Ege Ayak damar tıkanıklığı hayati risk taşıyabilir

Ayak damar tıkanıklığı hayati risk taşıyabilir

28.09.2017 - 04:15 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Karabay, ayak damarları tıkanık olan hastaların yalnızca yüzde sekizinde kalp damarlarının normal olduğuna dikkat çekti

Ayak damar tıkanıklığı hayati risk taşıyabilir

Ayak damarlarına tıkanıklık nedeniyle ameliyat yapılan olguların sadece yüzde 8’inde kalp damarlarının normal olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, “Geri kalan yüzde 92’sinde ise koroner damarlarında değişik oranlarda damarlarda daralma problemleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

‘İlerleyen yaş tehlikeli’

Ayak damarı tıkalı hastalar; efor sarf edemedikleri için koroner arter hastalığı sinsi bir şekilde ilerler. Efor olmadığı için göğüs ağrısı hissedilmez. Dolayısıyla bu hastalarda koroner arter hastalığı ölümlere varan ciddi sorunlara yol açar” dedi.

“PAH varlığı koroner damarlar, şahdamar ve diğer organ damarları açısından yaygın damar sertliğinin göstergesidir” diyen Prof. Dr. Karabay, şöyle dedi: “Bunlardan dolayı ayak damarı tıkalı olan hastalar, yüksek riskli kardiyovasküler hasta grubunu oluşturur. Ayak damar tıkanıklıkları yaş ilerledikçe ciddi bir şekilde artış göstermektedir. Erkekler de daha sıklıkla görülmekle birlikte özellikle 80 yaşından büyük kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir.”

Haberin Devamı

Tam tıkanıklık için ameliyatsız çözüm

Ayak atardamarları yüzde 100 tıkalı olan hastalarda cerrahi müdahale (bypass) yapılmadan, ülkemizde uygulanan FDA onaylı yeni bir teknikle damar açılması sağlanabiliyor. Prof. Dr. Karabay, “Bu yöntem tam tıkalı ayak atardamarlarının gelişen teknolojik ilerlemelerle açılmasını sağlayan yeni teknolojik girişimdir” dedi.