Ege Amerika’nın en iyisi Ege’yle çalışacak

Amerika’nın en iyisi Ege’yle çalışacak

11.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Amerika’nın en iyisi Ege’yle çalışacak

Ege Üniversitesi, doğrudan hedefe yönelen akıllı ilaçların geliştirilmesi yolunda Houston MD Anderson Kanser Merkezi’yle işbirliği yapacak. Çalışmalarla, tedaviye dirençli türlerde başarı sağlanması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi (EÜ), Amerika’daki en büyük kanser araştırma merkezi olan Houston MD Anderson Kanser Merkezi ile işbirliğine hazırlanıyor.

Kanser tedavisinde hedefe yönelik doğrudan tedavi sağlayacak olan akıllı ilaçların geliştirilmesi için iki kurumun temsilcileri İzmir’de bir araya geldi. Ege Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Teksas Üniversitesi Houston MD Anderson Kanser Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi olarak 25 yıldır çalışmalarını sürdüren; İmmünoloji, deneysel ilaçlar, tümör biyolojisi, genetik hedefe yönelik ilaçlar ve nanoteknoloji konularında uzman olan Doç. Dr. Bülent Özpolat, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, EÜ Kanser Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Caner ve akademisyenler ile ortak çalışmaların başlatılması konusunda görüşmeler yaptı.

Haberin Devamı

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir birikime sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de bu alanda araştırma yapan dört merkezden ikisinin bünyelerinde yer aldığını dile getiren Rektör Budak, “İlerleyen dönemde bu görüşmelerimizin bir işbirliğine, daha sonra da ürüne dönüşmesi en büyük dileğimiz” diye konuştu.

Yüzde 90 başarı

Doç. Dr. Bülent Özpolat da, lösemi gibi bazı kanser türlerinde başarı oranının akıllı ilaçlar sayesinde yüzde 90’a çıktığı belirtti, “Dr. Caner ve Dr. Göksel ile özelikle ileri dönemde olan ve tedaviye dirençli ya da az cevap kanserlere yöneleceklerini açıkladı ve ortak yol haritası çizilmesi için hemen çalışmalara başlayacağız” dedi.

Ancak pankreas, yumurtalık ve akciğer kanseri gibi bazı kanserlerde henüz başarı yakalanamadığını ifade eden Doç. Dr. Özpolat, akıllı kanser ilaçlarının kemoterapi gibi hayat kalitesinde düşüşe sebep olmadığını da sözlerine ekledi.