Ege AVM’ler 4 bin esnafı bitirdi

AVM’ler 4 bin esnafı bitirdi

29.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

AVM’ler Balçova’ya prestij kazandırdı. Emlak fiyatları arttı, sosyal yaşam öne çıktı. Fakat 4 bin esnafımız AVM’lerden zarar gördü

AVM’ler 4 bin esnafı bitirdi

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Milliyet Ege’nin Misafir Odası’nda ilçesiyle ilgili önemli bilgiler aktardı. Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yazı İşleri Müdürlerimiz Uğur İşven, Muhittin Akbel ve yazarımız Kemal Önderoğlu’nun sorularını yanıtlayan Başkan Çalkaya, AVM’lerin Balçova’ya çok şey kazandırdığını ancak 4 bin esnafı bitirdiğini söyledi.
Sosyal projeler ön planda
* Büyük alışveriş merkezlerinin en yoğun olduğu ilçe, Balçova. Bu durum fayda mı getirdi yoksa zarar mı verdi?
- AVM’ler Balçova’ya prestij kazandırdı. Bunu kabul etmek zorundayız. Çevresindeki konutların değerini artırdı. Emlakta büyük yükselişler oldu. Jeotermal de devreye girince, emlak fiyatları 10 yıl öncesine göre kat kat yukarı çıktı. Fakat 4 bin esnaf zarar gördü. Balçova, 10 yıl önceki Balçova değil. Eskiden Balçova’daki dükkanları kiralamak için hava parası vermeniz lazımdı. Şimdi hava parası vermeyi bırakın, her dükkan 6 ayda bir yenileniyor. Yani dükkanlar iş yapamıyor, kapanıyor.
* Siz hep sosyal projelerle gündeme geliyorsunuz. Bu, Balçova’nın altyapı gibi sorunları olmayışından mı?
- Bu benim tarzım. Şu anda bir kültür merkezinin eksikliği var ama onu da hem Ekonomi Üniversitesi hem de Dokuz eylül üniversitesi’nin salonlarını kullanma şansım var. Bunun dışında son 50 yılda konumlanmış bir kent Balçova. Altyapısı diğer diğer ilçelere göre daha iyi. Sadece yağmur problemlerimiz vardı onu da çözüyoruz. Isınma problemi var, Büyükşehir desteğiyle çözüyoruz. Yeşil alanlar arttı. Bundan sonra yapılacak tek şey var; o da insan odaklı çalışmak. Göreve geldiğimde ilk işim okulları gezmek oldu. Okulların tuvaletleri berbattı. Okularda güvenlik yoktu. Fiziksel sorunları vardı. 11 milyon lira harcadım, bu sorunların hepsini çözdük. Depreme dayanıksız okulları güçlendirdim. 50 bin öğrencinin hayatı bizim için önemli. 2 bin 200 ailede sosyal güvence yok. Onların sağlık sorunlarına eğilmek lazımdı, onu yaptık.
* Balçova’da iki büyük boş alan var. BALPA’nın yanı ve İnciraltı Kavşağı’ndaki araziler. Buralar nasıl değerlendirilecek?
- BALPA’nın yanındaki arazinin 6 bin 800 metrekaresi Balçova Belediyesi’nin, 1800 metrekaresi şahısların. Burası belediye hizmet alanı olacak. Orasını hipermarketlere vermeyi düşünmüyorum. Amacım, orada Büyükşehir ile ortak katlı otopark yapmak. Dış cephesini yumuşatmak ve mimarisiyle oynamak şartıyla o bölgeye katlı otopark yapılabilir. İnciraltı’ndaki alan ise bir şahsa ait. Orada da sağlık sektörüne yönelik, hastane gibi bir proje için değerlendirilmesi taraftarıyım. İzmirli bir işadamı arazinin tamamını aldı.

