Ege Büyümekten korkmuyoruz

Büyümekten korkmuyoruz

13.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük kulak burun boğaz hastanesini İzmir’de kuran Dr. Mehmet Baz, şimdi 100 yataklı bir genel hastane kurmaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı politikaların dünyanın hiçbir yerinde olmadığını, herkese özel hastanede tedavi olma şansı açıldığını söyleyen Baz, “Eğer yüksek kar beklentiniz yoksa zarar etmezsiniz. Doğru işletilen özel hastanelerin önü çok açık” diyor

Büyümekten korkmuyoruz

Ekol beş yıl önce İzmir’de faaliyetine Kulak Burun Boğaz (KBB) Dal Merkezi olarak Mavişehir’de başladı. O yıllardan itibaren birçok dal merkezi kapanma noktasına gelir, darboğazlarla mücadele ederken, Ekol KBB hizmet anlayışını sürekli genişletti. Öyle ki artan ilgiyi karşılamak için yeni bir hastane açmaları gerekiyordu; öyle yaptılar. Çiğli’de yedi katlı, son teknoloji ile donatılmış Türkiye’nin ilk ‘Kulak Burun Boğaz Hastanesi’ni kurdular. Hastane ile yalnızca Ege Bölgesi’nin değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinin de tercih ettiği bir kurum haline geldiklerini belirten Ekol KBB Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Mehmet Baz, bu alanda Avrupa’nın da en büyük ve kapsamlı Kulak Burun Boğaz hastanesini,hizmetine sunduklarını belirtti. Opr. Dr. Mehmet Baz, dal merkezlerinden farklı olarak KBB ile ilgili tüm büyük ameliyatları, kanser ameliyatlarını dahi yapabileceklerini ifade etti.
Bir teknik lise öğretmeninin çocuğu olarak önce tıp sonra iş hayatına atılan Ekol KBB Hastanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Mehmet Baz, hastanenin yapılış amacından, son zamanlarda uygulanan sağlık politikalarına kadar birçok soruyu değerlendirdi.
Milliyet Gazetesi Yazı İşleri ailesini, Türkiye’nin alanındaki ilk hastanesinde ağırlayan Opr. Dr. Mehmet Baz, Yayın Danışmanı Hamdi Türkmen, Yayın Koordinatörü Dilek Gappi, Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven ve Muhittin Akbel’in yanı sıra Köşe yazarımız Kemal Önderoğlu’nun sorularını cevapladı.
Hedeflediği diğer projelere de değinen Opr. Dr. Mehmet Baz, Ekol KBB’nin sadece Çiğli’de kalmayacağını, başka yerlerde de büyümeye devam edeceklerini belirtti.

* En sık hangi şikayetleri alıyorsunuz?

Burun, kemik eğrilikleri, sinüzüt, horlama, bademcik, baş ağrıları, baş dönmeleri ses kısıklıkları gibi şikayetler çoğunlukta oluyor. Mesela Şafak Hoca, Ankara’da ses cerrahisi, lazerle ses operasyonları yapar. Sesi kalın olanların, ses inceltme ameliyatlarını yapıyor. Baş dönmeleri gibi dengeyle ilgili sıkıntılar var bir de. Aynı zamanda kulak çınlamaları. Kulak çınlamalarında, kekemelik kadar iyi neticeler alınmıyor ancak çınlama seviyeleri ölçülerek, soft lazer denilen tedaviyle giderilmeye çalışıyor. Ayrıca bir farkımız da ambulanslarımız doğrudan ameliyathane katlarına çıkıyor.

* Hastaneyi planlarken tüm detayları düşünmüşsünüz...

Bunlar çok önemli. Özel bir asansör sistemi yaptırdık. Ambulans hastaneye geldiğinde, asansörü kullanarak ameliyathanenin önüne kadar geliyor ki, hastayı tamamen hijyenik ortamda ambulanstan doğrudan ameliyata alıyoruz.

* SGK ile bütün dallarda anlaşmanız var mı?

Bütün dallarda anlaşmamız bulunuyor, tam olarak anlaşmalıyız. Özel sigortalar da bunlara dahil. Onları ayırmadık.

* Son zamanlarda şöyle bir durum yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının uyguladığı bazı politikalar şiddetle tepki görüyor, özel sağlık işletmeciliği artık yapılamaz deniyor öte yandan özel hastanelerin sayısı artıyor. Siz bu çelişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, dünyada hiçbir devletin, özel sektörü ve sağlığı bu kadar suspanse ettiği başka bir sistem yok. Gelişmiş ülkelerin çoğunda vatandaş ya özel hastaneye gidip parasını ödüyor ya da devlete giderse sırasını bekliyor. Burada hem kamu hastanelerine gidebiliyorsunuz ya da özel hastanelerde 6 lira para ödeyip tedavi olabiliyorsunuz. Geriye kalan 23 TL’yi ise devlet ödüyor. Mesela bir bademcik ameliyatı için devlet 600 lira, vatandaş ise 180 TL ödüyor. Vatandaş 180 liraya özel bir hastanede, büyük bir ihtimamla ameliyat olabiliyor.
Bizler SGK’dan paramızı düzenli olarak alıyoruz. Belki devlette anlaşma yapmasak, yaptığımız ameliyatlardan, muayehaneden daha yüksek ücretlerle yapacağız ama kazancımız daha az olacak.

