Dünya Zeynep'i 50 saat uğraşıp kurtardılar! Peş peşe aynı mesaj: 'Vazgeçmeyeceğiz'

Zeynep'i 50 saat uğraşıp kurtardılar! Peş peşe aynı mesaj: 'Vazgeçmeyeceğiz'

10.02.2023 - 11:27 | Son Güncellenme:

Hatay'da Alman uzmanın 'Zeynep tamam, korkma' diye seslendiği depremzede enkazdan sağ salim çıkarıldı. 100'üncü saatten sonra arka arkaya çocukları kurtaran İsrailliler ve İspanyollar ise aynı mesajı paylaştı.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

Bütün dünya Türkiye için seferber oldu, onlarca ülkeden arama kurtarma uzmanları deprem bölgesindeki enkazlarda canlı arıyor. Türkiye'ye yardım ve ekip gönderen ülkelere yenileri eklendi. Deprem bölgesinde en fazla arama kurtarma uzmanı bulunan ülkeler sırasıyla Azerbaycan (725), İsrail (450), Hindistan (252), Fransa (204), KKTC (200), Polonya (178) ve ABD (161) oldu. 

Haberin Devamı

İSVEÇ

İsveç, depremzedeler için yaklaşık 3 milyon 400 bin dolarlık yardım açıkladı. Türkiye'ye ekip gönderen İsveç kafilesinde arama kurtarma ekipmanlarının yanı sıra inşaat ve lojistik uzmanları da var.

ARJANTİN

Güney Amerika ülkesi, 28 uzmanın yer aldığı arama kurtarma ekibini Türkiye'ye yolluyor. Ekipte özel eğitimli köpekler de var. Arjantin'in komşusu Brezilya da, bir arama kurtarma ekibini Türkiye'ye sevk etti.

ABD

161 kişilik arama kurtarma ekibinin ardından uçak gemisi USS George HW Bush'u yardım için Türkiye'ye yollayan ABD, 85 milyon dolarlık ek yardım gönderiyor. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), yardımın depremzedelere yiyecek, barınak, kış hava şartları için gerekli malzeme, travma desteği içeren sağlık hizmetleri ve temiz içme suyu teminini kapsadığını duyurdu.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde çalışmaya başlayan 'Virginia Görev Gücü 1' adlı ekip, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde ve Kasım 1999'daki Düzce depreminde de sahadaydı.

CEZAYİR

Deprem bölgesine 86 kişilik arama kurtarma ekibi sevk eden Cezayir'de, Türkiye ve Suriye'ye yardım için büyük bir seferberlik var. Sosyal medyada başlayan kampanyalar çığ gibi büyürken, sanatçılar ve futbolcular da kampanyaya katıldı. Cezayir'de toplanan 95 tonluk yardımı taşıyan uçak Türkiye'ye indi, uçakta sahada görev alacak doktorlar da vardı. Yeni yardımların kısa sürede uçaklarla Türkiye'ye taşınması bekleniyor.

Cezayirli arama kurtarma ekipleri, depremin üçüncü gününde bir genç kadın ve bir kız çocuğunu enkazdan sağ olarak çıkardı.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

İSVİÇRE

İsviçre, depremin ardından Türkiye'ye tecrübeli 80 uzman gönderdi. İsviçreli arama kurtarma ekipleri, Hatay'daki enkazlarda dokuz kişiyi kurtardı. İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Twitter hesabından arama kurtarma ekibiyle gurur duyduğunu yazdı.

İSPANYA

Aralarında gönüllülerin de yer aldığı 90 uzmanı arama kurtarma için, askeri gemileri ise insani yardım Türkiye'ye gönderen İspanya'da, yardım kampanyalarına büyük destek var. Resmi kurumların yanı sıra büyük şirketler, Barcelona ve Real Madrid gibi futbol kulüpleri kampanyaya katılıyor. Yalnızca bir günde 20 TIR'lık yardım toplandı, kolileri koyacak yer kalmayınca bazı firmalar depolarını açtı.

