EgeBüyükşehir davasında 129 sanığa beraat

Büyükşehir davasında 129 sanığa beraat

28.02.2017 - 04:40 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir’deki yolsuzluk iddialarına ilişkin olarak, 129 kişinin tutuksuz yargılandığı davada, Başkan Kocaoğlu’nun da aralarında olduğu tüm sanıklar, 5 yıl sonra beraat etti. Kocaoğlu, “Çaldırmamaya devam edeceğiz” vurgusunu yaptı

Büyükşehir davasında 129 sanığa beraat

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 128 sanığın örgüt üyesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da ‘örgüt lideri’ sıfatıyla ve 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı tarihi davada 5 yıl sonra tüm sanıklar için beraat kararı çıktı.

Haberin Devamı

Kritik duruşmada mütalaasını okuyan Savcı, “Ortada örgüt yok” dedi. İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Kocaoğlu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

Detaylı savcılık incelemesinde, aralarında ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, imar kirliliğine yol açma gibi suçlamaların da yer aldığı 24 ayrı eylemin soruşturulmasında ‘organize suç örgütü kurma’ ve ‘çete’nin bulunmadığına kanaat getirilerek dava kapsamından çıkarılması istendi.

‘Hep adalete inandık’

Savcılık mütalaasında, gizli tanık, telefon dinlemeleri gibi iddianameye konu olan delil toplama yöntemlerinin hukuka aykırılığına da dikkat çekildi. İncelemede, iddianamede yer alan ve davaya temel teşkil eden delillerin hukuki değer taşımadığı gerekçesiyle geçersiz sayılması istendi.

Haberin Devamı

Sanık avukatları da müvekkillerinin beraat etmesi konusunda takdirin mahkeme heyetinde olduğunu belirtti. Dava sürecinde yaşamını yitiren sanık Alaattin Eraslan, hakkındaki davanın düşürülmesi ve soruşturma aşamasındaki kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Mahkemenin 5 yıl sürdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, “Biz hep adalete inandık. Sadece ve sadece adalet istedik. Bugün adaletin vicdanı olduğunu tekrara tesis etmiş bulunmaktayız.

‘FETÖ kumpası’

Firesiz 130 arkadaşımız ile beraat ettik. Ne yapıldığı, neler yapıldığı savcı tarafından tek tek ele anmış ve yasaya uygun olmayan, ahlak dışı hiçbir işimizin olmadığı tekrar teşhir edilmiştir. ‘Bu iddianame bizim şeref vesikamızdır’ demiştim. Bu iddianame şeref vesikamız olduğu gibi Büyükşehir’in onurunun, gurunun ve nasıl çalıştığının göstergesidir” dedi. Hile hurda yapmadıklarına inanan tüm İzmirlilere teşekkür eden Kocaoğlu, “Çalmamaya, çaldırmamaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Allah, bir daha tüm namuslu insanları böyle sıkıntılı zamanlar yaşatmasın” dedi.

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, “Biz bunun FETÖ’nün kumpası olduğunu görüyorduk. Bu davayı başından itibaren de asla siyasi malzeme yapmadık. Başta Sayın Başkan Aziz Kocaoğlu olmak üzere, tüm bürokratlarına geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

130 gözaltı, 18 tutuklu

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 2011 yılının Mayıs ve Kasım aylarında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bazı belediye çalışanlarına yönelik ‘ihalelerde yolsuzluk ve organize suç örgütü kurma’ gibi suçlamalarla operasyon düzenlemiş, 130 kişi gözaltına alınmış, 18’i tutuklanmıştı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, iddianamede, sanıklara ‘ihaleye fesat karıştırma, suç örgütü yöneticisi olmak, suç örgütüne üye olmak, resmi belgede sahtecilik, suçu bildirmemek ve görevi kötüye kullanmak’ gibi suçlamalar yöneltmişti. İddianameyi hazırlayan Savcı Birol Çengil, HSYK tarafından meslekten ihraç edilerek FETÖ kapsamında tutuklanmıştı.