Dünya Zelenskiy destek turunda

Zelenskiy destek turunda

15.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna lideri Zelenskiy, İtalya’nın ardından Almanya’daydı ve Berlin’den askeri desteğin devamını istedi.

Zelenskiy destek turunda

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in yurtdışındaki temasları sürdü. İtalya’daki temaslarını tamamlayan Zelenskiy, buradan Alman Hava Kuvvetlerine ait uçakla Berlin’e geçti. Uçağa iki Eurofighter savaş jeti eşlik etti.

Haberin Devamı

Almanya’nın başkenti Berlin’e gelerek Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile biraraya gelen Zelenskiy, Alman liderler ile daha önce Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de görüşmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı’nın, Rusya’nın ülkesine yönelik saldırısının başlamasından bu yana Berlin’e yaptığı ilk ziyarette, Ukrayna’daki durum ele alındı. Zelenskiy ilk olarak Steinmeier ile görüşürken, Berlin’de alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Haberi yalanladı

Zelenskiy, Scholz’la ortak basın toplantısında ise, Berlin’in, Ukrayna’ya modern savaş uçakları tedarik koalisyonunda diğer ortaklarla birlikte Kiev’i desteklemesini istedi. Ukrayna lideri, “Rusya şu anda hava sahasında üstünlüğe sahip. Bunu değiştirmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Zelenskiy’e Almanya’da Washington Post gazetesinin, sızdırılan Pentagon belgeleriyle ilgili yaptığı haber de soruldu. The Washington Post, Pentagon’un sızan belgelerine dayandırdığı haberinde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in ordudaki üst düzey yetkililerle kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmelerde Rusya topraklarına saldırma imkanını istişare ettiğini yazmıştı. Zelenskiy, uzun menzilli füzeleri Rus topraklarını vurmak için kullanmayı planlayıp planlamadığının sorulması üzerine “Ülkemizde hiç kimse, Rusya’ya saldırı düzenlenmesi ya da Rusya topraklarının vurulması yönünde emir vermedi” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, “Biz yasadışı olarak işgal edilen topraklarımızı geri almak için bir karşı taarruza hazırlanıyoruz” dedi.

Ödül verildi

Görüşmeden sonra Aachen kentine geçen Zelenskiy ve Ukrayna halkına, Aachen 2023 Uluslararası Şarlman Ödülü verildi. Bu, Avrupa’da birliği sağlamak için çalışanlara verilen prestijli bir ödül. Ödülün eski kazananları arasında Winston Churchill, Bill Clinton ve Papa Françesko gibi isimler bulunuyor.

Almanya, Rusya’nın işgali savaşı karşısında askeri, ekonomik ve mali yardım sağlayarak Ukrayna’nın en büyük destekçilerinden biri haline geldi. Savaşın ilk döneminde daha tereddütlü bir şekilde Ukrayna’nın yanında yer alan Almanya, daha sonra desteği büyük oranda artırdı ve son açıklanan 3 milyar Dolarlık askeri yardımla dikkatleri bir kez daha çekti.

Haberin Devamı

Eurovision’a bombayla karşılık verdiler!

Zelenskiy destek turunda

Ukrayna’da düzenlenmesi planlanan ancak Rusya’nın başlattığı savaş sonrası İngiltere’ye alınan Eurovision müzik yarışması devam ederken, Rusya skandal bir saldırya imza attı. Ukrayna ekibinin sahneye çıkmasından çok kısa bir süre önce, ekibin memlketi olan Ukrayna’nın Ternopil lenti Rus füzelerinin hedefi oldu. Tvorchi isimli müzik grubu, sahneye çıkmadan önce destek amacıyla memleketleri olan Ternopil’in ismi yer alan bir pankart taşımışlardı. Barış mesajlarına sahne olan müzik yarışması esnasında Rusya’nın düzenlediği bu saldırı büyük tepki çekti.