Dünya Yunanistan ‘uzatıyor’

Yunanistan ‘uzatıyor’

25.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’ın, Türkiye ile sınırının bulunduğu Meriç bölgesinden göçmen girişlerini önlemek amacıyla inşa ettiği çelik bariyeri sınırın tamamına uzatacağı bildirildi.

Yunanistan ‘uzatıyor’

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in başkanlığında toplanan Yunanistan Ulusal Güvenlik Hükümet Konseyi, ülkenin deniz ve kara sınırlarındaki düzensiz göçmen geçişlerini ele alırken, Türkiye sınırındaki çelik çitlerin, Meriç bölgesinde Türkiye ile sınırın tamamı boyunca kademeli olarak genişletilmesi kararı alındı.  Atina’nın, sınıra ördüğü bariyerin 220 kilometreye uzatılması bekleniyor.

Haberin Devamı

EGE'DEKİ SORUNLAR

Türkiye'ye göre Ege Denizi'ndeki sorunların ana başlıkları; deniz yetki alanları yani, kara sularının genişliği ve kıta sahanlığı, hava sahaları, aidiyeti belli olmayan adacık ve kayalıklar ile Yunanistan'ın Doğu Ege Adaları'nı silahlandırması. Atina'ya göre ise Ege Denizi'nde iki ülke arasında sadece tek bir anlaşmazlık var; o da kıta sahanlığı.

TÜRKİYE SERT TEPKİ GÖSRTERECEĞİNİ İLAN EDİNCE ASKIYA ALINDI

Doğu Akdeniz'de birbirine rakip olan NATO üyesi Türkiye ve Yunanistan arasındaki en temel sorunlardan biri, Atina'nın 10 mil olarak ilan ettiği hiçbir uluslararası kurala uymayan hava sahası. Dünyada kabul edilen yöntem, hava sahasının genişliğinin kara sularıyla aynı olması. Bu da, 6 millik bir mesafe demek.

Haberin Devamı

Türkiye, Yunanistan'la arasındaki 6 ila 10 mil arasındaki mesafeyi uluslararası hava sahası olarak tanıyor. Atina ise, söz konusu mesafeye giren Türk jetlerini ihlalle suçluyor.

Yunanistan'ın 1990'larda kara sularını 12 deniz miline çıkarma hamlesi ise Türkiye'nin askeri önlemler de dahil sert tepki göstereceğini duyurmasıyla askıya alındı.

TÜRKİYE GÜNDEMİ DEĞİŞTİRDİ

Günlerdir sayfa sayfa telekulak skandalını haberleştiren Yunan medyası, bugün odak noktasını Türkiye'ye çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni nesil sondaj gemisi Abdülhamid Han'a helikopterden baktığı fotoğraflar, dakikalar içinde Yunan medyasının sayfalarına taşındı.

Abdülhamid Han, bugün Mersin'den yola çıkıp Gazipaşa'nın güneyindeki Yörükler 1 kuyusuna doğru seyredecek. Söz konusu kuyu, Gazipaşa'ya 55 kilometre uzaklıkta ve Kıbrıs'ın kuzeybatı ucuna da yaklaşık 70 kilometre mesafede.

Türkiye'nin önceki yıllarda Doğu Akdeniz'de giriştiği sondaj faaliyetleri Yunanistan'ı çaresiz bırakmış, Atina yönetimi Avrupa Birliği'nden (AB) yardım istemişti. Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları için farklı ülkelerle yaptığı anlaşmalar bulunuyor.