Ege Atatürk’ün kaldığı otelin hali içler acısı

Atatürk’ün kaldığı otelin hali içler acısı

17.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Atatürk’ün kaldığı otelin hali içler acısı

İZMİR’in Basmane semtinde bulunan ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kente geldiğinde kaldığı bilinen tarihi Emniyet Oteli, kaderine terk edildi. 1900’lü yıllarda yapılan ve zamanın en lüksleri arasında gösterilen otelin kente yeniden kazandırılmasını isteyen İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, “Çatısındaki çökme nedeniyle yaklaşık 40 yıl önce kapatıldı. Daha sonra da bakımsızlıktan yavaş yavaş yıkılmaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

Modern Osmanlı mimarisi

Taş binanın, Osmanlı’nın son döneminden ayakta kalan yapılar arasında öne çıktığını belirten Gönen, “İzmir’in köklü ailelerinden birine mensup Kulalı Cihanzade Hüseyin Fehmi Bey tarafından yapılan ve levantenlerin kaldığı en önemli otellerden biriydi. Mustafa Kemal Atatürk de burada kalmış, onun adına balo tertip edilmiş. Duvarlarında harika işlemeler var. 10 yıl önce rahatlıkla geziyorduk. Şimdi kullanılmaz bir hale geldi” diye konuştu.

Araştırmacı-yazar Orhan Beşikçi de, “Ara sokaklarda İzmir tarihi için değerli yapılar var. Eğer bu bina restore edilerek kent kültürüne kazandırılırsa, diğerlerine de örnek olacaktır” dedi. l UMUT KARAKOYUN DHA