Ege Bu çalışmayla geçmişimiz daha iyi bilinecek

Bu çalışmayla geçmişimiz daha iyi bilinecek

21.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Dr. Oktay Gökdemir, İzmir’in tarihini daha detaylı olarak araştırdıklarını açıkladı.

Bu çalışmayla geçmişimiz daha iyi bilinecek

Gökdemir; ABD, Fransa ve Yunanistan’la Türkiye’nin dört bir yanından kentle ilgili tarihi belge, bilgi ve kültürel malzemeleri bir araya getirip tasnifleyerek, araştırmacılara ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını bildirdi. Gökdemir, şu bilgileri verdi: “Türkçe basılı Ahenk, Hizmet, Anadolu ve Köylü gazetelerini dijital ortama aldık. İzmir yangınıyla ilgili yurtiçinde ve yurtdışında arşiv çalışmasını sürdürüyoruz. ABD Kongre Kütüphanesi ve Fransa’da İzmir yangınıyla ilgili önemli resmi kayıtları topladık. Görsel malzemeleri ve dokümanları müzemizde araştırmacılara açık hale getirdik. Arşivciliğin yanı sıra kentlilik bilincini oluşturmak için tarihsel ve kültürel çalışmalara da imza atıyoruz.”


Kütüphanenin ‘depolama’ sorunu varmış
CHP Milletvekili Ahmet Ersin, İzmir Milli Kütüphanesi’nin derleme kütüphaneler listesinden çıkarılmak istenmesini Meclis gündemine taşımıştı. Ersin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Ahmet Ersin’in beklediği yanıt sonunda geldi, özetle şu görüşe yer verildi: “Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu Tasarısı kapsamında İzmir Milli Kütüphanesi’ne de bir uzman gönderildi. Gelen rapor, ‘Binanın bugünkü durumu mekan ihtiyacını karşılamak konusunda yetersiz. Günümüzde yıllık 18-20 bin olan eser sayısı ileride 30-35 bine ulaşabilir. Bu durumda da depolama sorununu artar’ yönündeydi. Bu nedenlerle İzmir Milli Kütüphanesi derleme kütüphaneler listesinden çıkardı.”


Başbakan’a sordu: Nükhet Hotar’ın valilikte işi ne?
İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda ilk 100’e giren 34 öğrenci için düzenlediği ödül törenine Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın da katılması tepki çekti. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlanması istemiyle önerge verdi. Baratalı şunları sordu: “Ödül törenine niçin diğer İzmir milletvekilleri davet edilmemiştir? Sayın valinin sadece AKP genel başkan yardımcısını davet etmesinin gerekçesi nedir? Sayın valinin AKP genel başkan yardımcısıyla bu etkinliği gerçekleştirmesi tarafsızlığına gölge düşürmemekte midir? Öğrencilerin başarısının kutlandığı bir törende siyasilerin bulunması v e politik bir görüntü verilmesi etik midir?”