Ege 251 bin dev öğrenci 16 tesis yapacak

251 bin dev öğrenci 16 tesis yapacak

30.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Isparta’da iken ‘Dev Öğrenci’ projesini başlatan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, projeyi rekor boyutlara ulaştırdı. 251 bin dev öğrenci, 16 tesisi kendi finansmanları ile yapacak

251 bin dev öğrenci 16 tesis yapacak


Manisa’da göreve geleli henüz bir yıl dolmadan Valisi Halil İbrahim Daşöz, rekor sonuçlar yaratan, eğitim sisteminde eşsiz bir modeli ortaya koydu. Daşöz daha önceki görev yerlerinde uygulamaya başladığı projenin kapsamını Manisa’da genişleterek, 251 bin dev öğrenci yarattı.
Doğrudan bu öğrencilerin çabası ve onların sağlayacakları maddi kazançlarla Manisa’nın 16 ilçesine, 16 tesis kazandırılacak.
Vali Daşöz, bu farklı ve çok yönlü katkı sunan, imkansızı başaran ‘Dev Öğrenci’ ismini verdiği ve kendine ait marşı da olan projeyi nasıl başlattığını Milliyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yayın Koordinatörü Dilek Gappi, Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven ve Muhittin Akbel’e anlattı, soruları yanıtladı.

* Öncelikle Dev Öğrenci Projesi’ tam olarak nedir?

Bu proje, daha önce vali olarak görev yaptığım 5 ilde uyguladığım bir proje. Adını o ildeki öğrenci sayısından alıyor. İlk kez Isparta’da uyguladık. Daha sonra Adıyaman, Malatya ve Amasya’da gerçekleştirdik. Son olarak Manisa’ya geldim ve burada il tamamında 251 bin öğrenci var, dolayısıyla adı 251 bin dev öğrenci oldu. Şimdi biz bu dev öğrencilerle 16 tesis gerçekleştireceğiz.

* Öğrencilerin yalnız manevi katkısı mı oluyor ?

Hayır maddi ve manevi. Finansmanı da bizzat öğrenciler karşılıyor.

* Bu proje nasıl doğdu ?

Hababam Sınıfı filmlerinden esinlendik. Hatırlayanlar bilir, Ahmet diye çalışkan bir öğrenci vardı. Sınıftakilerin hepsi iyi niyetliydi ama haylazdı. Sonra Ahmet okuldan tek mezun öğrenci olarak öğretmen oldu ve bir köy okuluna atandı. Arkadaşları aylaklıkla geçen zamanlarından pişman olup, Ahmet’in köy okuluna kamyonlarla gittiler ve oraya bir okul yapıtırdılar. 1999’da Isparta’da göreve başlayınca Vali olarak neler yapılabilir diye düşündüğümde bu film aklıma geldi. Çocuklarla bir okul yapabilir miyiz diye düşündüm. İşi büyütüp ildeki tüm çocukları mobilize etsek, olur mu’ dedim. Gelirler, giderler nasıl olacak derken sonuçta bir model ortaya çıktı. Öğrencilerin marifetiyle Isparta’ya bir değil iki okul yapıldı. Sonra buradaki tecrübe ve cesaret eklenince, Adıyaman’da üç okul yaptık. Malatya’da yedi okul yapıldı.

* Öğrenciler maddi desteği nasıl sağlıyor?

Birçok yolla. Kitap bastırıp sattılar. Köylere kadar gidip tiyatro oynadılar. Ayrıca milyonlarca kitap sattılar, atık kağıt toplama, sevgi festivalleri, fidan dikimi, karpostal gönderme, konser gibi birçok gelir getirici faaliyet gerçekleştirdiler.

* Bu sistem nasıl işliyor?

İllerde önce ‘İl Proje Kurulu’ oluşturuyoruz. Manisa’da plaka numarasından yola çıktığımız için kurulun 45 üyesi var. Bu üyelerden 24’ü öğrencilerden oluşuyor. Sistemin başında Vali yani ben bulunuyorum. Okul aile birliği başkanları, okul müdürleri de bu kurulda yer alıyor. Burada yuvarlak masa toplantısı yapılıyor yani herkes eşit. Çocuklar her türlü fikri söyleyip, karşı çıkabiliyorlar. Tek şartımız saygı, sevgi ortamı. İlçelerde ise ‘İlçe Proje Kurulu’ var. Kaymakam’ın başkanlığında, 15 kurul üyesi oluyor. Kız ve erkek eşit. Yarısı ilköğretim, yarısı liselerden seçilmek zorunda. Okullara gelecek olursak, ‘Okul Proje Kurulu’ 11 kişiden oluşuyor. Başkanı okul müdürü ama altısı öğrenci. Çünkü bu proje bir öğrenci projesi olmak zorunda.

* Fakat öğrencilerin hukuki ehliyeti yok.

