Ege 9 milyar yatırıma Aliyev’den destek

9 milyar yatırıma Aliyev’den destek

10.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Petkim’i satın alan SOCAR, Ege Bölgesi’ne 9 milyar dolarlık yatırım payı ayırırken, rafinerinin yanı sıra enerji santrali ve liman yapımı da start alıyor

9 milyar yatırıma Aliyev’den destek

Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz fuarları arasında yer alan Caspian Oil & Gas (COG) Fuarı, 5-8 Haziran 2012 tarihleri arasında 19. kez kapılarını açtı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açılışını yaptığı ve Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) ana sponsor olduğu fuarda, Petkim beşinci kez yer aldı.
Petkim standını ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz’dan yatırım projeleri hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Yavuz, “SOCAR Türkiye’yi ülkemizin en büyük 3 şirketinden biri yapacağız. Bu projelerimizi tamamladığımızda 2015’de SOCAR Türkiye’nin cirosu 15 milyar dolara ulaşacak. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın 10 büyük ekonomisi olma hedefine biz de yatırımlarımız ve projelerimizle destek vermiş olacağız” dedi.

Enerji şirketi devrede
Kenan Yavuz, rafineri ve Petkim ile entegre çalışacak STEP Enerji Santrali yatırımına da en kısa sürede başlamayı planladıklarını kaydetti. Yavuz, santral yatırımının SOCAR Türkiye çatısı altındaki SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş şirketi tarafından yapılacağını ve yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını bildirdi.
Yavuz, “STAR Rafinerisi, Petkim Limanı, STEP Enerji Santrali, Rüzgar Enerji Santrali ve Petkim’in kapasite artışları ve yeni fabrika yatırımları ile Petkim Yarımadası’na yapılacak yatırımların toplam büyüklüğü 9 milyar doları buluyor. Çok yakın zamanda resmi anlaşması imzalanacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi ile birlikte 2018 yılına kadar toplam yatırım 17 milyar doları bulacak.” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Limana başlıyoruz”
13 Şubat’ta Hollanda’nın dünyaca ünlü liman işletmecisi APM Terminals ile ön anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Kenan Yavuz, “Limanımıza ilk kazıkları çakmaya başlayacağız. 400 milyon dolara mal olması beklenen bu yatırımı 2014 yılında devreye almayı hedefliyoruz.” dedi.