Ege 700 yıllık köprüde kaçak kazı talanı

700 yıllık köprüde kaçak kazı talanı

02.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Uşak’taki Beylerhan Köprüsü’nün ayakları, definecilerce kazıldı. Tarihi miras, 10-15 metrekareyi bulan oyuklar yüzünden yıkım tehlikesiyle karşı karşıya... Restorasyonu için ise izin bekleniyor

700 yıllık köprüde kaçak kazı talanı

Uşak’ta, Karun Hazineleri’nin çıkarıldığı İkiztepe Tümülüsü’ne 400 metre uzaklıkta yer alan tarihi Beylerhan Köprüsü, definecilerce talan edildi. İpek Yolu üzerindeki köprünün 6 ayağının da define arayanlar ve tarihi eser kaçakçıları tarafından kazıldığı ileri sürüldü. 10-15 metrekarelik oyuklar yüzünden, köprünün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Köprübaşı Köyü’nden Ahmet Mıdıkhan, onarım için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne başvurduklarını, bu nedenle fotoğraf ve görüntü çekmek için gittiklerinde köprünün ayaklarının kazıldığını gördüklerini anlattı. Mıdıkhan, “Biraz daha incelediğimizde köprünün büyük ayaklarından birinin alttan yukarı seviyeye bir oda büyüklüğünde içeriden kazıldığını fark ettik. Köprü şu anda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Atalarımızdan miras kültürel değerlerimizi ve vakıf eserlerini korumak boynumuzun borcu. Yetkilileri, bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Arkeolog gönderilecek
Kazılardan haberi olmadığını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, “İncelenmesi için acilen arkeologları bölgeye göndereceğim. Son durum hakkında bilgi edineceğiz. Ayrıca, Beylerhan’ın tadilatı için de Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne müracaatlarımızı yaptık. İzin bekliyoruz” diye konuştu.
Uşak-Selendi Karayolu’nun kenarında ve Gediz Nehri üzerinde yer alan Beylerhan Köprüsü’nün Germiyanoğulları tarafından ya da Osmanlı’nın ilk dönemlerinde yapıldığı tahmin ediliyor. En son 1892’de Beylerhan Köyü’nden Mıdıkoğlu Sabit Ağa tarafından onarılan köprü, halk arasında ‘Köprübaşı’, ‘Sarıkız’, ‘Güre’ ve ‘Beynihan’ isimleriyle de anılıyor. Kesme taştan yapılan, 60 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindeki köprü, üçü büyük, üçü küçük yuvarlak olmak üzere altı gözden meydana geliyor. Büyük gözün su seviyesinden yüksekliği 7.5 metre, en büyük kemer açıklığı 10 metre...