Haberin Devamı

Bir nesli kurtardık

* Kafanızda başka projeler var mı?
- Öncelikli hedefim, kültür merkezinin temelini atmak. Çok amaçlı bir salon olacak. Çünkü ben spor yaptırmak istiyorum çocuklara. Emniyete, Balçova’da kaç çocuğun suç işlediğini sordum. O gün için 78 çocuk suç işlemiş. Şu anda Balçova’da 6 bin 399 çocuk spor yapıyor. İki yaşındaki çocuklar da anneleriyle spor yapıyor. 200’ün üzerinde çocuk tiyatro yapıyor. 5 yıl sonra gittim, emniyetten yeni sonuçları istedim. 78 suç, 3’e inmişti. Yani bir nesli kurtardık. Çocuk bedenini sevmeyi öğrenecek, sonra bedenini zararlardan korumayı bilecek. Evinden çıkan kadınlar, Sinop’u gördü, Sabahattin Ali’yi tanıdı. Çanakkale’ye, Anıtkabir’e gitti.

Delege ağalığı ortadan kalkmazsa aday olmam

Haberin Devamı

“Benim 30 delegem var, 40 delegem var” denilen yerde, önseçimle demokratik sonuçlara ulaşılamaz. Önseçime girsem, elbette kazanırım ama ben o cenderede yer almam; atanırsam, görev verilirse yaparım

* Balçova’da MOBESE sistemi başarılı oldu. Sanırım suç oranları da düştü.
- Ata Caddesi üzerinde güvenlik kameralarını, MOBESE sistemini kurmadan önce üst üste dört hırsızlık olayı oldu. Emniyet Müdürü, Kaymakam, oturup konuştuk. Emniyet Müdürü, tek çözümün MOBESE olacağını söyledi. Ortak bir çalışmayla, finansmanını belediyeden karşılayarak MOBESE’yi kurduk. O günün parasıyla 800 milyar lira harcadık. Şu anda Balçova, 217 güvenlik kamerasıyla izleniyor.

Önseçime karşıyım

* Seçimler yaklaştı. Adaylık konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Şimdi yaklaşık bir senem var. Bir şey söylemem doğru değil. Şunun altını çiziyor ve söylüyorum; ben önseçimde belediye başkanı adayı olmam. Atanırsam, görev verilirse yaparım. Delege ağalığına karşıyım. Benim 20 delegem var, 30 delegem var, denilen bir yerde önseçim sisteminin oturacağına inanmıyorum. Felsefem şu: Ben partide güç olmayı düşünmüyorum; gücüm olduğu müddetçe bu güçleri yönetmek istiyorum. İşte şunu yapalım, şu olsun, şunun ayağını kaydıralım diye hiç düşünmedim. Bu tip varyasyonlar içinde hiç yer almadım. Önseçimlerin demokratik sonuçlar doğuracağına inanmıyorum. Bu bir tercihtir; eleştirmek için söylemiyorum. Bu, var olan bir gerçektir. Bir 20 yıl daha gerekiyor Türkiye’ye. Benim için sorun değil; ben önseçimden birinci olarak çıkarım. Bu olay, yarış olmaktan çıkıyor, kırılmalar başlıyor.

Haberin Devamı

Arsa mağdurları konusu

* Arsa mağdurları konusunda gelinen son nokta nedir?
- Arsa mağdurları konusu kapandı. Belediyelerin ve İzmir Büyükşehir’in yapacağı hiçbir şey yok. Şu anda onlar 18 uygulama yapabilirler. Büyükşehir, görevi olmadığı halde zemin etütlerini yaptı. O bölgenin büyük bir bölümünün zemin etütleri sağlam çıkmadı. 1865 tapulu konut var. Ayrıca 2400 konutluk bir alan yaratıldı.
* İnciraltı Bahçelerarası ne oldu?
- İncirlaltı Bahçelerarası için çok çalıştım. Yıllar önce bakanlık burayı turizm alanı ilan etmiş ama uygulama yapmadı, koruma amaçlı planları çıkarmadı. Şubat-mart gibi bu işin de çözüleceğini umuyorum. Oralarda Çin Seddi gibi yapılar oluşturulursa, Balçova yaşanmaz hale gelir. Bakanlıkla görüşürken 4 katı geçmeyen binalar, yeşili bol, doğayla bütünleşmiş mantığı hakim oldu. Şimdiki durum bu. Böyle sorunları ortak akılla çözmeniz gerekir.
* Viyadüklerle ilgili sıkıntı giderildi mi?
- Yol yaratmak istedik. Malum Ata Caddesi trafik sorunumuzu çözmüyor. Caddeyi tek yön yapabilirsem hem esnafı canlandırırız hem de trafik akışkanlığını sağlamış olurum dedim. 2005’te ciddi bir çalışma yaptık. Dosyayı Karayolları’na götürdük. Deprem riski var, olmaz, dediler. İstanbul Mecidiyeköy örneği var. Orada 4.5 kilometre viyadük altı kullanılıyor. Üstelik burası 10 yıllık bir teknoloji. Oysa o viyadükler yıkılsa, o kadar büyük deprem olsa, İzmir’de bir tane ev kalmaz. 500 metrekare yer verin, spor aletleri koyalım dedik, ona da izin vermediler.

