Ege 199 ŞOFÖRÜN EHLİYETİ ALINMIŞ

199 ŞOFÖRÜN EHLİYETİ ALINMIŞ

20.06.2010 - 00:30 | Son Güncellenme:

Sürücü belgesi alınan otobüs şoförünün karıştığı ölümlü kaza sonrasında çıkan gerçekler ‘pes’ dedirtti. Binlerce can taşıyan bu sürücülerden 199’u ‘trafik canavarı’ çıktı

199 ŞOFÖRÜN EHLİYETİ ALINMIŞ

İzmir Valisi Cahit Kıraç, “Ortada kabul edilmesi kesinlikle mümkün olmayan bir fiil var. Bu fiilin bir muhatabı şofördür. Diğer tarafta da Belediye ve Emniyet var. Biz, kurumlar görevlerini yerine getirmiş mi, eksik var mı onlara bakacağız. Müfettiş gerekli incelemeyi yapacaktır. Ortaya çıkan durumu kabul etmek mümkün değil” dedi.
Kocaoğlu’nun “Emniyet Müdürlüğü’nden sisteme girip şoförlerimizi kontrol edebilmek için şifre istedik ama bu kabul edilmedi” yönündeki sözlerini de değerlendiren Vali Kıraç, “Bu durumu bana neden intikal ettirmemiş? Bu tür sorunu çözemiyorlarsa bana intikal ettirselerdi” diye konuştu.
“Eğer Emniyet’ten böyle bir durum için talepte bulunulmuş gereken de yapılmamışsa Emniyet hakkında da gerekeni yaparız” diyen Kıraç, şöyle devam etti: “Yanlış yapan bedelini öder. Gerekli incelemeyi yapacağız. Burada biz yöneticilere düşen görev eksik ve hata varsa onu bulup gerekeni yapmaktır”
Yarın gelecek olan Bakanlık müfettişinin en geç bir haftada incelemesini tamamlayacağı kaydedildi. Müfettişin araştıracağı başlıca konulardan birisi de “ESHOT ve İZULAŞ’ta halen ehliyetine polisçe el konulmuş bulunan 17 şoförün daha bulunması” olacak.

18 ayda kazalarda 12 kişi hayatını kaybetti
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT ve İZULAŞ’ta çalışan belediye otobüsü şoförlerinin son üç yılda 17’sinin sürücü belgesine alkollü araç kullandıkları için el konulduğu ortaya çıktı. 2000 ile 2010 yılları arasında ise 199 belediye otobüsü şoförünün sürücü belgesine, alkollü araç kullanmak ve diğer trafik suçlarından 100 ceza puanlarını doldurdukları için el konulduğu bildirildi. Bu arada, 2009’daki beş kazada altı kişi hayatını kaybederken 24 kişi de yaralandı. Ölen kişilerden üçü yaya, hayatını kaybeden diğer üç kişi de otobüste yolcu olarak bulunuyordu. 2010’un ilk altı ayındaki dört kazada ise dört kişi hayatını kaybetti.

Çakar: “Belediye sorumluluğu üstlenmeli”
Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, iki kişinin ölümüne sebep olan İZULAŞ şoförünün yaptığı kazaya ilişkin, “Büyükşehir Belediyesi’nin kazanın sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Sorumluluğu üstünden atmak yerine üstlenmek yöneticiliğin asaletindendir” dedi. Meclisteki toplantıda ayrıca, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2010 Mali Bütçesi’nde kullanılmak üzere 53 milyon lira kredi çekmesi için Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yetki verildi.