Haberin Devamı

Sahadaki İspanyol arama kurtarma ekipleri, altı depremzedeyi enkazdan sağ çıkardı. Sahra hastanesi ekipmanlarını taşıyan uçak da Perşembe akşamı Türkiye'ye indi.

Bomberos GIRECAN adlı kurtarma ekibinin bir pide fotoğrafıyla paylaştığı sıra dışı mesajı kayıtsız kalmayıp "Efsanevi Türk misafirperverliği, tüm içtenliğiyle" diyerek yeniden yayımlayan İspanya Büyükelçiliği, bugün 'We do not give up-Vazgeçmeyiz' diyor. Bölgedeki İspanyol ekiplerin çalışmalarını paylaşan elçilik, söz konusu ifadeyi birçok kez tekrarladı.

Öğleden sonra saat 15.03'te paylaşılan Twitter mesajı ise, umut saçıyordu. İspanyol askeri kurtarma birliğinin bir kız çocuğu ve bir erkek çocuğunu sağ salim çıkardığı bildirildi, annelerini kurtarmak için çalışıldığı aktarıldı. Tweetin sonunda ise "Ve asla vazgeçmeyeceğiz" yazıyordu.

Videoda İspanyol uzmanların çocukları ambulansla taşırken etraftaki kalabalığın alkışladığı görüldü, bravo sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

İSRAİL

450 arama kurtarma uzmanı ve doktorla ilk günden itibaren sahada yer alan İsrail, şimdiye kadar 19 depremzedeyi enkazlardan sağ çıkardı. İsrail Büyükelçiliği de, Twitter hesabından "İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bu sabah, 102 saat sonra, enkazdan çıkarılan 10 yaşındaki bu güzel çocuk gibi, onlar vazgeçmedikçe biz de vazgeçmeyeceğiz!" mesajını paylaştı.

BOSNA HERSEK

Hatay Reyhanlı'daki enkazlarda canlı arayan Boşnak arama kurtarma ekipleri, Perşembe günü bir depremzedeyi kurtarmayı başardı.

BANGLADEŞ

46 arama kurtarma uzmanını taşıyan Bangladeş uçağı, Türkiye'ye iniş yaptı.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

İNGİLTERE

77 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderen İngiltere'de, gurbetçilerin kampanyasına Başbakan Rishi Sunak'tan destek geldi. Kampanya merkezini ziyaret eden Sunak, yardımları paketleyip koli taşıdı. İngiltere Başbakanı, University College London'daki (UCL) Türk öğrencilerin kampanyasına şapka, atkı ve battaniye bağışı da yaptı.

MACARİSTAN

Deprem olur olmaz Türkiye'ye yardıma koşan ülkeler arasında yer alan Macaristan, 156 arama kurtarma personelini bölgeye sevk etti. Macar ekip, geride kalan dört günde 27 kişiyi kurtardı.

Haberin Devamı

SUUDİ ARABİSTAN

Büyük bir yardım kampanyası başlatan ülkede yaklaşık 40 milyon dolar toplandı. Kampanyaya 400 bin insanın katıldığı bildiriliyor. Suudi Arabistan'dan gelen arama kurtarma uzmanları da, deprem bölgesinde.

FRANSA

Fransa'dan 136 personelin yer aldığı iki ayrı arama kurtarma ekibine üçüncüsü eklendi. 61 itfaiyeci, doktorlar ve hemşireler, veteriner ve özel eğitimli köpeklerin bulunduğu yeni ekip, Gaziantep'e ulaştı. Paris yönetimi, ayrıca deprem bölgesinde bir sahra hastanesi kurmaya hazırlanıyor.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

 

MALEZYA

Türkiye'ye 70 kişilik arama kurtarma ekibi gönderen Malezya, yeni bir ekibi daha yola çıkarıyor. 80 personelden oluşan yeni ekibin bugün deprem bölgesine ulaşması bekleniyor.

