Ege Bir haf­ta sa­de­ce ka­dın­la­ra ay­rıl­dı

Bir haf­ta sa­de­ce ka­dın­la­ra ay­rıl­dı

07.03.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Dün­ya Ka­dın­lar Gü­nü” ne­de­niy­le İz­mir’de do­lu do­lu prog­ram ha­zır­lan­dı. Film fes­ti­va­liy­le baş­la­yan et­kin­lik­ler, 11 Mart’ta so­na ere­cek. Ka­dın­lar hem eğ­le­ne­cek hem de so­run­la­ra çö­züm ara­ya­cak

Bir haf­ta sa­de­ce ka­dın­la­ra ay­rıl­dı

Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, Ege Üni­ver­si­te­si Ka­dın So­run­la­rı Araş­tır­ma Mer­ke­zi (EKAM) ve İz­mir Ka­dın Ku­ru­luş­la­rı Bir­li­ği (İKKB) iş­bir­li­ği yap­tı. 8 Mart Dün­ya Ka­dın­lar Gü­nü’ne ya­kı­şa­cak, bir haf­ta­lık çok özel prog­ram dü­zen­len­di. Et­kin­lik­ler çar­şam­ba gü­nü Ege Üni­ver­si­te­si Kül­tür Sa­nat Evi’nde 3’ün­cü Ka­dın Film­le­ri Fes­ti­va­li’yle baş­la­dı. Ya­şa­nan sı­kın­tı­lar be­yaz­per­de­ye yan­sı­tıl­dı.
Dün de ke­yif­li da­ki­ka­lar ya­şan­dı. Ço­ğun­luk­la dar­ge­lir­li ai­le­le­rin ya­şa­dı­ğı semt­ler­den ka­dın­lar­la ön­ce Ko­nak Mey­da­nı’na gi­dil­di. Ar­dın­dan Ah­met Pi­riş­ti­na Kent Ar­şi­vi ve Mü­ze­si ile İn­ci­ral­tı Kent Or­ma­nı ge­zil­di. En son da Kör­fez tu­ru atıl­dı.
Ma­ni­fes­to oku­na­cak
Bu­gün sa­at 11.00’de Kül­tür­park’ta­ki İz­mir Sa­nat’ta top­la­nı­la­cak. İz­mir­li­le­r’e, İs­tan­bul ve An­ka­ra’dan oto­büs­ler­le ge­le­cek­ler de ka­tı­la­cak. “Ka­dın ma­ni­fes­to­su” oku­na­cak. De­mok­ra­tik, la­ik Türk ka­dı­nı­nın du­ru­şu ser­gi­le­ne­cek. Si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın baş­kan­la­rı da so­run­la­rı di­le ge­ti­re­rek, çö­züm öne­ri­le­ri­ni su­na­cak. Bu­ra­dan Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı’na yü­rü­ne­cek, Ata­türk Anı­tı’na çe­lenk ko­nu­la­cak, say­gı du­ru­şun­da bu­lu­nu­la­cak.
Ya­rın 12.00’de Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı’nda tö­ren ger­çek­leş­ti­ri­le­cek. Kül­tür­park İs­met İnö­nü Kül­tür Mer­ke­zi’ne hep bir­lik­te gi­di­le­cek, EKAM Mü­dü­rü Prof. Nur­se­len TOY­GAR ve İKKB Baş­ka­nı En­gin De­mir kür­sü­ye çı­ka­cak.9 Mart’ta Se­fe­ri­hi­sar Ba­dem­ler Kö­yü’ne ge­zi ola­cak. Pa­zar­te­si Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Ka­dın Da­nış­ma Mer­ke­zi açı­la­cak. Son olark 11 Mart’ta söy­le­şi ger­çek­leş­ti­ri­le­cek.

Haberin Devamı

Ünlü isimler bu festivalde

Ege Üni­ver­si­te­si Ka­dın So­run­la­rı Araş­tır­ma ve Uy­gu­la­ma Mer­ke­zi’nin (EKAM) dü­zen­le­di­ği Ka­dın Film­le­ri Fes­ti­va­li’ne ün­lü isim­ler ko­nuk ol­du.
Fes­ti­va­lin ilk gü­nün­de dü­zen­le­nen  “Tö­re ci­na­yet­le­ri ve ka­dı­na şid­det ” ko­nu­lu pa­ne­le  “Sak­lı Yüz­ler ” fil­mi­nin yö­net­me­ni Han­dan İp­lik­çi, fil­min baş­rol oyun­cu­su Şe­nay Ay­dın ve “Mut­lu­luk” fil­mi­nin baş­rol oyun­cu­su Mu­rat Han ka­tıl­dı.
EKAM Mü­dü­rü Prof. Dr. Nur­se­len Toy­gar, “Bi­zim mis­yo­nu­muz, ka­dı­nı top­lu­ma en­teg­re et­mek ve bi­rey ola­rak ya­şa­ya­bil­me­si­ni sağ­la­mak. Ba­zı iç po­li­ti­ka­lar­la bi­zi ge­ri­ye çek­me­ye ça­lı­şı­yor­lar ama bi­zim hı­zı­mı­zı ke­se­me­ye­cek­ler. Bu yüz­den bu tür et­kin­lik­le­ri des­tek­le­mek çok önem­li. Top­lum ola­rak, ka­dı­na sa­hip çık­mak ve­fa bor­cu­muz” de­di. Pa­ne­lin ar­dın­dan E.Ü İle­ti­şim Fa­kül­te­si öğ­ren­ci­le­ri­nin “Ka­dın” ko­nu­lu fo­toğ­raf ser­gi­si açıl­dı.

Haberin Devamı

Opera ve Bale’de yarın akşam özel konser verilecek

İzmir’deki 8 Mart etkinliklerinden birine de İzmir Devlet Opera ve Balesi imza atacak. Yarın saat 20.00’de, Elhamra Sahnesi’nde “Dünya Kadınlar Günü Özel Konseri” gerçekleştirilecek. Bariton Altuğ Dilmaç, solist olarak sahneye çıkacak. Dilmaç’a soprano Burcu Kılıç, konuk sanatçı olarak eşlik edecek. Orkestrada Zafer Çebi, Kaya Demircan, Ersun Çavuşoğlu, Gökmen Noyan, Tolga Bilgin, Bahtiyar Matniyazov, Şansın Ölmeztürk, Ziya Arman, Erdoğan Turanlı, Kürşat And ve Ferruh Arıç gibi İzmir’in önde gelen müzisyenleri yer alacak. 1950 ile 1980 yılları arasındaki unutulmaz Türk ve yabancı romantik şarkılar kadınlar için seslendirilecek.

Ezgi’nin Günlüğü de onlar için söyleyecek

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu da  8 Mart programı hazırladı. Bayraklı’daki Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda düzenlenecek etkinlikler saat 19.00’da söyleşiyle başlayacak. Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan Serap Güre, “kadın üzerinden siyaset; eğitimde ve istihdamda kadın gerçeği” konusu üzerine konuşacak.  Saat 20.30’da Ezginin Günlüğü sahne alacak. Grup, iki saat boyunca sevilen şarkılarını seslendirecek.