Ege Araştırmaya göre İzmirli böyle düşünüyor: Opperasyo siyasi, Kocaoğlu dürüst

Araştırmaya göre İzmirli böyle düşünüyor: Opperasyo siyasi, Kocaoğlu dürüst

31.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İNTEGRAL araştırma şirketi, genel seçimlere az bir süre kala, seçmen eğilimlerini ve Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonun etkilerini inceledi. 13-22 Mayıs tarihleri arasında yaklaşık üç bin seçmenle görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre seçmenin yüzde 50’si Büyükşehir’e yapılan operasyonu siyasi bulduğunu açıkladı; yalnızca yüzde 18.3’ü onay verdi. Araştırma, yüzde 56 oyla seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun dürüstlüğüne olan güvenin ise yüzde 73’e çıktığını gösterdi.

Araştırmaya göre İzmirli böyle düşünüyor: Opperasyo siyasi, Kocaoğlu dürüst

Merkezi İzmir’de bulunan İntegral Araştırma Şirketi, 13 -22 Mayıs tarihleri arasında 30 ilçede 2 bin 769 kişiyle yüz yüze görüşerek seçmenin nabzını tuttu. Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonun yanı sıra partilerin ülkeye ve kente yönelik projelerinin halkta nasıl bir karşılık bulduğunu da ortaya çıkarıldı.

Operasyon partiyi kenetledi
Araştırmaya göre İzmir Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerine yönelik operasyon CHP’ye oy getirmedi ama partilileri kenetlemeyi başardı. Seçmenin yüzde 50’si operasyonu siyasi bulurken, Başkan Aziz Kocaoğlu’na güven yüzde 73’lere çıktı. Araştırmaya göre; iki İzmirliden biri partilerin projelerini bilmiyor. En çok bilinen proje AK Parti’nin İstanbul için ortaya attığı Çılgın Proje. Ancak İzmirli seçmen, projeyi biliyor fakat hayata geçebileceğine inanmıyor.

Seçmenin yarısı operasyona karşı
‘Operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 50,4’ü ‘yanlış’ derken destekleyenlerin oranı yüzde 18’3’te kaldı. Yüzde 17’si ‘operasyon hakkında bilgi sahibi değilim’, yüzde 12,5’i ‘yargı sürecini görelim’ dedi. Operasyonun doğru olduğunu savunanlar içinde ‘Yolsuzluk vardır’ diyenler yüzde 8’de kaldı. ‘Herkes denetlenmeli’ diyenler yüzde 17’de ‘bir şeyler var ki polis baskın yapmıştır’ diyenler yüzde 28, ‘yapıldığı iyi oldu’ diyenler yüzde 47 olarak ifade edildi.

Haberin Devamı

Her dört kişiden üçü güveniyor
Seçime etki edecek faktörler sıralamasında neredeyse ilk sıraya oturan operasyonun Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu cephesinde ne denli sonuç yarattığı da araştırmanın yanıt aradığı sorulardan biriydi. Seçmene yöneltilen ‘Operasyon sonrası Kocaoğlu’na güveniyor musunuz?’ sorusuna, seçmenin yüzde 73,1’i ‘Evet, Kocaoğlu’na güveniyorum’ yanıtını verdi. Güven sorusunda seçmenin yüzde 16,6’sı ‘güvenmiyorum’ derken, 3’2’si hukuki süreci görmek istediğini belirtti.

‘Oyları etkilemedi’
İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel, operasyonun CHP’ye ekstra oy getirmediğini ancak CHP seçmenini kemikleştirdiğini söyledi, şöyle dedi: AK Partililerin bile Kocaoğlu’na güvendiğinin ortaya çıkması, operasyonun Kocaoğlu’nun dürüst sıfatından bir şey kaybetmediğini ortaya koyuyor.