DünyaYüzerek Türkiye’ye dönmeye çalıştılar!

Yüzerek Türkiye’ye dönmeye çalıştılar!

11.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan’ın Sakız Adası’nda sıkışan ve sığınma işlemleri konusunda umutsuzluğa kapılan mülteciler, çareyi 6 km uzaklıktaki Çeşme’ye yüzmekte buldu. Açlık ve hastalıkların tırmandığı adaların durumu alarm veriyor

Yüzerek Türkiye’ye dönmeye çalıştılar


Sınırların kapatılmasıyla Yunanistan’da sıkışan ve yoğunluk nedeniyle güç koşullarda yaşayan mültecilerin dramı sürerken, Sakız Adası’nda kalan bir grup göçmen çareyi yüzerek Çeşme’ye dönmeye çalışmakta buldu. Sakız Adası’nda bulunan Souda kampından kaçan dört mülteci, dün Ege Denizi üzerinden 6 km uzaklıktaki Çeşme’ye ulaşmaya çalışırken gönüllü arama kurtarma görevlileri tarafından kurtarıldı.
‘Bu tarz eylemler artabilir’
AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasının yürürlüğe girdiği tarih olan 20 Mart’tan itibaren Yunanistan’da bulunan mültecilerin bir kısmı Sakız Adası’na taşınırken, bölgedeki kamplarda yığılma yaşanıyor. Şu anda 2 bini aşkın sayıda göçmenin yaşadığı Sakız Adası, bin kişilik kapasitesini aşmış durumda. Türkiye’ye geri gönderilen sığınmacılar için destek ve gözlem hattı olan “Return Watch” (İade Gözlem) organizasyonunun kurucularından Sevda Tunaboylu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Yunan Adaları’ndaki kamplarda sığınma başvuru süreçlerinin çok yavaş işlediğine dikkat çekti. Yunanistan’ın artık mültecileri kamplarda en fazla 28 gün tuttuğunu ve bu süreyi dolduran mültecilerin sokakta kaldığına dikkat çeken Tunaboylu, bu durumun mültecilerin yeniden Türkiye’ye yönelmesine sebep olabileceğini savundu.
Mültecilerin çaresizlik içerisinde kaçakçılara binlerce euro vererek ayrıldıkları Türkiye’ye geri dönmek için tehlikeli yollara yönelmesinin bir diğer nedeni ise, medya ve hükümetlerin ilgisini çekmek istemeleri. Tunaboylu, mültecilerin içinde bulundukları durumdan dolayı giderek politikleştiklerine vurgu yaparken, bu tarz eylemlerin artabileceği uyarısında bulunuyor.
Bebeklere süt verilemiyor
Başta Sakız Adası olmak üzere Yunanistan’daki kampları etkisi altına alan en büyük tehlike açlık. Kadın, çocuk, hamile birçok mülteci; açlık ve dehidrasyon sınırında yaşamlarını sürdürüyor. Kamplardaki koşullar gün geçtikçe zorlaşırken, mülteciler ayakkabılarını, giysilerini ve hatta yatacakları yerleri bile kendileri yapmak zorunda bırakılıyor. Sakız Adası’ndaki Vial kampında kalan mültecilerin çok ciddi sağlık sorunları yaşadığı aktarılırken, 2 binden fazla kişinin kaldığı kamplarda sadece iki doktorun çalıştığı ve mültecilere ilaç verilemediği vurgulanıyor. Kampta kalanların yüzde 40’ını çocukların oluşturduğu ifade ediliyor. Bölgede çalışan gönüllü yardım görevlilerine göre, Sakız Adası’nda yaşayan en büyüğü 6 aylık olmak üzere 25’den fazla bebeğin günlük 100 ml süt ihtiyacı bile karşılanamıyor. Gönüllüler, annelerin içerisinde bulunduğu koşullar ve açlık nedeniyle bebeklerini emziremediğini vurguluyor.
Öte yandan dün Yunanistan’ın Makedonya sırındaki İdomeni kampında Afganistan ve Pakistanlı mülteciler arasında kavga çıktı. 300 mültecinin karıştığı taşlı, sopalı kavga Yunan polisi tarafından biber gazı kullanılarak dağıtıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler