Ege Bayramda ‘EGE’ diyenler

Bayramda ‘EGE’ diyenler

20.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’e yakın turizm beldeleri, cami, kilise, sinagogları, müzeleri, antik şehirleri, şifalı termal suları ve mutfağıyla tatilciler için cennet. Bayramda rota yakın olsun diyenlere, kültür ve sağlık turizmini bir arada yaşamak isteyenlere Ege, yine eşsiz fırsatlar sunuyor

Bayramda ‘EGE’ diyenler

Ünlü tarihçi Heredot’un ‘’En yüce gökkubbenin altında ve dünyanın en güzel ikliminde kurulmuş’’ sözleriyle tanımladığı İzmir ve çevresi, tatilcilerin arzuladığı tüm turizm olanaklarını barındırıyor.
İzmir, Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesinde taş evleri, sokakları, sakız kokulu rüzgarıyla tatilcilere huzur vaad ederken, Foça ilçesinde Akdeniz foklarını izleme şansı veriyor. Kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Urla kıyıları, köyleri ve tarihiyle turistleri kucaklıyor. İskele Mahallesi’ndeki MÖ 6000 bin yılına dayanan tarihi ile Limantepe, tarihte bilinen en eski liman olma özelliğine sahip. Burada Antik Klazomenai Kenti’ni görmek için belki de bu bayram bir fırsat olabilir. Yanıbaşınızda olmasına rağmen farkına tam varamadığınız, ünlü şairler Yorgo Seferis ve Necati Cumalı’nın izlerinin peşine düşerken bu ilçede, katmer ve kabak çiçeği dolmasının tadına da bakmalısınız.

YAVAŞ ŞEHİR ADAYI SEFERİHİSAR
İzmir’e 47 kilometre uzaklıktaki Seferihisar da, MÖ 1050-1000 yıllarında kurulmuş 12 Ion kentinden biri bulunuyor. Belki de bu bayram Seferihisar’a bu gözle bakmanın tam zamanı. Tarihin yanı sıra ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki balıkçı yerleşimi olan Sığacık ile dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyenlere ve koyları yatla gezmek isteyenlere hitap ediyor. Balık fikrinin cazibesine kapılanlar için Seferihisar ideal.
DAİMA ÇEŞME
Bu mevsimde Çeşme bu kez farklı güzellekleriyle kucak açıyor. İçinde bulunduğumuz sezon termal olanağından yararlanmak için en iyi mevsim olarak nitelendiriliyor. Sakız Adası’na uzaklığı 8 mil olan Çeşme’de denizin içinden kaynayan sıcak termal suların keyfine varabilirsiniz. Eğer mekanınız Çeşme olacaksa Ilıca’ya 10 dakika uzaklıktaki Ildırı yöresindeki Antik Erythrai Kenti’ne uğramayı ihmal etmeyin. İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğunu gösteren kanıtların bulunduğu Çeşme’de şu anda ekonomik fiyatlara istediğiniz seviyede konaklamak mümkün.

ALAÇATI YİNE GÖZDE
Son yıllarda iç turizme imzasını atan Alaçatı mevsimin ılıklığıyla cazibesini koruyor. Taş sokakları, butik otelleriyle bayramda sakin bir tatil geçirmek isteyenler için ibre yine Alaçatı’yı gösteriyor. Sakız kokusu taşıyan rüzgarı, beldeyi yel değirmenleri ve rüzgar sörfüyle sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınır kılıyor. Sörfün cazibesi Alaçatı’yı yine gözde kılabilir.
Alaçatı’nın gözde mekanlarından Tuval, Cafe Bistro Agrilla, Pizza Venedik Alaçatı Lavanta, ‘Tapas Dolçevita, Köşe Kahve bayramda kapılarını açık tutan mekanlardan.

MUHTEŞEM LEZZETLER VE FOÇA
Ege ve yakın olsun diyorsanız yolunuz Foça’dan söz etmemek mümkün değil. Adını kentin çevresindeki adalarda yaşayan foklardan alan Phokaia’nın (Foça) MÖ 11. yüzyıla dayanan tarihi, MÖ 9. yüzyılda Ion yerleşimlerine de tanıklık etmiş. Anıt mezar, taş ev, Dışkale, Atatürk’ün konakladığı Ağalar Konağı, Antik Çağda kayalara oyularak yapılmış aile mezarı, Şeytan Hamamı, deniz kenarında kurulmuş Kybele Açık Hava Tapınağı, Ionların en eski tapınağı olan Athena ve Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi eser gezmek için ibre doğru zamanı gösterebilir. Belki de Siren Kayalıklarında nadir de olsa bir Akdeniz fokuna rastlayabilirsiniz. Eğer rota Foça’ysa ızgara sardalye, yoğurtlu balık, kalamar dolması, balık dolması, balık çorbası, balık paçası, kuzu etli enginar, zeytinyağlı enginar dolması tadabilir, Ege mutfağının lezzetine varılabilirsiniz.

ŞİRİNCE HER ZAMAN GÜZEL
İzmir Aydın Karayolu’nun 73. kilometresindeki Selçuk’a bağlı Şirince “yakın” bir tatil için “kentin hengamesinden uzak tutan” bir fırsat. Şarapları, köy mimarisi, üzüm bağları, zeytin ağaçları ve şeftali bahçeleri ile sizi tatilin keyfine büründüren Şirince’de şehirden tamamen uzak, tatilin huzurunu hissediyorsunuz.

SALI PAZARI İLE TİRE
Tire, İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta yer alan bir ilçe. 4 bin yıllık geçmişi olan kasaba, zengin coğrafyasının sağladığı olanaklarla çağlar boyu Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Helen, Roma ve Bizans gibi uygarlıklara sahne olmuş. Ancak özellikle Türklerin Tire’yi ele geçirmesinden sonra çok zengin tarihi ve kültürel bir birikim sağlanmış. Tire salı günleri kurulan pazarı ile de ünlü. Bu pazar yakın zamana kadar Türkiye’nin en büyük açık pazarlarından biri olma özelliği taşıyordu. Ayrıca “şiş köfte” adlı köftesi de çok meşhur. Yanı sıra keşkeği en ünlü yemeklerinden. Tire, karışık iç karması, karışık ot kavurması, sarmaşık kavurması gibi çeşitli ot yemeklerinin yapıldığı bir ilçe.

ÇANAKKALE BOZCAADA ŞARAP TADIMLARI
Anadolu’da henüz mağara devri yaşanırken, şehir medeniyetine geçtiği bilinen Çanakkale de çevresindeki yerler ile bu bayram iyi bir alternatif. Tabii buraya kadar gitmişken huzuru arayanların adası Bozcaada’ya uğramamak olmaz.
Yöresel şarabı, balıkçı tekneleri, tarihi kalesi, tertemiz denizi ve sımsıcak insanları ile sıra dışı bir cennet. Sıcak ve hoşgörülü ortamında, keyfinizce kafa dinleyebileceğiniz sıra dışı bir ada. Bir geçiş mevsiminde olması nedeniyle kuzey rüzgarıyla tanınan ada özellikle bayramda öneriliyor. Balıkçı tekneleri, kayıklar, yatlar, lokantalar, kahveler, barlar, otelleri, balıkçı hali ve tabii ki şarabıyla “tatil keyfini sonuna kadar yaşamak mümkün.

MİTOLOJİNİN GÖLGESİNDE ASSOS
Zeytin ağaçları, balıkçı tekneleri, taş evler ve turkuaz renkli denizi ile Assos da bu bayram Egelilerin kolay ulaşacağı bir tatil cenneti.
Assos ya da günümüzdeki adıyla Behramkale (Behramköy), Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde M.Ö. 1000’li yıllardan bu yana, yaklaşık 3 bin yıldır yaşayan bir yerleşim yeri. Balığı ve kalamarıyla ünlü Assos, aynı zamanda ünlü filozof Aristoteles’in burada evlenmesine neden olacak güzellikte bir cennet. Kentin gürültüsünden kaçıp başını dinlemek için bulunmaz fırsatlar yaratan Assos’ta serin havalarda şömine başında içeceğiniz sıcak şarapların keyfi ise bir başka oluyor.

EGE LEZZETLERİYLE AYVALIK
Ege’nin karakteristik özelliklerinin bozulmadan korunabildiği Ayvalık, yirmi iki adasıyla adeta bir “adalar kenti”. Gitmiş ve görmüş olsanız da Ayvalık’ta, daracık sokakları, taş ve ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini sunan kagir evleriyle özdeşleşmiş tarihi dokusuyla uyanmanın tadı bir başka. Şimdi zeytin hasat mevsimi ve Ayvalık’taki zeytinyağ tadı bile iyi bir tatil için cezbedici. Tabii ki önce Ayvalık’ı, körfezin eşsiz koylarını, alabildiğine uzanan zeytinlikleri seyredebilmek için Şeytan Sofrası’na çıkmak şart. Tepenin manzarası, özellikle gün batımında görülmeye değer. Ege lezzeti deyince muhteşem CundaÖ Taksiryadis Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Rum evleri, Patrice Köyü, Melek Tepesi, Ortunç Koyu, mendirek çevresi ve tekne yapım atölyeleri görülmesi gereken yerler.

OKSİJENLE BULUŞMAK İÇİN ALTINOLUK
Dünyanın oksijen oranı en yüksek yerlerinden biri olan Altınoluk, birçok doğal ve tarihi güzelliğe ev sahipliği yapıyor. İsmini çevresindeki Şahinderesi Kanyonu ile altın sarısı renkteki zeytinyağından alan Altınoluk, eski bir Rum köyü. Hem deniz hem de dağ turizminin bir arada bulunduğu bölge, bol oksijenli temiz havası -dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu ikinci bölge- ve zeytinyağı ile ünlü.
Altınoluk, solunum problemi yaşayanların da akın ettiği bir tatil beldesi. Antandros bölgenin en önemli antik yerleşimi. Şahinderesi Kanyonu doğa yürüyüşleri için ideal. Kanyon girişi, dağ manzarası, şelale ve göletler göze; alabalık çiftlikleri ise damak zevkine hitap edebilecek güzellikler sunuyor. Zeytin, iğde, badem, ıhlamur, hanımeli, zambak ve kır çiçeklerinin baş döndürücü bir koku yaydıkları çiçek açma mevsimlerinde Altınoluk ve çevresi cennete dönüşüyor.

MUHTEŞEM KOYLARIYLA DATÇA“Tanrı yarattığı kulun uzun ömürlü olmasını isterse, Datça Yarımadası’na bırakır” denilirmiş. Çünkü bu bölge oksijen bakımından dünyanın ikinci, Türkiye’nin en zengin bölgesi. Yarımadadaki en eski yerleşim alanının geçmişi MÖ 2000 yıllarına kadar uzanıyor. Marmaris’ten 70 kilometre mesafede olan ilçe ve çevresi, yolun engebeli olması sayesinde pek fazla bozulmadan kalmayı becerebilmiş. Eski Datça adı verilen tarihi bölgede, tipik Datça evlerini görmek mümkün. Ayrıca birbirinden güzel 52 koyu var.


Adakule “altın” sertifika kazandı
2009 yılında “Aquapark”ını hizmete açan; ilave havuzlarıyla 2 senedir yenilenmeye devam eden, kalite standartlarını ve misafir memnuniyetini artırmak için büyük bir yapılanma içerisinde olan, Kuşadası’nın efsane otellerinden ADAKULE OTEL bu çabasının karşılığını büyük bir ödül ile aldı.
Çünkü ADAKULE OTEL; Mayıs ayından bu yana sürdürmekte olduğu; Tur Operatörleri Federasyonunun hazırladığı Healthy & Safety Programı ile tamamen uyumlu, HACCP tabanlı olarak geliştirilen “Simply Safe Gıda ve Su Güvenliği” çalışmaları neticesinde “National Britannia” tarafından yapılan denetimler sonucunda “Altın Sertifika” ile ödüllendirilmiştir.
Adakule Otel Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Yaman’a ödülünü bizzat törene katılarak sunan National Britannia Simply Safe Yönetim Kurulu Başkanı Martin STANFORD; Türkiye’den kazanılan böyle bir ödülün; Türk turizminin gelişimi açısından da oldukça umut vaad edici olduğunun altını çizdi.


Türkan Tur’dan 6 ayrı bölgede bayram turu
Turizm ve taşımacılık sektöründe 16 yıldır Manisa’da hizmet veren Öğreten Turizm, İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Türkan Tur Seyehat Acentası adıyla hizmete açıldı. Türkan Tur olarak özellikle iç turizm pazarında kültür turları alanındaki faaliyetlere ağırlık verdiklerini anlatan yetkililer çalışmalarını şöyle anlattı.
“Turlarımızda kullanacağımız araçlar 2008 2009 model. Türkan Tur bu pazardaki iddiasını kadrosundaki profesyonel rehberler ve arkeologlar ile destekliyor. 2009 Kurban bayramı döneminde yurtiçi pazarda 6 ayrı bölge için tur programları hazırlandı.
Bunlar Kapadokya Kayseri Turu; Antalya Side Manavgat Turu; Fethiye Turu; Çanakkale Assos Turu; Kilikya Turu ve Antalya Fenike turlarıdır. Önümüzdeki 2010 yaz sezonu için ise yine iç turizm pazarında oldukça rağbet gören 4 ayrı bölge için farklı destinasyonlarda tur programları hazırlandı. Bunlar tüm yaz sezonu boyunca devam edecek olan: Likya Turu; Karadeniz ve Yaylalar Turu; Gap Turu ve Multiaktivite turlarıdır”

Sheraton Çeşme bir ilki başlattı
Türkiye’de ilk kez bir konsepte imza atan Sheraton Çeşme, misafirlerini birkaç gün de yurtdışında ağırlıyor. Bir hafta kalan kouklar ulaşım ve konaklama dahil aynı fiyata üç günlük Dubai gezisine katılıyorlar. Bu uygulamayı Türkiye’de hatta dünyada ilk kez başlattıklarını söyleyen Sheraton Çeşme Genel Müdür Vekili Abdullah Aküzüm, Roma, Viyana, Prag’da da aynı uygulamayı sürdürdüklerini anlattı.
Kış sezonunda termal ve SPA hizmeti alan müşteriler bahar aylarında Emirates Havayolları ile bedeva seyahat ederek üç gün Dubai Sheraton otelde sabah kahvaltısı dahil konaklayacaklar. Konaklama ve havayolu hizmetinin yanı sıra tatil süresince türkçe rehberlik hizmeti ve yarım gün şehir turundan da ücretsiz faydalanabilecekler.