Ege BİBERON TAMAM SIRA DAMACANADA

BİBERON TAMAM SIRA DAMACANADA

13.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanserojen “Bisfenol A” maddesi içeren biberonların yasaklanmasını sağlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şimdi de sağlığı tehdit eden damacanalara karşı savaş başlattı

BİBERON TAMAM SIRA DAMACANADA

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri iken AB kararlarını örnek göstererek, Türkiye’de de kanserojen “Bisfenol A” (BPA) maddesi içeren biberonların yasaklanmasını sağlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şimdi de BPA’lı damacanaların saçtığı tehlikeye dikkat çekti. Özel, “Halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan BPA maddesini içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve ölüm saçan BPA’lı damacanaların kullanımının yasaklanması için Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sağlığa zararlı
Özel, kamuoyunun yakından takip ettiği damacana sulardaki tehlike konusuna değindi, asıl tehlikenin damacaların kendisinde olduğunu söyledi. Bu konunun sadece sulardaki değil, damacanalardaki ve plastik diğer tüm ürünlerdeki tehlikeye de işaret eden Özel, “Çünkü plastik bardak, çatal, bıçak, karıştırıcı, saklama kapları ve damacanalar gibi birçok üründe bulunan kanserojen Bisfenol A (BPA) maddesi hormon sistemine zarar verici bir kimyasaldır. Sindirim sistemi, bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır” dedi.

Cam önerdi
Özel, Türkiye’nin iklimi ile damacana sulardaki taşıma, depolama ve satış koşulları birlikte düşünüldüğünde, damacanaların yaz şartlarında olumsuz ortamlarda kaldığını vurguladı, “PVC kapların kullanımı pek çok ülkede yasak. Cam kap kullanımı zorunlu. Ülkemizde bırakın cam kapları, BPA’sız damacanaların yasaklanmasına ilişkin bile herhangi bir girişim yok. Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki tavrı tamamen vurdumduymazlık noktasındadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sağlık bakanı önlem almalı

Milletvekili Özgür Özel, damacanalarla ilgili şunları söyledi: “Öncelikle ülkemizde damacanalarda kullanımına hala devam edilen ve herhangi bir yasaklama getirilmemiş BPA maddesinin bir an evvel yasaklanması ve BPA’sız damacana uygulamasına süratle geçilmesi gerekmektedir. Bu yasaklamanın ardından da halkımız cam kullanımına yönlendirilmelidir. PVC ürünler terk edilmeli. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum.”