09.10.2008 - 02:59 | Son Güncellenme:
ÇANAKKALE DHA
Çanakkale Belediyesi, Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için 2004’te kolları sıvadı, “katı atık yönetim projesi” hazırlandı. Ülke genelinden AB’ye gönderilen benzer 260 çalışma arasından Çanakkale ve Kuşadası belediyelerininki seçildi.
Kent merkezinin yanı sıra Lapseki ilçesi, Çardak, Umurbey, Kepez, İntepe ve Kumkale beldeleriyle 90 köyde oturan 150 bin kişinin atıklarını sorun olmaktan çıkaracak tesisin 16.5 milyon Euro’luk maliyetinin 12 milyon Euro’sunu AB karşıladı. Bunun üzerine Kemel Köyü yakınlarında 33 hektarlık yer tespit edildi, çalışmalara geçtiğimiz şubat ayında başlandı.
Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, çöp deponi alanının 3 hücreden oluştuğunu belirtti. Kavcar, sahanın birinci hücresiyle yılbaşından itibaren hizmete gireceğini açıkladı, şöyle dedi: “Kirli suların toprak altına sızmasını önlemek için özel malzemeler döşeniyor. Sızıntı suyunu arıtarak kullanmak için arıtma tesisi kurulacak. Ayrıca kompost bölümü de inşa edilecek, burada bahçe atıkları ve çöpteki organik maddeler ayrıştırılarak gübre elde edilecek.” Yeni sistemle atık toplama işinin tamamen değişeceğini kaydeden Kavcar, şunları söyledi:
Avrupa’ya tam uyumlu
“Çöpler sahaya gelmeden önce ayrıştırılarak toplanacak. Çünkü Türkiye’de çöp depolama tesisine yer bulmak ve para ayırmak çok zor. Bu nedenle çöp deponi alanımızı ekonomik kullanmak zorundayız. Bunun için Türkiye’de ilk kez geri dönüşüm merkezleri kuruyoruz. Evsel atıklar hariç diğer atıkların tümü 4 geri dönüşüm merkezinde toplanacak. Ayrıştırılmış cam, metal, kağıt ve plastik gibi malzemeleri biriktireceğimiz 2 metreküplük kumbaralar olacak. Toplam 152 kumbarayı belediyelere dağıtarak yılbaşından itibaren halkın kullanımına sunacağız. Geri dönüşüm merkezleriyle kumbaralarda toplanacak atıkların geri dönüşümü yapılacak ve tekrar değerlendirmeleri sağlanacak. Bu projeyle bir hedefimiz de çöpün toplanmasından taşınmasına ve yok edilmesine kadar tüm aşamalarda tüm Türkiye’ye örnek olmak. Çünkü bu tesis Türkiye’de AB mevzuatına göre yapılmış ilk olacak.”