Ege Balıkesir sallandı!

Balıkesir sallandı!

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

4.7 büyüklüğünde depremle önceki akşamı panik içinde geçiren Balıkesir’de herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Yerel yönetimler, özellikle kırsal bölgelerde hasar tespit çalışması başlattı

Balıkesir sallandı

Balıkesir, cumartesi akşamı 22.31’de merkez üssü Dursunbey olan 4.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Deprem, Balıkesir’le birlikte Bursa, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), jandarma ve itfaiye ekipleri, incelemelerde bulundu. Dursunbey Kaymakamı Rahmi Bulut, Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), jandarma ve sağlık personelleri ile Dursunbey Arama Kurtarma ekibinin yanısıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler bölgede görevlendirildi. Belediye Başkanı Bahçavan, “Bölgede bir çok kırsal mahalle ve bunlara bağlı mezralar var. Buralarda hasar var mı, yok mu bütün evler tek tek dolaşılıp kontrol edilecek. Uzmanlar, bu bölgede aktif fay hattı olmadığını, bunun artçılarının olabileceğini ama bunun kadar şiddetli olmayacağını anlattı” dedi. Vali Hasan Şıldak da, “Herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, “BAKOM, AFAD ve jandarma ekiplerimiz, afet bölgesinde gerekli taramalara devam ediyor. Gelişmelerin takipçisiyiz” ifadesini kullandı.
Uzmandan 7.2 uyarısı
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, “Balıkesir’de 7.2 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahip faylar var” uyarısı yaptı. Bölgede birbirinden bağımsız 24 tane fay parçası bulunduğunu dile getiren Sözbilir, “Bu faylarda 2012 yılında hendek çalışmaları yapıldı ve tarihsel dönemde hangi depremlerden sorumlu oldukları ortaya çıktı. Bu çalışma kapsamında 2023’e kadar 485 adet fayın kesilerek geçmişinin ve deprem tekrarlama periyodunun ortaya çıkarılması hedefleniyor. Balıkesir’in il afet risk azaltma planı ve kentsel dönüşüm çalışmalarında 2 bin yıldır kırılma olmayan Gökçeyazı segmentine göre deprem senaryosu hazırlanması ve fay üzerinde kalan bina yapı stoğunun çıkartılması, iyileştirme çalışmalarının yapılması gerekiyor” diye konuştu.