21.06.2022 - 00:25 | Son Güncellenme:
Mahmut Acaröz / Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Miliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur’un sorularını yanıtladı, şehirde alt yapı, arıtma, katı atık ve çevrenin korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Ramazan ayında 20 ilçeyi gezdiklerini belirten Başkan Yılmaz, “Köylerdeki meczupları, yaşlı insanları, yatalakları, şehit yakınlarını, herkesi güncelledik ve bir şekilde dokunduk. Tekerlekli sandalye dağıtımı yaptık. 100 araba 300 personel ile kırsal mahalleleri ziyaret ettik, ihtiyaç sahibi amcanın evini onardık, vatandaşlarımızın evlerine yardım paketi bıraktık. TIR’ımızdan 5 bin ve 7 bin 500 kişilik yemek verdik. Akşam üzerleri 17.00-20.00 arasında da esnafı gezdik, dinledik. 8 seçime katıldım, en çok dikkatimi çeken de, belli ilçelerde esnaf bizim geldiğimizi görünce kapısını kapatırdı… Bu son ziyaretlerimizde herkes bir şekilde dışarıya çıktı, bizi ağırladı. Ramazan’ın verdiği o misafirperverlikle” dedi.
‘Vali ile kavga edilmez’
Balıkesir’de üst yönetim olarak yakaladıkları uyumlu çalışmaya dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Bizim Zeytinli Kavşağı var, Vali bey ile toplantı yaptık. Yol tek şeritli mi olacak, çift şeritli mi olacak hepsine karar veren UKOME’nin de başkanlığı bende. Peki bunun denetleme yetkisi kimde? Valilikte. Ben haddimi bilen bir belediye başkanıyım. Vali ile çarpışılmaz, kavga edilmez, bürokratlarla tartışılmaz. Anlaşarak süreci yönetmemiz lazım. Partinin şapkalarını çıkar veya bulunduğumuz pozisyonları çıkar, oturup hepsi işle ailecek yemek yerim, bu aşırı radikal dindarı da olur, aşırı solcu ateisti de olur. Çünkü biz aynı memlekette, aynı coğrafyada yıllarca o farklılıklarımıza rağmen ben onun müşterisiyim, o benim müşterim. Birbirimizle ticaret yapıyoruz. Bizim şehrimizde ayrıştırıcı hiçbir şey yok. Şahıslarla ilgili siyaset gidip geliyor” diye konuştu.
‘Empati kurmamız şart’
Empati kurmadan şehirde yaşama bilincini yakalayabilmenin çok zor olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz, “Adam fotoğraf çekiyor, ‘belediye çalışmıyor’ diyor, ‘konteyner ağzına kadar dolu’ diyor. Hemen gönderiyorum, o sokakta bu konteynerden başka dolu olan var mı? Biz çöp konteynerlerinin hepsinin üzerine yazı yazdık ‘Doluysam beni ara’ diye. Çöp Taksi uygulaması gibi uygulama başlattık, dolu konteynerlere anında müdahale ediyoruz. Ayrıca belediyeler arasında gelir adaletsizliği var. İstanbul Belediyesi’ne ne geliyorsa, İzmir Belediyesi’ne de o geliyor, Balıkesir’e de o geliyor, bunların çarpanları var aramızda haksızlıklar var. Nedir haksızlıklar, Kocaeli belediyesinde çok fabrika var, bende de çok fabrika var, onun vergi dairesi hepsi Kocaeli’nde bizimkilerin hepsi İstanbul’da. Benim almam gereken para. Balıkesir’de bir vatandaş için ödenen toplam para 864 lira, İzmir’de 1600,
Alt yapıya 26 milyon lira!
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz şöyle devam etti; “Allah bana nasip etti, ben 26 milyon euro, artı 300 milyon lira para harcadım. 26 milyon euro paranın 20 milyon eurosunu Avrupa Birliği’nden aldım. 4 milyon eurosunu biz ödüyoruz, onun üzerine 100 milyon lirayı biz ödüyoruz. Nedir bunlar, yağmur suyu hattı, kanalizasyon hattı. Arıtmayı yaptığın zaman bir de kanalizasyon yapman lazım. Onu getirirken üst yapıya da para harcıyorsun. Benden önceki hiçbir belediye başkanı bu riski düşünmemiş bile. Bandırma’da 180 bin nüfus var Allah bana nasip etti, Erdek’te de aynı. Balıkesir’de en büyük çevreci hareketi ben yaptım. Akçay’da dağların arasında çöplükler yanıyordu. Erdek dahil sahil kenarlarının her yerinde duman vardı. Arıtma çalışmıyor, Edremit 40 yıldır bütün çöpünü dağlara atıyordu. ‘Artık buraya çöp atmıyoruz’ dememin bedeli aylık 6 milyon lira. Kimse bilmez bunu. 4 TIR, 8 dorse, bütün Körfez’den atıkları topluyoruz. Ayvalık’ın, Burhaniye ve Gömeç’in arkası Madra Dağı... Havran’ın arkası Kaz Dağları ve Madra Dağı. Körfezde, Kazdağları kenarına atılan çöpleri temizlemek bu garibe nasip oldu. 16 milyon lira sadece bu çöpleri Balıkesir’deki merkeze getirmek için harcadım.”
Eren Aka, Yücel Yılmaz, Engin Uğur Ağır, Gülhan Kaya
Çöpten 110 bin mw elektrik
Mevcut vahşi depolama alanlarında rehabilite çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, toplanan katı atıkları ayrıştırarak Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda işleyerek enerji üretiyor. Çöp gazından elektrik üretilen tesiste doğaya metan gazı salınımının önüne geçilerek bugüne kadar toplam 110 bin megavat elektrik enerjisi üretildi. Böylelikle, 55 milyon metreküp metan gazı yakılarak karbondioksite göre 28 kat daha zararlı olan bu gazın atmosfere salınımı engelleniyor. Kapalı pazar yerlerinin çatılarına fotovoltaik güneş panelleri yerleştirerek enerji üretmeyi hedefleyen Büyükşehir, ilk olarak Karizma Kapalı Pazar Yeri’ne kurulumunu sağladı. Proje kapsamında; kurulu gücü 450 kilovat olan tesiste yıllık 700 bin kilovat enerji üretiliyor. İklim değişikliği ile mücadelenin en önemli basamaklarından biri olan “Sıfır Atık” çalışmaları kapsamında “Pilot Sıfır Atık Uygulamaları” ile “A(r)tık Yok Atık Yönetimi ve İklim Değişikliği Bilinçlendirme” projeleri de sürdürülerek atığın önüne geçiliyor. Ayrıca temiz enerjili sıkıştırılmış doğalgaz (GNC) ile çalışan 65 otobüsü araç filosuna dahil eden Büyükşehir, diğer yakıtlara göre yüzde 90 daha az azot, yüzde 15 daha az karbon monoksit içeriyor. Ayrıca CNG’li otobüsler; mazottan yüzde 30, benzinden yüzde 70, LPG’den de yüzde 40 daha çok tasarruf sağlıyor. “Bisiklet Dostu Şehir” için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, şehrin dört bir yanında bisikletlilere ulaşım kolaylığı sağlamak amacıyla bisiklet yolları oluşturuyor.