Ege Altyapılara destek olmak boynumun borcudur

Altyapılara destek olmak boynumun borcudur

30.06.2017 - 04:53 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milliyet Ege aracılığıyla kulüplere seslendi...

Altyapılara destek olmak boynumun borcudur

“İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yasa gereği, kulüplere nakdi yardım yapamasak da kentteki profesyonel kulüplerimizin altyapılarına katkı koymaya devam edeceğim”

Haberin Devamı

“Büyükşehir Belediyespor’un amacı, 7’den 77’ye herkese spor yaptırmaktır. Doğru yoldayız, çünkü 300 eğitmenle 3 bin 500 lisanslı sporcuya sahibiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milliyet EGE ekibiyle İzmir’in spor gündemini masaya yatırdı. Yazı İşleri Müdürümüz Muhittin Akbel, Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş ve yazarımız İsmail Özelçinler’in sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, İzmir’in profesyonel kulüplerine yasalar çerçevesinde maddi yardım yapamadığını, ancak altyapı tesislerine her türlü katkıyı koymaya devam edeceğini söyledi.

Büyükşehir Başkanı olduğunuzdan bu yana spora ne gibi yatırımlar yaptınız?

- 2004 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. 2005’te Universiade’ı düzenledik. Rahmetli Ahmet Piriştina başkanımızın vefatıyla yarım kalan tesisler vardı, onları tamamladık. Karşıyaka Spor Salonu’nu Büyükşehir yaptı. Halkapınar Spor Salonu’nun ihalesini yetiştiremedik. Dönemin Spor’dan Sorumlu Bakanı Mehmet Ali Şahin, ihaleye çıktı. 22 milyon lira... Bu paranın tamamını Büyükşehir ödedi. Bakanlık, bu paranın karşılığında bize salonun bulunduğu arsanın tapusunu verdi; biz de bakanlığa 49 yıllığına salonu tahsis ettik. Beldelerde, ilçelerde 27 tane çok amaçlı spor salonu yaptık. Bu salonlarda her türlü salon sporu yapılabiliyor. Ayrıca düğün, sünnet, konser, tiyatro gibi etkinlikler için de kullanılabiliyor. Bornova Belediyesi ile Kamil Okyay Sındır Başkanımızın döneminde garajın karşısında bir spor salonu yapmaya başladık. 2 bin kişilik... Onun da yüzde 70’ini Büyükşehir karşıladı. Kamil Başkan zamanında stat inşaatına başladık, Olgun Atilla başkanımız zamanında bitirdik. Bugün stadımız 7 bin kişilik. Stadı 17 bin kişilik yapmaya çalışıyoruz. Tire’de 15 bin kişilik bir stat yaptık. 2-3 ay içinde hizmete açılacak. Urla Kumdenizi’ne, eski ESHOT Mavi Bayrak aldık. Urla Yelken Kulübü’ne tesis açtık. Onun yanına başka tesisler inşa edeceğiz. Spor, bana göre sadece futbol değil.

Haberin Devamı

Altyapılara destek olmak boynumun borcudur

YANLIŞI SÖYLEDİM

Göztepe ve Karşıyaka’ya yapılacak statlar konsunda düşüncenizde herhangi bir değişiklik var mı?

Haberin Devamı

- Bu konuda düşüncelerimi her fırsatta söyledim. Söylemlerimde bir değişiklik yok. Detaya fazla girmeyeceğim. Her türlü karşı çıkmama rağmen Alsancak Stadı’nda 4 bin 296 metrekare, Göztepe Stadı’nda 1426 metrekare İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arsasını Meclis’ten karar çıkartarak izin verdim. Ayrıca Hüseyin Mutlu Akpınar Başkan’la görüştüm. Karşıyaka Yalı Stadı’nda 1750 metrekare yeri vardı. Onu da aynı Meclis kararını alarak bakanlığa verdik. Yanlışı her zaman söyleriz ama köstek olmak, engellemek ayrı şey. Yanlışı söyledik, iddiamız belli. Gereken desteği veriyorum. Herkesin bir gücü var. Herkesin bir yapım, bütçe gücü var. Bu kenti yönetirken fikirlerimizi söylüyoruz. Tabii ki hayata geçmesini istiyoruz. Eğer hayata geçmezse başka bir yöne yöneliyoruz. Göztepe ve Karşıyaka statları olursa, 15 bin kişilik 5 tane stadımız olacak. Fakat bu kentin, 30 bin civarında seyirci kapasiteli bir stada ihtiyacı var. Dilerim bakanlık, Karşıyaka, Göztepe ve Alsancak statlarını bitirir, 30 bin kişilik stadı da İzmir’e hediye eder. Statların yapımı siyasete malzeme yapılmamalı.

Haberin Devamı

Büyükşehirler, yasa gereği profesyonel kulüplere parasal yardım yapamıyor ama bazı büyükşehirlerin profesyonel takımları var. Bu tezatlığı nasıl değerlendiriyorsunuz?