Evet o yüzden öğrenci karar sürecinde hakim, ancak öğrencinin aldığı kararların uygulamasını hangi kamu otoritesi uygun görülüyorsa o yapıyor, toplanan paralar oraya aktarılıyor. Gerçekleşecek binanın rengine dizaynına kadar tüm seçimi çocuklar yapıyor. Teşkilatlanma bu şekilde ilin tamamını kapsıyor.

* Bağış alıyor musunuz ?

Hayır ilkemiz var, bağış kabul edilmiyor.

* İnanılması güç bir proje

Evet başlarda inanmayanlar da, vali çocuklarla oyun oynuyor diye düşünüyorlardı. Onların gözlerinde çocuklar sevilecek kişiler, benim gözümde ise aynı zamanda sayılacak kişiler.

* Manisa’da çocuklar kaç eser planlıyorlar?

Üç-dört yıl içinde en az 16 eser planlıyorlar. Sayı 26-36’ya çıkabilir. Manisa’nın 16 ilçesi var, en az her ilçeye birtane istiyorlar.

* Manisa’ya geçecek olursak... Çocuklarla ilişkilerinizi biliyoruz, peki şehirle ilişkiler nasıl gidiyor?

“ Müthiş bir sanayi şehri Manisa ve gerçekten Türkiye’nin lokomotiflerinden birisi. Bir tarım, üniversite şehri. Çok dinamik bir şehir. Financial Times geçmişte iki defa Avrupa’nın en iyi yatırım şehri seçmiş. Şimdi yeni teşvikler, hızlı tren projeleri, yol projeleri yapılıyor. Manisa 16 ilçesiyle beraber müthiş bir şehir.”

Haberin Devamı

Dev çocukların bugüne kadar başardıkları
* 15 Okul
* 1 Platenaryum ve Gözlemevi
* 1 Bilim Sanat Merkezi
* 3 Şehit-Gazi Derneğine Hizmet Dairesi
* Amasya reklam filmi (22 Ulusal TV kanalında 720 defa)
* Onlarca Dev Öğrenci Ormanı ( İl ve İlçelerde)
* 5 Dev Öğrenci sevgi festivali
* Yüzbinlerce kitap
* Depremzede ve engellilere destekler

“İzmir’e gitmeyin“ demedim
Vali Daşöz’e daha önce basına yansıyan bir açıklamasını anımsatıyor ve “Manisalılara haftasonları İzmir’e gitmeyi bırakın, kendi kentinizi gezin” demiştiniz diyoruz, Daşöz itiraz ediyor ve “Böyle bir cümle söylemedim. Bir kere İzmir’e yakın olmak, Manisa için büyük şans. İzmir ve limana bu kadar yakın olmasanız, güçlü bir sanayiniz olamaz. Ben, ‘kendi içimizdeki değerleri görmeye engel olmamalı‘ dedim.”

Haberin Devamı

Beste yarışması 12 Mayıs’ta
Mesir şenliklerimiz devam ediyor, bunun yanında bu yıl ilk kez Manisa Altın Lale Türk Sanat Musikisi Beste Yarışması’nı düzenliyoruz. 424 eser katıldı. Finale kalacak 10 eser belirlendi. 12 Mayıs günü de yarışma gerçekleşecek. Herkesi şimdiden davet ediyoruz.”

Manisa turizmde büyümek zorunda
“ Kentimiz OSB konusunda bir marka. Yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracatı olan bir şehir. Ancak bir turizm şehri değil. Turizm ve Kültür Bakanlığı burayı haklı olarak, 15 marka kentten birisi olarak ilan etti. Gerçekten müthiş bir potansiyeli var. Şehzadeler kenti konseptini ve daha birçok konsepti öne çıkarmalıyız. Şimdi büyüme sırası turizme geldi.”

“İzmirlilere teleferik”
“Otel ve diğer tesisler için ihaleye çıkıldı. Mayıs’ın ilk haftasında sonuçlanır. Teleferik konusuna gelince, eğer İzmirliler bineceklerine garanti verirlerse yaptıralım. İzmirliler daha çok Kemalpaşa üstünden geliyorlar, İzmirliler Manisa’ya arabalarıyla gelip, teleferiğin başlangıç yerine arabalarını bırakıp, 7-8 kilometrelik teleferikle çıkıp daha sonra orada bütün gün kalıp tekrar teleferikle aşağıya ineceklerse, teleferik yaptıralım.

Teşvik İzmir’e güç verir
“Teşvik olayının birçok makro hedefi var. Çandarlı Limanı, Çandarlı’ya yapılıyor ama eminim oranın en çok faydasını görücek iller Manisa ve Balıkesir olacak. Benim kanaatim teşvik farkı var demek yerine bölge olarak düşünmek, soğukkanlı değerlendirmek gerekir. İzmir bir metropol şehirdir, dünya şehiridir. Kendi arka bahçeleriyle bunun düşünülmesi çok önemli”