Ege Bel fıtığıyla karıştırmayın!

Bel fıtığıyla karıştırmayın!

10.05.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Türkiye Romatoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Kabasakal, iltihaplı bel romatizması hastalığı (Ankilozan Spondilit) ile bel fıtığının belirtilerinin çok karıştırıldığını, bu konuda farkındalığın artması gerektiğini belirtti.

Bel fıtığıyla karıştırmayın

Bel fıtığına bağlı ağrıların ne zaman başladığı daha iyi bilinen, hareketle artan, dinlenildiği zaman geçen tipte olduğunu anlatan Kabasakal, “ Bel romatizmasındaki bel ağrıları en az üç aydan beri devam eden, nasıl başladığı bilinmeyen, kişinin dinlendiği dönemde artan, hareket ettiği zaman azalan ağrılardır. Gece yarısı hastayı uykusundan uyandırabilir.

Haberin Devamı

Hastalar kalkarak hareket etmek zorunda kalabilir. Sabah yataktan kalkınca en az 30 dakika belde ve sırtta ağrı, hareket zorluğu, tutukluk yapabilir. Kişi, gün boyu ağrı olmadan çalışabilir ama uzun süre oturduğu zaman kaba etlerinde oluşan ağrılardan dolayı kalkmak zorunda kalabilir” dedi.

Duruşu bozuyor

Hastalığın erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat fazla görüldüğünü, kadınlarda ağrının vücut geneline yayılabilmesi nedeniyle teşhisin gecikebildiğini ifade eden Kabasakal, “Rahatsızlık vücudun öne doğru eğilmesine neden olup yaşam kalitesini bozuyor. Hastaların bel ve sırt kaslarını güçlendirecek egzersizleri günlük yaşamın bir parçası haline getirmesi gerekiyor.

Böylece vücut postürlerini koruyabilirler. Tedavi sürecinde antiromatizmal ağrı kesicilerin etkili oluyor. İlaçların yetersiz kaldığı hastalarda erken dönemlerde biyolojik ilaçların kullanılması hastanın yaşam kalitesini yükseltebilir” ifadesini kullandı.
l İZMİR AA