Haberin Devamı

Kadınlarımızın en mutlu olduğu yer

* Kaç sosyal projeniz var?
Semtevleri, kadınları hayata çekme ve kaderini değiştirme projesidir. Kadınlar-dan başlayarak, sağlıklı nesil yetiştirebi- lirsiniz. Kadınları başka mahallelerden bulup bir masa etrafında topluyorum. Hem üretiyorlar hem de sosyal hayatta yerlerini alıyorlar. Sadece kurslar değil ayda en az 2-3 kez eğitim semineri veriliyor. Okuma yazma öğretiyoruz. Sağlık konusunda bilgilendiriyoruz. Gezilere götürüyoruz. Cumhuriyet’in değerlerini anlatıyoruz. Kadınlar için kooperatif kurduk, gıda üzerine. Mantı, reçel, marmelat, turşu üretip satıyorlar. 7 bine yakın kadın bu işi yapıyor. Semtevleri sayesinde kadınlarımız kendilerini buldu. Balçova, kadınların en mutlu (Yüzde 60) olduğu ilçedir.

Haberin Devamı

Üniversitelerle işbirliği

* Balçova’daki iki üniversite ile de işbirliği yapıyorsunuz. Üniversitelerin ilçeye katkısı ne oldu?
- Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile örnek bir proje geliştirdik. 40 bin vatandaşı tek tek inceledik. Kan değerlerini aldık, öyküsünü dinledik, tüm testlerini yaptık. Sigara bağımlılığı, beslenme düzenleri konuşuldu, risk haritası sunuldu vatandaşa. Yeni bir projemizi devreye sokuyoruz. Dokuz Eylül Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile çocuklara, ergenlik çağındaki gençlere nasıl davranılması gerektiğini öğreteceğiz. 8 bin aileyi hedefliyoruz. Ailelerle tek tek görüşülecek. Sağlıklı bir toplum yetiştirilmesine katkı koymaya çalışıyoruz.

384 öğrenciye yurt hizmeti

*AVM’ler Balçova’da trafiği zorlaştırdı. Buna çözüm üretilebildi mi?
- Metro bir çözüm. Denizi doğru kullandığınızda o da çözüm.
* Yurt sorunu üzerinde de durdunuz. Yurt ihtiyacı ne durumda?
- 384 öğrencilik bir yurt yaptım. Belki belediyelerin yapabildiği en büyük yurttur orası. 5 milyon liraya mal oldu. TEV’e devrettik. TEV 190 öğrenciyi bursla aldı geriye kalan öğrencileri 450 lira aylıkla konuk ediyor. Bakan, 4 bin 500 yataklı yurt yapağını söylüyor. Demek ki biz doğru iş yapmışız. Sonuçta kimin yaptığı çok önemli değil. Ben TEV’in çok doğru iş yaptığını biliyorum. Emekli parlamenterlerin 6 odalı 12 yataklı bir yerleri vardı, boş duruyordu. Orayı ayda 2 bin 500 liraya kiraladım. 12 öğrenciyi orada barındırıyoruz.