunda da “İran’ın nükleer silahlara sahip olmaması için gerekeni yaparız. İran üzerine düşeni yaparsa anlaşmaya dönmeye hazırız” derken, Filistin sorununa yönelik “iki devletli çözüm” düşüncesini de tekrarladı.

Haberin Devamı

Zenginlere yüklendi!

Bu arada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, insanların, eşitsizlikler karşısında hükümetlere ve BM dahil kurumlara güvenini yitirdiğini belirterek, “Milyonlar açken milyarderler zevkine uzaya gidiyor” eleştirisinde bulundu. Dünya liderlerine, “Tehlike çanlarını çalmak için buradayım. Dünyanın uyanması gerekiyor. Uçurumun kenarındayız ve yanlış yönde ilerliyoruz” diye hitap eden Guterres, “Dünyamız hiç bu kadar tehdit altında olmamıştı” ifadesini kullandı.

‘Yeni soğuk savaş istemiyoruz’

66 yıllık gelenek bozulmadı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün New York’ta başlarken, ilk konuşmayı, 66 yıldır olduğu gibi Brezilya yaptı. Genel Kurul’un ilk yıllarında birinci konuşmacı olmayı hiçbir ülkenin istememesi ve Brezilya’nın bu işe gönüllü olmasının ardından bu durum bir gelenek haline gelmişti. Bu yıl da ilk konuşmayı yapan Brezilya Devlet başkanı Jair Bolsonaro, küresel ısınmayla mücadele çağrısı yaptı. Bununla birlikte Bolsonaro’nun konuşması biter bitmez, mikrofonun bir görevli tarafından temizlendiği görüldü. Bolsonaro, Kovid-19 geçirdiği gerekçesiyle aşı olmayı reddetmişti. Öte yandan Bolsonaro’nun BM heyetindeki bir kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Yazarlar