İzmir'in Vücut Geliştirme sporunda tek yıldızı o... Türkiye'nin de gururu o... 13 yaşında bayanlara çok uzak olan bu spor dalı ile tanıştı... Yılmadan çalıştı... Kısa sürede önce Türkiye'de, sonra Uluslararası platformda kürsüye çıktı... Ard arda başarılara imza attı... Evet Müjde Kurtaral o... Kurtaral yaşadıklarını, düşüncelerini, bu sporun zorluklarını ve güzellikleri gazeteniz Milliyet Ege'ye anlattı.
Vücut geliştirme sporunu yapmaya başlamadan önce basketbol ve hentbol oynuyordum. Bababım bu spor dalını yapması etkenlerden biriydi. Ama gerçek neden farklıydı. 13 yaşındaydım. Bir gün kendime pantolon almaya gittim. Bana 42 beden verdiler. Bir anda ne kadar kilolu olduğumu farkettim. Kötü oldum. Bayan vücutçuların fiziklerini de gerek yarışmalardan, gerekse televizyondan izliyor, görüyordum. Çok beğeniyordum. Bu sporu yaparsam iyi bir fiziğimin olacağını düşündüm. Bu kararımda büyük rol oynadı.
1992 yılında 13 yaşında bu spora başladım. Babam Eryetiş Kurtaral'ın yardımı ve çalıştırması ile yoğun bir tempo içine girdim. Günde iki antrenman yaptım. Altı aylık çalışma sonrasında Türkiye Gençler Şampiyonası'na katıldım. Orada şampiyon oldum. Aynı yıl içersinde İspanya'da yapılan Dünya Gençler Şampiyonası'nda mücadele ettim. Bu şampiyonada beşinci oldum. Babam da bu şampiyonada Dünya Şampiyonu olmuş aile olarak çifte mutluluk yaşamıştık.
Evet beslenme konusu gerçekten çok zor ve önemli. Bence bu sporun en zor tarafı da bu. Size günlük beslenme şeklimi açık açık anlatayım. Sabah kahvaltısı: Birinci seçenek sekiz yumurta beyazı, bir sarısı. Ya çiğ, ya da omlet olarak. İkinci seçenek yulaf ezmesi, bir muz ve diyet süt. Öğle yemeği: Fikstir. İki parça tavuk ğöğsü. Yağsız ve tuzsuz. Yanında avuç içi kadar lapa pirinç. Yine yağsız ve tuzsuz. Bir haşlanmış patates. Arzuya göre bir domates, bir salatalık. Akşam yemeği de öğle yemeğinin aynısı. Tüm bu beslenme şekli yarışmaya 7 ay öncesinde başlıyor. Yarışmaya bir ay kala karbonhidrat sıfırlanıyor. Pirinç ve patates yarıma iniyor. Son 15 gün kala ise sabahları sekiz yumurta beyazı, bir sarı. Yulaf kalkıyor. Öğlen ve akşam ise sadece iki tavuk göğsü. Yarışmaya iki gün kala vücuttaki deri altındaki suyu atmak ve adalelere daha iyi derinlik kazandırmak için de bir gün kala su içme kesiliyor.
Tabi ki vitamin kullanıyoruz. Çünkü bunları kullanmadan sağlık ve yarışmaya hazır bir vücut ortaya çıkarmamız mümkün değil. Aminoasit ve protein tozu kullanıyoruz. Yarışmaya hazırlandığımız yedi aylık süre boyunca bu vitaminleri alıyoruz. Bu ilaçları kullanmanın parasal değeri de 3 milyar civarında. Yarışmalara girmeden önce solaryuma giriyorum. Podyuma çıkmadan önce de özel bir sprey kullanıyoruz.
