Dünya Yıkanabilir önlüğe geçer not

Yıkanabilir önlüğe geçer not

05.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’nin Virginia Eyaleti’nde bazı hastanelerde kullanıma sunulan 100 kez yıkanabilir önlükler enfeksiyon uzmanlarından geçer not aldı.

Yıkanabilir önlüğe geçer not

HANDE ATILGAN- Ülkede 15 binden fazla epidemiyoloğun üye olduğu Enfeksiyon Kontrol ve Epidemiyoloji Uzmanları Derneği’nin (APIC) haziran ayında düzenlediği bir konferansta sunulan projede, yıkanarak 100 defaya kadar kullanabilen önlüklere ilişkin saha deneyimleri aktarıldı. Tek kullanımlık ürünlerin yerini alması beklenen bu önlüklerin, çevreci olduğu ve pandemide krize sebep olan sağlıkçıların kişisel koruyucu ekipmanlarındaki erişim sorunun aşılmasını sağlayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

213 TON ATIK TASARRUFU

APIC’in konferanstaki projenin sunumunda, yıkanabilir bu ürünlerle yılda 213 ton atığın ortadan kaldırılabileceği belirtildi. Üretici firma Inova, yeni önlükleri bir spor giyim markasıyla tasarlandı. Haziran ayı başında, tıbbi cihaz üreticilerinin bir araya geldiği Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın düzenlediği panelde konuşan Ticaret Bakanlığı AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Dairesi Daire Başkanı Gülizar Yavaş, üreticilerin tek kullanımlık ürünlere ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Yavaş, AB’nin ekonomik yaşamının yeniden dizayn edildiği Yeşil Mutabakat’ta tek bir düzenleme yapmadığını belirtmişti. Önlüklerin de dahil olduğu tıbbi tekstil için yakın zamanda bir düzenleme yapılmasını beklemediğini söyleyen Yavaş, “Genel politika tek kullanımlık ürünlerden olabildiğince vazgeçmek” demişti.