POLONYA

Polonyalı arama kurtarma ekibi, 178 kişilik personeliyle günlerdir deprem bölgesinde. Ekip 10'u aşkın depremzedeyi enkaz altından sağ salim kurtardı.

Varşova yönetimi yeni bir adım daha atıyor. Sahra hastanesi kurmak üzere aralarında doktor, hemşire ve acil tıp teknikeri bulunan yaklaşık 100 kişilik ekip, malzemeleriyle birlikte Türkiye'ye ulaştı. Polonya, Kahramanmaraş'ın Göksün ilçesinde sahra hastanesi kuruyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) havalanan 22 yardım uçağı Türkiye ve Suriye'ye iniş yaptı. Yerel medya, uçakların depremzede iki ülkeye 640 ton yardım malzemesi taşıdığını yazdı. Türkiye'ye ulaşan 15 uçakta arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra tam donanımlı bir mobil sahra hastanesi vardı.

KARADAĞ

Türkiye'nin yardımına koşan Balkan ülkesi Karadağ'dan deprem bölgesine ulaşan kurtarma ekipleri, Hatay'da bir kadını enkazdan sağ salim çıkardı.

PAKİSTAN

Depremler duyulur duyulmaz Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderildi. Adıyaman'da enkaz altında kalanlara umut olan Pakistanlılar, 10 Şubat sabahı itibarıyla beş depremzedeyi enkazdan sağ kurtardı. Pakistan 85 uzmandan oluşan arama kurtarma ekibinin yanı sıra, uçaklarla tonlarca insani yardımı Türkiye'ye ulaştırdı.

Ayrıca ülkede başlatılan yardım kampanyasına yoğun katılım var. Resmi kurumların yanı sıra okullar, üniversiteler, iş dünyası gibi birçok farklı kesim kampanya yürütüyor.

Başbakan Şahbaz Şerif, son olarak Twitter hesabından Türkçe "İki devlet tek millet olarak yaşayan bizler her zaman Türk kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" diye yazdı.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

ROMANYA

116 personelden oluşan arama kurtarma ekibiyle sahada yer alan Romanya, Hatay'daki enkazlarda canlı arıyor. Romanyalı ekip, dört depremzedeyi enkazlardan sağ salim çıkardı.

NATO

Askeri ittifak, İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere 20'den fazla üyesi ve ortağından 1400'ü aşkın uzmanını deprem bölgesine konuşlandırdı. Söz konusu ekipte yer alanlar, acil durum müdahale uzmanı.

FİLİSTİN

Filistinli arama kurtarma ekipleri, Batı Şeria'daki Ramallah şehrinden Türkiye ve Suriye'ye doğru yola çıktı. Gazze Şeridi'nde ise Filistinliler Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerle dayanışmak için ellerinde bayraklarla bir araya geldi. 

ALMANYA

Dünyada en fazla Türk gurbetçiye ev sahipliği yapan ülke, deprem bölgesine 115 kişiden ulaşan iki arama kurtarma ekibi gönderdi. Ekipler Hatay Kırıkhan'daki depremzedelere umut ışığı oluyor.

Alman ekip şimdiye kadar 50 kadar depremzedeyi enkaz altından kurtarmayı başardı. Bir ekip üyesinin enkaz altındaki Zeynep adlı depremzedeyle Türkçe konuştuğu görüntü, sosyal medyada dalga dalga yayıldı. Alman uzmanın depremzedeyi sakinleştirmek için 'Zeynep tamam, korkma okey, korkma' dediği duyuldu.

