Dünya Zelenskiy de Şi’yi davet etti

Zelenskiy de Şi’yi davet etti

30.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Moskova ve Kiev arasındaki savaşın sonlandırılması için geçen ay 12 maddelik bir barış planı sunan Çinli mevkidaşı Şi Cinping’i ülkesine davet etti.

Zelenskiy de Şi’yi davet etti

“Euronews”un haberine göre, Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana kendisiyle görüşmeyen Şi için “Onu burada (Kiev’de) görmeye hazırız” dedi. Ukrayna, Çin’in barış planı Rusya’nın işgal ettiği bölgelerden çekilmesinden bahsetmediği için Pekin’in önerisini kabul edilemez bulurken, Şi, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Moskova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Bu arada Rusya’nın İsveç Büyükelçisi Viktor Tatarintsev’nin, İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılması halinde “misilleme amaçlı askeri önlemler” için meşru hedefler haline geleceğini söylemesi yeni bir gerilime neden oldu. Bu açıklamaya sert tepki gösteren İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, “İsveç’in güvenlik politikası İsveç tarafından belirlenir başka kimse tarafından değil” ifadesini kullanırken, Rus elçinin bakanlığa çağırıldığı bildirildi.

BELARUS’TAN ‘NÜKLEER’ SAVUNMASI

Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandıracağını duyurmasının ardından, Minsk’ten açıklama geldi. Açıklamada, söz konusu girişimin Batı yaptırımlarına “yanıt” niteliği taşıdığı öne sürüldü. Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın, Batılı ülkelerin Belarus’a uyguladığı yaptırımlar ve NATO’nun ülke sınırının yakınlarına askeri yığınak yapması da dahil olmak üzere Batı’dan gelen baskılara bir yanıt niteliği taşıdığı ifade edildi.