Dünya Ziyaret gergin başladı

Ziyaret gergin başladı

26.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 17 yıl aradan sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile video konferans aracılığıyla görüşürken, ülkesinin insan hakları konusunda ortaya koyduğu gelişimin “kendi ulusal şartlarına uygun olduğunu” savundu.

Ziyaret gergin başladı

Çin resmi haber ajansı Şinhua’nın aktardığına göre, Şi, “Başka ülkelerin modelini toptan kopyalamak sadece yerel koşullara uymamakla kalmayacak aynı zamanda felaket sonuçlara neden olacaktır” ifadelerini kullandı. Şi Cinping ayrıca, insan hakları bahanesiyle ülkesinin iç işlerine karışılmamasını ve insan haklarının “politize” edilmemesini talep etti. Bachelet’in, Çin ziyaretinde, Sincan bölgesini de ziyaret etmesi bekleniyor. Michelle Bachelet, Pekin’den, Sincan gezisi sırasında her yere gidebilme talebinde bulunmuş ancak Çin Dışişleri, buna kısmen izin verilebileceğini bildirmişti.

Haberin Devamı

Bu arada ziyareti eleştiren kesimler, Bachelet’in birçok yeri görmesine müsaade edilmeyeceği için Sincan’daki durumla ilgili eksiksiz bir rapor hazırlayamayacağını öne sürüyor. Michelle Bachelet ise bu eleştirilere verdiği yanıtta, “Yetişkin bir kadın olduğunu ve satır aralarını okuyabildiğini” belirterek, kendine verilen kısıtlı izinlere rağmen Çin makamlarından bağımsız görüşmelerde bulunacağını bildirdi.