Dünya Yeni Zelanda tek kullanımlık e-sigaraların yasaklanacağını duyurdu

Yeni Zelanda tek kullanımlık e-sigaraların yasaklanacağını duyurdu

20.03.2024 - 15:05 | Son Güncellenme:

Bu hamle, reşit olmayanların tek kullanımlık elektronik sigara içmeye başlamasını önlemeyi amaçlıyor.

Yeni Zelanda tek kullanımlık e-sigaraların yasaklanacağını duyurdu

Yeni Zelanda hükümeti, tek kullanımlık e-sigaraları (vape) yasaklayacağını ve bu tür ürünleri reşit olmayanlara satan kişilere yönelik para cezalarını artıracağını açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni yasalar uyarınca, 18 yaşından küçük çocuklara elektronik sigara satan perakendeciler 100 bin Yeni Zelanda dolarına (55 bin 590 €) kadar para cezasına çarptırılırken, bireyler de 1.000 Yeni Zelanda doları (556 €) para cezasına çarptırılacak.

Getirilen diğer düzenlemelerle e-sigaraların gençlere hitap edebilecek görsellerle ya da cazip isimlerle satılması engellenecek.

Hedef çocuklar ve gençler

Yeni Zelanda Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Costello çarşamba günü yaptığı açıklamada e-sigaraların "önemli bir sigara bırakma aracı" olmaya devam ettiğini ve yeni düzenlemelerin küçüklerin bu alışkanlığı edinmesini önlemeye yardımcı olacağını söyledi.

Costello, "Elektronik sigara, sigara içme oranlarımızda önemli bir düşüşe katkıda bulunurken, gençlerin elektronik sigara kullanımındaki hızlı artış ebeveynler, öğretmenler ve sağlık uzmanları için gerçek bir endişe kaynağı olmuştur" dedi.

Haberin Devamı

Bu karar, Yeni Zelanda'nın önceki sol eğilimli hükümetin tütün kullanımını aşamalı olarak kaldırmaya yönelik bir yasayı yürürlükten kaldırmasından bir aydan kısa bir süre sonra geldi.

Söz konusu yasa, nikotin seviyelerinin düşürülmesini ve 2008'den sonra doğanlar için ömür boyu sigara yasağı getirilmesini öngörüyordu