Ege Arşiv “projeler yeni değil” diyor

Arşiv “projeler yeni değil” diyor

19.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Hedef 2023 Türkiye hazır’ seçim beyannamesindeki İzmir bölümlerine kopya eleştirisi geldi.

Arşiv “projeler yeni değil” diyor

Başkalarının geliştirdiği projelerden “Kopyala yapıştır” şeklinde alındığı iddia edilen ve yeni olarak kamuoyona sunulması eleştirilen vaatler ile ilgili arşivlerin ne dediğini araştırdık.
İşte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki sayfa ayırdığı İzmir vaatleri ve gazete arşivlerinin söyledikleri:
- “Üçkuyular-Mavişehir arasında körfezden köprü veya tüp geçitle geçiş sağlanacak.”
12 Ekim 2005: Milliyet Ege aracılığı ile kamuoyunda tartışılan Konak’a tüp geçit fikirlerine karşı olduğunu söyleyen İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, en uygunun Bostanlı Üçkuyular arasına bir tüp geçit yapılması olduğunu açıkladı.
13 Ekim 2005: İzmir, Aziz Kocaoğlu’nun kamuoyuna sunduğu öneriyi, Milliyet Ege aracılığı ile tartışmaya devam etti. Kimi fantezi olarak kimi de olumlu değerlendirdi.
13 Nisan 2007: EXPO 2015 adaylığı sürecinde, tüp geçit projesine Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’tan iki alternatif öneri geldi. Demirtaş, İnciraltı ile Çiğli arasındaki kısmın yarısını tüpgeçit yarısını viyadükle geçmeyi teklif etti. İkinci alternatifte ise körfezi 100 metre yüksekliğinde dev bir köprü ile geçmeyi önerdi.
- “Kemalpaşa- Turgutlu demiryolu bağlantısı”
11 Nisan 2007: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İzmir Kemalpaşa ile Manisa Turgutlu arasını raylı sistemle bağlayacak demiryolunun temelini attı.
- “Çandarlı Liman demiryolu hattı”
17 Ağustos 2009: Liman yapılmasına 1993 yılında karar verilen ve fizibilite çalışmaları 1999’da tamamlanan Çandarlı’da, Aliağa’ya kadar giden demiryolu bağlantısının Çandarlı Limanı’na uzatılacağı belirtildi.
- “Çandarlı’ya liman inşa edilecek”
24 Mart 2011: Çandarlı Limanı inşaatı yapım işi ihalesi yapıldı.
- “Menderes-Aliağa arasında faaliyette bulunan Egeray Projesi; kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk’a kadar genişletecek.”
12 Temmuz 2010: Aliağa-Menderes hattında çalışmalara başladıkları ilk günden beri hattın Torbalı, Selçuk ve Bergama’ya kadar uzatılması gerektiği yönündeki görüşlerini dile getirdiğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, TCDD ile protokol hazırlıkları içinde olduklarını söyledi.
- “İzmir’in en yüksek kalitede karayolları ile tüm bölgelere bağlantılarının iyileştirilmesi çalışmaları başlatıldı. İzmir - İstanbul otoyolu, İzmir - Ankara otoyolu, İzmir Çevre Yolu’nun Çandarlı limanına kadar uzatılması, Viyadüklerin limana bağlanması.”
17 Eylül 2008: Ankara - İzmir Otoyolu için 2008’de ihaleye çıkılacağı duyuruldu.
9 Nisan 2009: İzmir - İstanbul otoyolu son ihaleye çıktı. 27 Şubat 2011’de temeli atıldı.
20 Haziran 2010: Bakan Binali Yıldırım, viyadüklerin limana indirileceğini ve ağır araçların kent trafiğine girmeden bu yolu kullanacağını açıkladı.
- “Alsancak Limanı iyileştirilecek.”
20 Haziran 2010: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın düzenlediği ve Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası başkanlarının da aralarında bulunduğu heyetle yapılan toplantı sonrası Alsancak Limanı’na 2015 sonuna kadar 450 milyon lira yatırım yapılacağı ve kruvaziyer yolcu yanaşma iskelesinin kapasitesinin arttırılacağı açıklandı.
- “İzmir’in kuzeyine ve güneyine birer tane stadyum inşa edilecek.”
14 Temmuz 2009: Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’e iki yeni stat için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
- “Expo 2020’nin İzmir’de yapılması için gerekli girişimler başlatılacak ve destek sağlanacaktır”
1992: Expo İzmir fikri, 1992’de doğdu. İlk girişmler 2004’ten sonra yapıldı. İzmirli meslek odaları ve çeşitli kurumlar bir araya gelerek ortak platform oluşturdu. Ankara’da hükümet temsilcileri ve bürokrasi nezdinde çeşitli girişimlerde bulunuldu. Bakanlar Kurulu Eylül 2005’te, 2015’te düzenlenecek Expo’ya Türkiye adına İzmir’in aday gösterilmesine karar verdi. EXPO 2015 yarışını kaybeden İzmir Expo 2020 için hükümet desteğini beklemeye başladı.
- “Yeni fuar alanı ve kongre merkezi yapılması sağlanacak”
2004-2008: Mayıs 2005’te yaptığı basın toplantısında Başkan Kocaoğlu, yeni fuar alanı için Gaziemir’de yer bulduklarını açıkladı ve fuara ilişkin bilgi verdi.
- “Ege Medeniyetler Müzesi projesini hayata geçirilmesi.”
30 Ocak 2006: Yazarımız Ali Nail Kubalı, Milliyet Ege’nin, “Expo için ilk öneri” başlıklı manşetinde dev arkeoloji müzisini gündeme getirdi. Başkan Kocaoğlu ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi olarak Sasalı’ya bir müze kurulması düşüncesini Şubat 2009’da dile getirildi.