Alman ekip, yaklaşık 50 saatlik uğraşın ardından 50 yaşındaki Zeynep Baysel'i enkazdan sağ çıkarmayı başardı. Depremden 103 saat sonra hayata tutunan Zeynep Baysel'in kız kardeşi Zubeyde Kahraman ise, gözyaşlarına boğuldu ve kurtarma ekiplerine sarıldı.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

Almanya'nın şehirlerinde ise, eşi benzeri olmayan bir seferberlik var. On binlerce gurbetçi, gece gündüz demeden toplanan yardımları kamyonlara yüklüyor. Deutsche Welle, yalnızca Stuttgart şehrinden sekiz kamyonun Türkiye'ye hareket ettiğini bildiriyor. DW ayrıca, yardımları Türkiye'deki deprem bölgelerine ulaştıracak nakliye şirketleri ve şoförlerin herhangi bir ücret talep etmediğini de yazdı.

Diğer yandan Almanya'dan Türkiye'ye gerçekleşen uçuşlara bilet bulmak mümkün değil, tüm seferler doldu. Akrabaları için endişelenenlerin yanı sıra arama kurtarma çalışmalarına yardım etmek isteyen gurbetçiler, uçak bileti bulabilmek için çaba gösteriyor.

Berlin'den bildiren BBC muhabiri Jenny Hill ise, Almanya'nın her kentinde depoların yardımlarla dolduğunu aktarıyor. Bülent isimli bir Türk, BBC'ye yardımlarla doldurduğu minibüsünü kendisi sürerek Türkiye'ye götürmek istediğini söyledi.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Brüksel'deki AB liderleri zirvesinden önce "En sevdiklerini kaybeden yakınların ve dostların yanındayız. Tüm kalbimizle Türkiye’nin de yanındayız. Hızlı şekilde buraya yardım organize edilmesi için her şeyi yapacağız" dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise, sosyal medya üzerinden paylaştığı video mesajında, "Çektiğiniz acıları görüyoruz, ağıtlarınızı duyuyoruz. Sizin acınız bizim acımızdır. Şu anda yorulmadan çalışan o kadar çok kişi var. Yardım nakledenler, bağış toplayanlar veya kendileri bağışta bulunanlar... Ülkemiz adına kalbimin derinliklerinden teşekkür ederim; Danke, teşekkürler ve Şükran!" ifadesini kullandı.

IRAK

Irak, deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına 150 uzmanla katılıyor. Arama kurtarma ekibinin yanı sıra Irak çapında yardım kampanyaları var. Tıbbi malzemelerin de bulunduğu iki insani yardım uçağı Türkiye'ye hareket edecek.

 

LİTVANYA

Doğu Avrupa ülkesi, arama kurtarma faaliyetlerine 40 kişilik uzman ekiple katılıyor. Litvanya ayrıca, Türkiye'ye 500 bin euro değerinde çadır, battaniye, tıbbi malzeme ve ilaç yollayacak.

MORİTANYA

Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yardım gönderilecek. Ayrıca Moritanya halkı yardım kampanyaları düzenliyor.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

AVUSTRALYA

Türkiye'ye 72 kişilik arama kurtarma ekibi gönderen Avustralya'da ünlü Sydney Opera Binası'na depremzedelerin yasını tutmak için siyah kurdele yansıtıldı.

KATAR

Ortadoğu ülkesi, sahada 150 arama kurtarma uzmanıyla yer alıyor. Ülkede başlatılan Türkiye'ye yardım kampanyasına medya kuruluşları da katılıyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan'da 6 Şubat sabahından bu yana tek gündem Türkiye. Sahada 46 kişilik arama kurtarma ekibiyle yer alan Yunanistan'da, yardım kampanyası bir seferberliğe dönüştü. Sivil toplum örgütleri, spor kulüpleri, sendikalar, üniversiteler ve resmi kurumların kampanyalarına yoğun katılım var. Atina'dan Perşembe günü havalanan uçak, çadır, sedye, tıbbi ürünler ve battaniye taşıyordu. Önceki günlerde de iki uçak Türkiye'ye inmişti.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

Yunan arama kurtarma ekipleri de, şimdiye kadar beş depremzedeyi sağ salim enkazdan çıkardı.