* Peki şikayetler neden yaşanıyor?

Bilemiyorum... Bir iş adamı olarak şuanda Türkiye’de en iyi sektörlerden birisinin özel sağlık işletmeciliği olduğunu söyleyebilirim. Bir çok insanın şikayetleri var ama galiba sıkıntılar başka. Mesala çok ortaklı işletme açıyorlar. Doktorların ortaklı olarak açtığı yerlerde kendileri arasında anlaşamamazlıkları oluyor. Kazanılan para çoğunlukla ortaya konulmuyor. Devlet paramızı düzenli ödediği için ve böylece yüzde 30 gibi bir kârla çalışabiliyoruz. Bu kadar kâr birçok sektörde yok.

* Tam gün politikası...

Şuan biraz daha devlete dönülmüş gibi ama yine de sağlık politikalarından biz Ekol K.B.B olarak memnunum ama memnun olmayan arkadaşlarımız da var tabii.

“Başarımın nedeni eşim”

* Ortak almayı düşünüyor musunuz?


Hayır. Yabancı ya da Türk hiç kimseyle ortak olmak istemiyorum. Eşimle birlikte yürütüyoruz. Aile şirketi gibi çalışmak bana mantıklı geliyor. İnşaatın mimarisinden tutun birçok konuyla eşim ilgileniyor. Hastanemiz 20 milyon gibi bir yatırımla yapıldı, bunun da 2-3 sene içinde kendini amorti edeceğini düşünüyoruz. Bu hastanenin aksamadan yürümesi, başarımızın tek sebebi eşimdir.

Haberin Devamı

* Çok sayıda ameliyathane var...

Hasta çok olduğu zaman sıkıntı yaşamıyoruz. Mesela Ataman hocamız geçen gün 7 saatlik bir ameliyattan çıktı. Doktorlarımız çok iyi niyetli, kendi yerleri gibi benimsediler. Ayrıca biz de kulak burun boğaz uzmanı her zaman nöbetçidir.

100 yataklı yeni hastane kuruyor

* Kulak Burun Boğaz Hastanesi’yle mi kalacaksınız? Başka hedefleriniz var mı?

Sadece ‘Kulak Burun Boğaz Hastanesi’ olarak kalmayacağız. Çiğli’de yeni bir yer aldık. Projesini çizip verdik, beklemedeyiz. 100 yataklı bir hastane olacak. Sağlık Bakanlığı’ndan onayını bekliyoruz. Muhtemelen 6 ay içinde başlayacağız. Orayı genel hastane olarak düşünüyoruz. Tüm branşlar yer alacak ve orası da iddialı bir hastane olacak. Ayrıca üç diş hastanemiz var. Biri Alsancak’ta Dent Ege ismiyle, diğeri Çiğli’de Dent Ekol ve Dent Manisa var. Diş tedavisi, çok boş bırakıldığını düşündüğümüz bir alan olduğu için bu konuya da eğildik.

Haberin Devamı

20 milyon TL’lik yatırım yapıldı

5 bin metrekarelik bir alanda hizmet eden hastanede, yoğun bakım ünitesi, vertigo ve denge ünitesi, Tinnutus (kulak çınlama) ünitesi, horlama ve uyku laboratuarları, ses analiz laboratuvarları, kekemelik tedavi birimi gibi dal merkezlerinden farklılıkları bulunuyor. 3 profesörün yanında 22 KBB hekiminin görev aldığı hastanede, ileri teknoloji kullanılarak, ameliyatta hatayı sıfıra indirmeyi planlıyorlar.

Opr. Dr. Mehmet Baz Kimdir?

1959’da Uşak’ın Eşme İlçesi’nde doğan Opr.Dr. Mehmet Baz, evli ve 2 çocuk babası. Anne ve babası öğretmen olduğu için Uşak’ta kalmayıp İzmir’de lise hayatına başlayan Mehmet Baz, 1984 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, kulak-burun-boğaz ihtisasını tamamladı ve daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü bitirdi. Opr. Dr. Mehmet Baz, İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısı olarak çalıştı. Avrupa Fasiyal Plastik Cerrahi Akademisi üyesi olan Opr. Dr. Baz, Türkiye İşitme Cihazları Derneği Başkanlığı da yapıyor. Baz, Ekol Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi’ni kurmadan önce işitme cihazı merkezi kurdu.