Dünya Zirve 'hayal kırıklığı!'

Zirve 'hayal kırıklığı!'

14.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başkan Joe Biden'ın dünyadan 100 ülke temsilcisinin katılımıyla 9-10 Aralık'ta sanal ortamda gerçekleştirdiği, Türkiye'nin ise davet edilmediği "Demokrasi Zirvesi" sona ererken, zirvenin sonuçları ve düzenlenmesine ilişkin eleştiriler bitmedi.

Zirve hayal kırıklığı

Fransız "Le Monde" gazetesi, başyazısında, Joe Biden'ın demokrasi zirvesi hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, "Zirve, hem konuk listesiyle eleştirildi hem de Başkan Biden'ın ABD'nin her zaman demokratik ideallere uymadığını kabul etmesi Amerikalılar'ı rahatsız etti" dedi. Le Monde, zirvenin "iyi gibi görünen kötü bir fikir olduğunun kanıtlandığını" savunurken, "demokrasinin her yerde gerilediği bir ortamda, daha fazla emek verilerek daha etkin sonuçlar alınabileceğini” öne sürdü. Amerika'nın Sesi internet sitesinin haberine göre Le Monde, zirvenin davetli listesini eleştirip, şunları yazdı:

Haberin Devamı

"Davetliler listesine baktığınızda, Washington'un bölgesel çıkarları, davet edilen rejimlerin doğasına genellikle üstün geliyor. ABD tarafından finanse edilen bir demokrasi gözlemevi Freedom House'un sıralamasına göre, davetli listesinin en az 3'te 1'i o listeden çıkarılmalıydı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti veya Brezilya listeye girmesine rağmen, hangi farkla Türkiye ve Tunus giremedi. Davetliler listesinde yer almayan Rusya ve Çin de bu nedenle zirve ile dalga geçiyor."