- İzmir Büyükşehir Belediye Spor Kulübümüz var. Amacımız, 7’den 77’ye herkese spor yaptırmak. Tüm branşlara önem vererek, tesisler inşa ederek halkın spora ilgisini yüksek tutmak. Spor okulları açarak toplumun her kesimi kucaklamak. Bugün 3 bin 500 lisanslı sporcumuz, 300 eğitmenden spor eğitimi alıyor. 35 branşta sporcu yetiştiriyoruz. Özetle benim düşüncemde altyapı ve tesis, öne çıkıyor. Profesyonel yarışmacı takımlar, bana göre değil. Böyle bir oluşumu kabul edemem. Yapanlar yapıyor, bir şey diyemem. Bu arada yasalar profesyonel kulüplere maddi yardım yapmamıza izin vermiyor. Fakat kulüplerimizin altyapılarına, tesislerine elimizden geldiğince katkı koyuyoruz. Geçen yıl Altay’ın Gaziemir’deki tesisini A’dan Z’ye yeniledik. Göztepe’nin Urla’daki tesislerine her türlü katkıyı koyduk. Yine Göztepe’nin Torbalı’da yapacağı tesislere 7 milyon liralık destek vereceğiz. Altınordu’ya da zamanında destek olduk. Yeni bir projesi var Altınordu’nun, oraya da katkı koyacağız. Karşıyaka, Bucaspor ve diğer takımlarımızın da altyapılarına ve tesislerine Büyükşehir olarak destek vereceğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Kulüplerimizin oyuncu yetiştireceği, altyapılarının spor yapacağı alanlara hizmet vereceğiz. Altyapıların güçlenmesi için elimden geleni yaparım.

Haberin Devamı

ÇOK BÜYÜK KAZANIM

Göztepe’nin şampiyonluğu İzmir’e sizce neler kazandıracak?

- Final maçına gittik, Antalya’daydık. İzmir için çok güzel bir kazanım oldu Göztepe’nin şampiyonluğu. Altınordu, belli ilkeleri koymuş, iyi geliyor. Takımlarımız, eskiden Süper Lig’de top koşturmuş, köklü takımlar. Hepsinin ayrı bir tarihi var. Süper Lig’deki pek çok takımın şehrinden büyüktür İzmir... Kentimiz zenginleştikçe, Göztepe’nin ardından Altınordu, Altay, Karşıyaka, Bucaspor ve diğer ilçe takımlarımız da Süper Lig’de yerini alacaktır. Süper Lig’e çıkacak her takım, İzmir’in ekonomisine can katacaktır. İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu’nda kulüplerimizin başkanları da var. Sportif anlamda onların da İzmir’e katkısı olduğunu inkar edemeyiz.

Aktif sporculuk yaptınız mı?

- Voleybol oynadım zamanında. Fakat profesyonel olmadım. İtiraf etmeliyim ki, spora ilgim düşük düzeydeydi. Maç izlemeyi severim ama siyasette olduğu gibi taraftarlıkta da fanatik değilim.

YÖNETİCİLERDE PROFESYONEL

İzmir kulüpleri doğru yönetiliyor mu? Sizin bir öneriniz var mı?

- Kulüpler profesyonel olduğuna göre, yöneticileri de profesyonel olmalı. Göztepe Başkanı Mehmet Sepil Bey, Türkiye’yi biliyor, kulüp yönetmeyi biliyor. Altınordu Başkanı Mehmet Özkan, başlı başına futbol ustası. Bu iki başkan, doğru ve iyi örneklerdir. Gönül isterdi ki, tüm kulüplerimiz doğru yönetilsin.

MAÇA GİDECEK VAKTİM YOK

Profesyonel takımlarımızın yöneticileri, taraftarları, sizi maçlarda tribünde görememekten şikayet ediyor. Milletvekilleri geliyor, Aziz Başkan gelmiyor diyorlar. Maçlara gelmeyişinizin bir sebebi var mı?

- Ben belediye başkanlığı yapıyorum. Milletvekilinin haftada 3 gün 8 saati doluysa, benim günde 16 saatim dolu. Eve gittiğimde ağzımı açacak halim kalmıyor. Yatırım projeleriyle uğraşıyoruz. Projelerin yapılması, üzerinde çalışılması, doğru kararlar verilmesi, finanse olması gerekiyor. Her gün 1500 otobüs marşa basıyor. 1 milyon 600 bin aboneye su veriyoruz. Hafta sonunda ya belediyede çalışıyorum, randevularım oluyor. Ya da köyleri, ilçeleri ziyaret ediyorum. Bu kadar yoğun temponun içinde maçlara gidecek vakit bulamıyorum. Milletvekili haftanın 4 günü boş. Onların maça gitmesinde sıkıntı yok. Keşke vaktim olsa da tüm takımlarımızın maçlarına gidebilsem.

İzmir Büyükşehir Belediyespor’un gurur tablosu

Gökhan ve Erdi

Ampute Futbol 1. Ligi’nde bu sezon şampiyonluğa ulaşarak Süper Lig’e yükselen takımın golcüsü Gökhan, fileleri 40 kez havalandırdı. Kaleci Erdi, tek gol bile yemedi.

Efe Çetiz

Türkiye, buz pateninde yıllardır özlemini duyduğu başarılara İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetiştirdiği sporcularla ulaşıyor. Buz pateninin minik yıldızının kazandığı 23 madalyadan 18’i, altın.

Simge Erensayın

Son dönemde elde ettiği başarılı sonuçlarla dikkatleri üzerine çeken ülkemizin genç tekvandocu Simge Erensayın, ülkemize bir kez daha gurur yaşattı. Avrupa Tekvando şampiyonu oldu.

Aziz Ahmet

U22 Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda birinci, Milli Takımımızda sayı ve ribaunt kralı oldu.

Çiçek Akyüz

Judodaki gururumuz Çiçek Akyüz, üst üste ikinci kez Avrupa Şampiyonu olmayı başardı.

Yasemin Ecem Anagöz

19 yaşındaki Milli okçumuz, 6 Türkiye rekoru ve bir Avrupa şampiyonluğuna imza attı.