Ege 11 Amerika ülkesi İzmir’de buluştu

11 Amerika ülkesi İzmir’de buluştu

22.02.2020 - 00:04 | Son Güncellenme:

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ibero-America ülkelerinden temsilcileri ağırladı, İzmir’deki yatırım olanaklarıyla ilgili bilgiler aktardı

11 Amerika ülkesi İzmir’de buluştu

İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘İzmir’e ve Yeni Hedefler-Yeni Pazarlar’ toplantısı, Güney Amerika ülkeleri ve İspanya ile Portekiz’i içine alan 11 Ibero-America ülkelesinin temsilcisini ağırladı. Ibero-America ülkeleriyle işbirliği ve yatırım imkanları görüşüldü. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yabancı konuklara İzmir’deki yatırım olanaklarıyla ilgili bilgi verdi. Katılımcı 11 Ibero-America ülkesi ile Türkiye arasında yaklaşık 19 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olduğuna dikkati çeken Özgener, ihracatın 10.3 milyar dolar, ithalatın ise 8.9 milyar dolar düzeyinde olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

780 milyon dolar

En çok ticaret gerçekleştirilen ülkelerin sırasıyla İspanya, Brezilya ve Portekiz olduğunu ifade eden Özgener, “İzmir’in Ibero-America ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat rakamları ve ürün çeşitleri incelendiğinde, tüm 11 ülkeye ihracatımızın yaklaşık 780 milyon dolar civarı olduğunu görüyoruz. İzmir’den en çok ihracatı yapılan ürün grupları ise, hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, taşıt araçları ve yan sanayi, elektrik/elektronik, çelik, maden ve metaller, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri ve tütün. Ancak, İzmir’in sektörel çeşitliliği ile hem ithalat hem de ihracat yönünden çok daha yüksek bir potansiyel taşıdığını belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Dizilere yoğun ilgi

İZTO olarak Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile yürüttükleri projeler kapsamında gelinlik, abiye ve damatlık alanında faaliyet gösteren 25 kişilik iş insanı heyetiyle beraber mayıs ayında Brezilya, Sao Paulo’ya bir ziyaret düzenlediklerini dile getiren Özgener, karşılıklı heyetlerin sayısını artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi ve Büyükelçi Naciye Gökçenkaya da, Türk dizilerinin bu ülkelerde yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

 

Yazarlar