Dünya ‘Zalim’ krala DNA testi

‘Zalim’ krala DNA testi

01.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taht için iki yeğenini katleden İngiliz Kral 3’üncü Richard’ın DNA genomunun analizi yapılacak. Bu analiz sayesinde kralın şiddete eğilimi, psikopat olup olmadığı dahil karakteri belirlenecek.

‘Zalim’ krala DNA testi

İngiltere’de 15. Yüzyıl’da krallık yapan 3. Richard, tahta geçmek için iki yeğenini öldürdüğü gerekçesiyle ‘cani hükümdar’ olarak anılıyor. Leicester Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Kral 3. Richard’ın karakterini anlamak için DNA genomunu analiz edecek. Araştırmayı yapacak ekibin başında 2013’de Leicester’da bir otoparkın altında Kral Richard’ın kayıp iskeletini bulan Profesör Turi King yer alıyor. ‘The Times’ gazetesine göre, bilim insanları genom analiziyle kralın sağlığı ve görünüşünün yanı sıra psikolojisi, narsisizmi ve şiddete eğilimi hakkında da bilgi sahibi olacak. Böylece karakterle genlerin ilişkisi belirlenecek.

Haberin Devamı

Bulgular, başta İngiliz yazar Shakespeare’in ünlü ‘III. Richard’ adlı oyunu olmak üzere çeşitli eserlerde kralın olumsuz tasvir edilmesinin doğru olup olmadığını gösterecek. Genom analizi haberi, Huddersfield Üniversitesi’nden Profesör Tim Thornton’ın geçen ay iki prensin gerçekten de amcaları 3. Richard tarafından öldürüldüğünü kanıtladığını söylediği bir çalışmayı yayımlamasının ardından geldi. Kral 8’nci Henry döneminde bir saray mensubu olan Sir Thomas More’un 1518’de yazdığı bir kitapta da 3. Richard’ın prensleri öldürdüğü yazılmıştı.

‘Zalim’ krala DNA testi

Çifte cinayetle tahta geçti

İngiltere’nin 1483’den 1485’e kadar kralı olan 3’üncü Richard, kral olan ağabeyi Edward’ın ölümüyle tahta geçen 12 yaşındaki yeğeni 5’inci Edward’ın kral naibi olmuştu. Richard, 1483’te yeğeni 5’inci Edward ve onun kardeşi olan Richard Shrewsburyli’yi Londra Kulesi’ne hapse attırarak tahtı ele geçirmişti. Sonra çocuk yaştaki iki prens yeğenin bir daha ortada görülmemesi, amcaları Richard’ın onları öldürdüğüne dair iddiayı ortaya çıkarmıştı. Olay, İngiltere’nin en büyük cinayeti olarak tarihe geçmiş ve filmlere, romanlara konu olmuştu.

 

Yazarlar