Dünya Yılda 100 milyar tablet aspirin!

Yılda 100 milyar tablet aspirin!

01.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ağrı kesici özelliğiyle günlük hayatta en çok aranan ilaç olan Aspirin, bundan tam 111 yıl önce Alman kimyager Felix Hoffmann tarafından bulundu.

Yılda 100 milyar tablet aspirin

Her yıl 100 milyar Aspirin tabletine denk gelen, ortalama 35 bin ton üretimiyle Aspirin aslında kendine ait bir imparatorluğun da sahibi.

Farelerde denense

Hoffman’ın 1897 yılında saf asetilsalisilik asit (ASA) üretmesiyle ortaya çıkan ilacın kaynağı ise dünyanın her yerinde yetişen söğüt ağacı. Alman ilaç devi Bayer’de çalışan genç kimyager Hoffman’in amacı romatizma rahatsızlığı çeken babasını iyileştirebilmekti. Aspirin’in bir başka serüveni daha var. O dönemde üretilen ilaçlar aynı bugünkü gibi fareler üzerinde deneniyordu. İçindeki toksik maddeler yüzünden farelerde iç kanamaya neden olan Aspirin bu hayvanlar üzerinde denenseydi, dünyanın en çok satılan ilacı asla olamayacaktı. Bugün, yalnızca ağrı tedavisinde değil, kalp krizine karşı koruması, felci önlemesi ve kanserle savaşması nedeniyle de Aspirin en çok tercih edilen ilaçlar arasında geliyor. Dünyanın dört bir yerinden uzmanlar, bu değerli ilacın diyabete olan etkisiyle ilgili de araştırmalarını sürdürüyor.