Ege Başkanlar, İzmir’in isteklerini sıraladı

Başkanlar, İzmir’in isteklerini sıraladı

11.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

AKP, CHP ve MHP milletvekillerinin katıldığı “Güçbirliği Zirvesi”nde Başkan Kurulu, kent ve bölge için önem taşıyan öncelikli 7 projeye destek istediler

Başkanlar, İzmir’in isteklerini sıraladı

İzmir’in aylardır beklediği “Güçbirliği Zirvesi” Swissotel Grand Efes’te başladı. İzmir’in önde gelen kurumların başkanlarından oluşan Başkanlar Kurulu, İzmir’den seçilmiş bakan ve milletvekilleri ile kentin geleceğine yön verecek projeleri konuştu. Başkanlar, vekillere ve bakanlara, İzmir’in öncelikli 7 projesine destek istediler.
Açılış kısmının dışında basına kapatılan toplantıda Başkanlar Kurulu üyeleri ile milletvekilleri, alfabetik sıraya göre yanyana oturdu. Kare masa düzeninde gerçekleştirilen toplantıda fikirlerin rahatça söylenebilmesi için oturarak konuşma yöntemi tercih edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bazı vekillere ayrılan koltuklar boş kaldı.
Listede neler var?
Başkanlar Kurulu’nun 7 başlık altında sunduğu proje öneriler paketi özetle şöyle:
Ulaşım projeleri: Başlanan otoyollara Antalya ve Çanakkale’nin de eklenmesi, İzmir’den İstanbul ve Ankara’ya hızlı tren projeleri, demiryollarının OSB bağlantısı kurulması ve Konak Tüneli.
Lojistik projeleri: Alsancak Limanı 3. nesil gemilere açılması, Çandarlı Limanı belirlenen sürede yapılması, kruvaziyer ve yeni yat limanları.
Kent dönüşümü: Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projelerin desteklenmesi, SİT alanlarına ilişkin İzmir’e özel yasa, doğal SİT olmayan alanların kaldırılması, kongre merkezlerinin yapılması, yerel yönetim projelerinin bürokratik engellere takılmaması.
EXPO 2020: İzmir’in 2023 projelerinin öne çekilmesi, Yürütme Kurulu’nda İzmirli bakanların da olması.
Turizm: Ege Medeniyetleri Müzesi’nin kurulması, özel turizm teşviki verilmesi.
Sektörel envanter çıkarılması, Teşvik politikalarının yeniden düzenlenerek OSB’lerin yeni teşvik modelinde 4. bölge teşviklerinden yararlanması.
İzmir’in Bilişim Vadisi olması için çalışma yapılması.
Hükümete teşekkür
Toplantıda Başkanlar Kurulu’nun belirlediği öncelikleri aktaran İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, İzmir’in değerlerini yaşatmak için desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Toplantıda bulunanları tek yürek olmaya çağıran Çolakoğlu, Beydağ Barajı, Kuzey Çevre Yolu, yeni başlayan İzmir-Ankara, İzmir-İstanbul Otoyolu, Çandarlı Limanı için de hükümet temsilcilerine teşekkür etti.


Kimler katıldı?

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Başkan Vekili
Güldal Mumcu, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti milletvekilleri Hamza Dağ, Ali Aşlık, Mehmet Tekelioğlu, İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Rıfat Sait, CHP milletvekilleri Alaaddin Yüksel, Mehmet Ali Susam, Mustafa Moroğlu, Rahmi Aşkın Türeli, Aytun Çıray,
Musa Çam katıldı.