Ege Alkolsüz şarap üretimine onay

Alkolsüz şarap üretimine onay

05.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda tartışılmaya başlayan “şarapta alkolsüzleştirme” tartışmalarına Türkiye de katıldı. Yerli üreticiler, dünya pazarında pay alabilmek için teklife yeşil ışık yaktılar

Alkolsüz şarap üretimine onay

“Bu alanda yoğunlaşalım”
ULUSLARARASI Bağ ve Şarap Örgütü’nün (OIV) “Şarapta alkolsüzleştirme” çalışmasıyla başlayan dünya çapındaki tartışmaya Türkiyeli şarap üreticileri “Trend buysa biz de bu alana yoğunlaşarak farkımızı koyalım” yaklaşımıyla katıldı. OIV’de Bilimsel Sekreterlik görevi yürüten EÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Altındişli, düşük alkollü şarap üretilmesini amaçlayan çalışmalarda, üye ülkelerin alkol oranı konusunda fikir birliğine varamadığını söyledi.

“Ticari kaygılar var”
UZLAŞMA sağlanamamasının temelinde ticari kaygıların etkili olduğuna işaret eden Altındişli, “Yeni trendler nedeniyle dealkolize şarapların yeni pazarlar bulması bekleniyor. Türkiye yeni pazarlarda yerini rahatlıkla alabilir. Bu nedenlerle Türkiye’nin ‘şaraplarda alkol sınırı olmaksızın dealkolizasyon’ önerisini desteklemesi yararlı olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Trend buysa bizim farkımız görülsün”
Türkiye Şarap Sanayicileri Derneği ile Sevilen Şarapları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, “Dünyada madem böyle bir trend var, Türkiye de kaliteli dealkolize şarap üreterek farkını ortaya koyabilir. Karşı değiliz. Böylece çeşitliliğimiz de artar” yorumunu yaptı.

“Katma değer varsa fırsat kaçırmayalım”
Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş da dealkolizasyon konusunun bira için de tartışıldığını, sıfır alkole yakın biralarda aynı lezzetin yakalanmaya çalışıldığını hatırlattı ve, “Bu tarz, katı dini kuralları olan ülkelere girmekte fayda sağlıyor” diye konuştu.

ORGANİK BAĞDA bağbozumu başladı
TÜRKİYE’nin en büyük organik çiftliklerinden biri olan Kuşadası’ndaki Tonbul Çiftliği’nde bağ bozumu başladı. 2 bin dönüme kurulu çiftlikte, ‘Cabernet Sauvignon’ ile ‘Şiraz’ cinsi üzümle başlayan hasat, “Merlot”ların kesilmesiyle bitecek.
EYLÜL ayı başında başlayan bağ bozumu çerçevesinde genç kızların kesmeye başladığı üzümler şarap üretimi için fabrikaların yolunu tuttu. Son bağ bozumundan çalışanlara et ve pilavla yapılan yöresel yemek ‘bolama’ ziyafeti çekilecek.