Ege 30 MİLYAR $’LIK SÖZ

30 MİLYAR $’LIK SÖZ

10.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, AK Parti İzmir İl Kongresi’nde 2023’e kadar İzmir’e yapılacak yatırımları anlattı. Erdoğan Körfez’in iki yakasının birbirine bağlanarak raylı sistemle Üçkuyular-Karşıyaka arasında geçişin 5 dakikaya düşeceğini açıkladı...

30 MİLYAR $’LIK SÖZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Halkapınar Spor Salonu’nda yapılan 4. Olağan İzmir İl Kongresi’ne katıldı. Başbakan, “Büyük usta”, “Hayatını milletine adayan Türkiye sevdalısı lider”, “Türkiye’ye yakışan Başbakan” anonslarıyla girdi. Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan da kongreye katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Çelik, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Başbakan zeybek gösterisi izledi. Kürsüde tam bir saat konuşan Başbakan Erdoğan, partisinin İzmir’de oyunun 20 puan artığını belirterek, teşkilata şu sözlerle teşekkür etti:

Oy oranındaki artışa dikkat
“3 Kasım 2002 de İzmir’de oy oranımız yüzde 17 idi. 22 Temmuz’da oy oranımız yüzde 30.5 a yükseldi. 12 Nisan seçimlerinde 3 Kasım’a göre oy oranımızı 20 puan artırdık. İzmir’den yüzde 37 oy aldık. Bu muhteşem başarınızdan dolayı tebrik ediyorum tek tek. Teşkilatın her bir mensubuna gayretlerinden emeklerinden dolayı özellikle şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmasına ceketini çıkararak devam eden Erdoğan, Adnan Menderes’in sözlerini hatırlatarak, yola onun izinde devam edeceklerini söyledi.
Hükümet olarak İzmir’i 2023 yılına marka şehir bilinci ile hazırladıklarını belirten Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yatırımlar konusunda brifing verilmesini istedi. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
İzmir Körfezi’nin iki yakası tünel ve körfezle birbirine bağlanacak. İZKARAY’ın raylı sistem hattı yaklaşık 50 kilometre.Körfez geçişi tünel ve köprüyle olacak. Toplam geçişi süresi raylı sistemle 5 dakikada, araçla 8 dakika gerçekleştirilecek. Mevcut durumda 30-35 kilometre yol kat edilerek ulaşılan noktaya 10 kilometrede varmak mümkün olacak.

Haberin Devamı

Kente uygun gar
Başbakan Erdoğan, 35 proje arasında yer alan bağlantılar konusundaki açıklamaları sırasında İzmir-Ankara tren hattına önemli yer ayırdı. Erdoğan bu konuda, “İzmir - Ankara yüksek hızlı tren hattının ilk etabı Polatlı - Afyonkarahisar. Yapım ihalesi tamamlandı. Afyonkarahisar - Eşme kesiminde projelendirme çalışmaları devam ediyor. Temmuz ayı içinde ihalesini yapacağız. 3. etap olan Eşme - Salihli Manisa kesimi projede. İzmir’i şehir mimarisine uygun yeni bir yüksek hızlı tren garı inşaasını yatırım planları içine aldık. İzmir - İstanbul otoyolu projesinin sözleşmesi imzalandı. Toplam uzunluk 421 kilometre. Tamamlandığında İzmir İstanbul arası 3,5 saate inecek. Yapım çalışmaları hem İzmir’de hem İstanbul’da eş zamanlı devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

EXPO hazırlıklarına 30 milyar $ yatırım
Başbakan Erdoğan’ın, beraberindeki bakanlarla birlikte Atatürk Stadyumu bahçesinde katıldığı, çevrenin EXPO bayraklarıyla donatıldığı toplu açılış töreni, İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın konuşmasıyla başladı. Vali Kıraç, açılışı yapılacak yeni tesislerden bahsederek, EXPO adaylığına katkılarından dolayı Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti. Başbakan Erdoğan ise, “Bu yaz sıcağında sizleri çok bekletmek istemiyorum. Resmi açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımların İzmir’e, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bizim sevdamız, ülkemizi kalkındırmanın sevdası. Siyasetimiz hizmet siyaseti. Toplamda 40 ayrı yatırımın açılışını yapıyoruz. Toplam tutarı 740 milyon TL’dir. Göreve geldiğimizden bu yana İzmir’e kazandırdığımız tüm yatırımların tutarı 7.6 milyar TL’dir. Bu yatırımların İzmir’e kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah EXPO’yu alacağız. Almamız halinde önümüzde İzmir’e yapılacak yatırımların bedeli 30 milyar dolar’ı bulacak. 2020’ye kadar. İzmir, bir değişimin, dönüşümün içerisinde. Tüm kurumlarıyla bu çalışmayı yürütmek durumundayız. Açılışını yapacağımız barajlarla kurak ovalar suya kavuşacak” dedi.

Pankartlar moral verdi
Tribünlerde üzerinde “Mazilere bak yürü alnın yüzün ak yürü”, “ Söz verdik sözümüzü tutacağız. 2014’te İzmir’i alacağız”, “ Büyük usta İzmir tamam. Aşkınla coşkunla yola devam”, “ İzmir hasta, İzmir yasta. İzmir seni bekliyor büyük usta”, “ İşte millet işte güç. Hedef 2023”, “Gözlerinde umudu, sözlerinde gerçeği bulduk. Büyük usta, biz senin duruşuna hayran olduk” yazılı pankartlar açıldı.