SATIRBAŞLARI
Vücut Geliştirme sporuna başlamadan önce basketbol ve hentbol oynuyordum. Babam Eryetiş'te bu sporu yapmak için etkenlerden biriydi. Bir gün pantolon alacaktım. 42 beden verdiler. Bir anda kilolarımı farkettim. Bu sporu yaparsam iyi bir fiziğimin olacağını düşündüm. Sabah kahvaltısını ya sekiz yumurta beyazı, bir sarısını çiğ veya omlet olarak yapıyorum. Ya da yulaf ezmesi, diyet süt, bir muz yiyorum. Bilimsel olarak yapıldığı taktirde bu sporun bir bayan için yararları var. Şu anda vücudumda bir gram selülit, çatlak ve sarkma yok. Tek sorunum özel yaşamımı ikinci hatta üçüncü plana almak durumunda kalmam. Zaten bu sporda başarı istiyorsan bu özverilerde de bulunacaksın. Deyim yerinde ise kendimi taş gibi hissediyorum. Bu sporu tüm genç bayanlara da öneriyorum. Onlarda bilinçli yapsınlar taş gibi kalsınlar.ÖZEL HAYATI YOK Olumsuz hiçbir tarafı yok. Bilimsel olarak yapıldığı taktirde özellikle bir bayan için yararları var. Şu anda vücudumda bir gram selülit, çatlak ve sarkma yok. Hem sağlıklı, hem fizik olarak güzel bir görünüm kazandıran spor dalı. Tek sorun özel yaşamımı ikinci hatta üçüncü plana almak durumunda kalmam. Bu sporu eğer seçiyorsan bu özverilerde bulunacaksın.
İlk etapta şunu belirtmek isterim. Beni şu anda görenler bu sporu yaptığıma inanmıyorlar. Aslında bu spor vücudu bozmadan da yapılabiliyor. Deyim yerinde ise kendimi taş gibi hissediyorum. Bu sporu tüm genç bayanlara öneriyorum. Onlar da yapsınlar taş gibi kalsınlar. Ancak ben bu güne kadar vücudumun bozulmaması konusunda çok kontrollü gittim ve durdum. Yoksa daha ileriye gitseydim vücudum bozulurdu. Tam bir erkek bedeni oluşurdu. Sadece başım bayan olarak kalırdı. O nedenle bu spor mutlaka ve mutlaka bilinçli yapılmalı.
BAYANLARA ÖNERDİ Çok çabuk kilo almamak için bu sporu bıraktığımızda birden şeker, tuz, yağ ve unlu yiyeceklere yüklenmemek gerekir. Bu tür yiyecekleri yavaş yavaş ve programlı bir şekilde almalıyız. Çünkü ani yüklenmeler çok çabuk kilo aldırır. Ayrıca ne olursa olsun kesin olarak spordan tamamen kopmamak gerekir.
Bayanlar bu sporu yapmaları halinde çok çabuk ve kolay bir şekilde adaleli olacaklarını sanıyorlar. Tek korkuları ve nedeni bu. Oysa bu kadar kolay değil. Bir anda adaleli olmak zaten mümkün değil. Ben bayanlara bu sporu öneriyorum. Tabii bilinçli bir şekilde. Ayrıca ekonomik olarak da belirli bir maliyeti var. Sanırım bayanların tercih etmemesinin bir başka nedeni de bu.
BOL MADALYALI Bu spora, şu anda yarışmacı olarak ara verdim. Milli takım antrenörlüğüm devam ediyor. Hakemlik yapıyorum. Eğitim komitesinde görevliyim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunuyum. Amacım Uluslararası hakem olmak. Bunun yanında ikinci kitabımı çıkarmak için çalışıyorum. Spor yaşamımda, bugüne kadar elde ettiğim başarılar da şöyle; 1988 -1991 lisanslı hentbolcu. 1992 lisanslı basketbolcu. 1993 Türkiye Gençler şampiyonu. Dünya Gençler beşincisi (İspanya). 1994, 1995, 1996, 1998 Türkiye Gençler Şampiyonu. 1996 Gençler Cumhuriyet ve Türkiye Kupası şampiyonu. 1994 Dünya Gençler dördüncülüğü (İzmir). 1995 Balkan ülkeleri şampiyonu (Sofya). 1996 Dünya Gençler üçüncülüğü (Katowice). 1998 Dünya Gençler ikincisi(Barcelona).
EGEBu sporu yapın taş gibi kalın...Hedef şok baskınKaf Kaf umut doluİzmirspor yönetiminden futbolculara dopingArkas'tan bedava maçTuborg'ta trafik yoğunPınar Karşıyaka'dan taraftar harekatı