Ege 1.1 milyar dolar dışsatım

1.1 milyar dolar dışsatım

04.03.2021 - 00:02 | Son Güncellenme:

.

1.1 milyar dolar dışsatım

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 1 milyar 172 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 65’lik artışla 27 milyon doları Türkiye’ye kazandırarak şubat ayının artış rekortmeni oldu. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği şubat ayında ihracatını yüzde 42 artışla 155 milyon dolara taşıyarak birinci sırada, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise 116 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı.

12 ihracatçı birliğinin sekizinin, şubat ayında dışsatımını artırdığını belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Üyelerimizin sanayi ürünleri ihracatı yüzde 20 artarak 702 milyon dolara ulaştı. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 9 yükselişle 402 milyon dolar olarak gerçekleşti. Madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 17 artışla 68 milyon dolara ulaştı. Şubat ayında 164 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 95 ülkeye ihracatımızı artırmayı başardık. EİB’in AB ülkelerine ihracatımız da şubat ayında yüzde 16’lık artışla 563 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.

Denizli ihracatı 9 aydır yükselişte

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, kentin ihracatının şubatta yüzde 26 artışla 241 milyon dolara çıktığını, artış serisinin 9 aydır sürdüğünü bildirdi. Yılın geri kalanında da bu performansı korumayı hedeflediklerini belirten Memişoğlu, “Şubat ayında 241 milyon dolar olarak kaydedilen toplam ihracat içinde tekstil ve konfeksiyon sektörü yüzde 24.5 artışla 123 milyon dolar; elektrik ve elektronik sektörü yüzde 53 artışla 44.4 milyon dolar pay aldı. Demir- demir dışı metallerde yüzde 49 yükselişle 28 milyon dolar ve madencilikte yüzde 48 artışla 14 milyon dolar dışsatım gerçekleştirdik” dedi.

SANAYİYE ÖNCELİK

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin 2020 büyüme rakamlarını, “Yüzyılda bir görülen salgın koşullarında ekonomide yılın son çeyreğinde yüzde 5.9 ve yılın tamamında gerçekleşen yüzde 1.8 oranındaki büyüme, adeta bir mucizedir” sözleriyle değerlendirdi. Pandemi sürecinin, sürdürülebilir büyüme ve istihdam açısından sanayi sektörünün önemini çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu ve Türkiye’nin sanayileşmekten ve sanayi sektörünü bilgi çağıyla uyumlu hale getirmekten başka çaresi olmadığını ifade eden Yorgancılar, şöyle konuştu:

“Mart ayı içinde açıklanması beklenen ekonomik reform paketinin merkezine sanayi sektörü oturtulmalıdır. Türkiye salgın nedeniyle iyiden iyiye daralan imkanlarını daha çok istikrarlı üretim ve istihdam kapasitesi sağlayan sanayiye aktarmak zorundadır. Türkiye’de her alanda bir nitelik sıçramasına ihtiyaç bulunuyor. Bu ihtiyaç sadece yatırım, üretim, istihdam değil aynı zamanda insan-doğa ve üretim-ekoloji boyutlarını da içermelidir. Bunların yanında ahlaki standartlar, eğitim sistemi, liyakat konuları da önem taşıyor. Ayrıca, demokrasi, hukuk ve özgürlükler konusundaki eksikliklerimizi de bir an önce gidermeliyiz. Biz sanayicilerin de bu iklimden beslenmemiz, kurumsallaşma ve bilgi çağına uyum için önce düşüncede sonra da pratikte devrim yapmamız gerekiyor.”