Bakü yönetimi, şimdiden deprem bölgesine 1000 çadır göndermiş durumda.

BELÇİKA

Arama kurtarma ekiplerini Türkiye'ye sevk eden Belçika, depremzedelere 5 milyon euroluk insani yardım gönderiyor. Brüksel ayrıca, günde 100 yaralıyı tedavi edecek kapasitede 80 doktor ve hemşire ile ekipmandan oluşan sahra hastanesi kurmaya hazırlanıyor.

KUVEYT

Deprem bölgesine 46 uzmanın yer aldığı arama kurtarma ekibi gönderen Kuveyt, Türkiye'ye 15 milyon dolarlık yardım sevk ediyor. 15 milyon dolarlık bir diğer yardım paketi de Suriye'ye yollanacak.

Zeynepi 50 saat uğraşıp kurtardılar Peş peşe aynı mesaj: Vazgeçmeyeceğiz

AZERBAYCAN

Azerbaycan, felaketin ardından ilk arama kurtarma ekibini Türkiye'ye sevk eden ülke oldu, halihazırda sahada 700'ü aşkın uzman enkazlarda canlı arıyor. Azerbaycan'dan gelen ekipler, 37 depremzedeyi enkazdan sağ olarak çıkarmayı başardı.

Azerbaycan'da ise büyük bir yardım kampanyası var. Toplanan yardımlar spor salonlarında tasnif ediliyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Perşembe akşamı itibarıyla Türkiye'ye sekiz uçak ve 24 TIR dolusu yardım gönderildiğini duyurdu.

BİR TEK ANTARKTİKA YOK

Türkiye'ye kurtarma ekibi ve insani yardım gönderen ülkelerin listesi, neredeyse her saat giderek uzuyor. Asya kıtasından Endonezya, Türkmenistan, Japonya, Tacikistan, Malezya, Kırgızistan, Tayvan, Çin, Güney Kore, Kazakistan, Hindistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan listede.

Türkiye'nin komşularından Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, Yunanistan, İran, Ermenistan ve KKTC yardıma koştu.

Orta Doğu'nun tamamı var: Bahreyn, Kuveyt, İsrail, Lübnan, Filistin, Katar, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır.

Afrika'dan Cezayir, Libya ve Tunus'u kıtanın en ucundaki Güney Afrika izledi.

Avrupa Birliği'nin AB Sivil Koruma Mekanizması'nı aktif hale getirmesiyle neredeyse kıtadaki tüm ülkeler seferber oldu. Belçika, Slovenya, Almanya, İsveç, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Portekiz, Hırvatistan, Polonya, Çekya, İsviçre, Avusturya, Estonya, Slovakya, Güney Kıbrıs, Macaristan, Romanya gibi birlik üyelerinin yanı sıra Norveç, Litvanya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk'tan onlarca arama kurtarma ekibi Türkiye'ye uçtu.

Rusya işgaline karşı savaşan Ukrayna da Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderen ülkeler arasına katıldı.

Rusya da depremin ilk günü ekiplerini harekete geçirdi, Moskova deprem bölgesinde bir sahra hastanesi de kuracak.

Avrupa'dan ayrıca AB üyesi olmayan İngiltere, Bosna Hersek, Belarus, Moldova da deprem bölgesinde ekipleriyle sahada çaba gösteriyor.

Okyanusya'dan Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler Türkiye'ye acil yardım göndermek için düğmeye bastı.

Güney Amerika ülkeleri Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Venezuela ve Ekvador da listeye eklenirken, Kuzey Amerika'dan ABD ve Orta Amerika'dan Meksika ve El Salvador ekipleri Türkiye'ye iniş yaptı.

Bir diğer Kuzey Amerika ülkesi Kanada'da, depremzedelere 10 milyon dolar yardım yapacağını duyurdu.