Ege Ayakta kalmak için işletmeler birleşsin

Ayakta kalmak için işletmeler birleşsin

13.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, kriz nedeniyle zor durumda olan küçük işletmelerin ayakta kalmak ve hipermarketlerle rekabet etmek için kümelenmesi gerektiğini söyledi. Susam şöyle dedi:

Ayakta kalmak için işletmeler birleşsin

“Türkiye’deki her meslek dalı haksız rekabetten şikayet ediyor. Yasal düzenlemesi olmayan, kontrolsüz pazar anlayışı nedeniyle büyük üretici ve marketler, satın alma güçlerini de kullanarak hakimiyet kuruyor. Küçük işletmelerin kümelenme şirketleri oluşturarak güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Tedarik, lojistik ve uygulama alanlarında şirketler kurarak büyüklerle rekabet şansı yakalayabilirler.”
Yaşanan küresel krizin kökeninde ölçek ekonomisi anlayışı olduğunu söyleyen Susam, sözlerine şöyle devam etti: “Her meslek alanında az sayıda firmanın tüm pazara hakim olma isteği ölçek ekonomisini ortaya koydu. Dünyada krizin olmadığı ülkeler, KOBİ’leri güçlü, küçük işletmeleri devlet tarafından desteklenen ülkelerdir. Türkiye, girişimcilik konusunda pek çok ülkeyi geride bırakacak bilgi birikimine sahip olduğu halde, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle küçük işletmeleri kepenk kapatacak noktaya gelmiştir. Pazarda güçlü olanın diğerlerini yok ettiği bu anlayış vahşi kapitalizmdir. Pazarı denetleyecek, herkese yaşam hakkı tanıyacak bir anlayışı hakim kılmak gereklidir.”