Haberin Devamı

Protestocu 2 genç kız gözaltında
Başbakan konuşmaya başladığı sırada tam karşısındaki dinleyicilerin arasından ayağa kalkan iki kız “Parasız eğitim istiyoruz” diye bağırınca salonda bulunan emniyet görevlileri tarafından hemen gözaltına alındı. İki genç kızın da “Öğrenci Gençlik Federasyonu” üyesi ve üniversite öğrencisi oldukları öğrenildi. Polis göstericileri hemen salon dışına götürdü.

Kılıçdaroğlu’na METRO DAVETİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ; ‘AK Partili belediyelerin bulunduğu yerde metro var mı?’ söylemini hatırlatan Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan İzmir hafif raylı sistem projesini hatırlattı. Durumu şaşkınlıkla karşıladığını belirten Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu İstanbul’da metroda gezmeye davet etme teklifinde bulunarak, “Şaşırdım. Niye doğru konuşmuyorsun bana kalkıp İzmir’i örnek veriyorsun. İzmir’de bir defa hafif raylı sistem var. Başaramadınız. Bizden yardım istediniz. Ulaştırma bakanlığımızı devreye koyduk. Dürüst ol doğru konuş yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Ulaştırma bakanlığımızın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği desteği biliyor. Hatta bir tanesinde zati şahaneleriyle birlikte açılış da yaptık. Ulaştırma bakanı da vardı unuttun mu o günü ayıp. Ziya paşanın sözü var eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. Biz eserlerimizle konuşuyoruz.”

Haberin Devamı

İZMİR-ANKARA otoyolu proje ihalesine çıktı
Başbakan Erdoğan, konuşmasında diğer yatırımları şöyle özetledi: “İzmir -Ankara otoyolunun ön proje ihalesini yaparak çalışmalara başladık. 2013 te bu süreci tamamlayacağız. 2023 hedefleri kapsamında İzmir - Ankara arasında 504 kilometre otoyol inşa ederek seyahat süresini 4 saate indireceğiz. Egeray diğer adıyla İzban projesi devam ediyor. Aliağa- Cumaoavası banliyosunun Tepeköy’e kadar uzatılması için çalışmalara başladık. Menemen - Manisa arasındaki mevcut hattın yanına ilave bir hat yapıyoruz. Tepeköy-Selçuk istasyonları arasını çift hatlı hale getirmek için alt yapı çalışmaları devam ediyor. İzmir’e bir kruvaziyer limanıyla ilgili ihale ilanını çıktık. Eylülde teklifleri alacağız. Bu projeyle İzmir 5 milyon turist kapasiteli modern bir limana sahip olacak. İzmir’i otoyolla da Antalya’ya bağlıyoruz.”

Haberin Devamı

Yıldırım: 2023’ün kenti şekilleniyor
Kongrede kürsüye ilk olarak Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım çıktı. Yıldırım “Başbakanımızın aramızda olmasından onur duyuyoruz. 10 yıllık aktif siyaset hayatımda bir şey öğrendim. O da ‘hizmet konu olunca siyaset teferruattır’ dediniz. Bu anlayışla 10 yıl boyunca Türkiye’nin her tarafında halkımıza hizmet etmek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün İzmir’de 2023 İzmir’inin şekilleneceği, AK Parti kadrolarının seçileceği kongrede bir aradayız. Bu kadro ile İzmir, 2023 Türkiye hedeflerine, 2020 EXPO hedeflerine ve ‘35 İzmir’e 35 Proje’ çalışmalarını yürütüyor ve hazırlıklarını yapıyor” dedi.

Ekibinin terkettiği Tekbaş 84 oy aldı
Başbakan Erdoğan’ın konuşmaının ardından, AK Parti İl Kongre sürecine girildi. Divan Başkanı Müezzinoğlu; adayların ve listelerin tanıtılması için yönetim kurulu üyelerini sahneye davet etti. Sahneye ilk olarak il başkan adayı Abdullah Tekbaş ve yönetim kuruluna aday olan arkadaşları çıktı. Tekbaş’ın, kürsüden inmesinin ardından, listesinde bulunan 17 istifa dilekçesi vererek, isimlerinin listeden silinmesini istedi. Başbakan’ın salondan ayrılmasından sonra yapılan oylamada sandıktan 473 geçerli oy çıktı. Ömer Cihat Akay, 375 oyla delegenin takdiri ile başkanlığa seçilirken, sert bir muhalefet yapan rakibi Abdullah Tekbaş ise tahmin edilenden fazla, toplam 84 oy aldı.

Akay, yönetimini TAKVİYE ETTİ
Atamayla geldiği görevi, delegelerin oylarıyla yeniden üstlenen Cihat Akay’ın listesi şu isimlerden oluştu: Mahmut Badem, Atilla Kaya, Refik Uzun, Aziz Demir, Fırat Aytekin, Sinan Aydın, Habib Sünbül, Ahmet Kurtuluş, Kemal Erim, Nazmi Kalyoncu, Kenan Çakar, Jale Taşoğlu, Faika Altunay, Saliha Tekin, Kamile Akgün Aydaş, Şule Özdin, Gerçek Tekin, Vahide Yılmaz, Mesut Demirkaya, Hamdi Erdem, Filiz Satar, Emine Yenen, Gözde Keskin, Remzi Dinç, Çağlar Ay, İsmail Akdağ, Uğur Türkan, Bekir Pakdemirli, Fevzi Bayram, Adnan Yüksel, Emrun Sulayıcı, Mustafa Gedikoğlu, Nilüfer Karadal, Rahmi Taştan, Ahmet Şimşek, Özlem Coşan, Ayşenur Çetin, Hüseyin Uzun, Kazım Erten,.

Konvoyda trafik kazası
Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sırasında yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. İzmir milletvekili Nesri Ulema’nın bulunduğu araç havalimanından kente gelirken konvoydaki gazetecileri taşıyan araca arkadan çarptı.