Ege Çadırkent çilesinden yuva sıcaklığına

Çadırkent çilesinden yuva sıcaklığına

22.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Van’dan gelen depremzedeler, İzmir’de yerleştikleri DDY’nin Urla Kampı’nda özledikleri sağlıklı ortama kavuştular...

Çadırkent çilesinden yuva sıcaklığına

Van’daki depremin ardından çadırlardaki donarak ve yanarak ölümler, bu kentten göçü hızlandırdı. Çadırda eksi 10 derece soğukla mücadele eden, kar yağışı nedeniyle çamurun içinde, yıkanmadan, yeterince beslenemeden yaşama tutunmaya çalışan depremzedelerin bir kısmı İzmir’in Urla’da İlçesi’ndeki yaz kampına yerleştirildi. Halı döşeli, ranzalı, banyolu, sürekli sıcak suyu olan evlerde yaşayan depremzedelerin çamaşırları yıkanıyor, üç öğün yemek ve sürekli çay servisi yapılıyor.

Çadırkent çilesinden yuva sıcaklığına

Van’da çileli günler yaşadıktan sonra Urla’ya yerleştirilen depremzedeler,
DDY Kampı’nda kendilerine sağlanan yaşam olanaklarını normal bir hayatın habercisi olarak değerlendirdiler .


Evlere klimalar dağıtıldı
İzmir’de de 208 Vanlı, Urla İlçesi’nde, Devlet Demiryollarına ait yaz kampında yaşamaya başladı. 88 bölmeli, 333 kişi kapasiteli kampa Van’dan göç sürecek. Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın, kliması olmayan bu küçük evlere klima takıldığını, TEDAŞ’ın elektrik hattını yenilediğini, çamaşırhane kurulduğunu, çocukların basketbol ve futbol sahalarında oynadığını belirterek, “ Kabin dediğimiz evlerin zeminini halı kaplattık, klima taktırdık. Üç öğün yemek servisi var.39 ilköğretim, 11 ortaöğretim, üç de dersaneye giden çocuğumuz var” diye konuştu.

Haberin Devamı


Çadırkent çilesinden yuva sıcaklığına


Depremzedeye özel çadır
Almanya’nın Frankfurt kentinde 25 kişi ile çadır üreten Kevser Alkan, Van depreminin ardından eksi 25 dereceye kadar soğuk geçirmeyen 400 dereceye kadar da ısı dayanıklılığı olan yüzde 100 pamuktan ürettiği çadırını İzmir’de, içinde odun ateşi yakıp kazanda yemek pişişerek tanıttı. 10 kilogram ağırlığındaki çadırın 10 dakikada kurulabileceğini belirten Alkan,
Türkiye’de açacağı fabrikada sadece kocasından şiddet gören 25 kadını istihdam edeceğini belirterek, “ Dumanın çıkması için tepede baca var. O yangın benim çadırımda çıksaydı çocuklar ölmezdi” dedi. Alkan, biri sekiz diğeri 32 kişilik iki çadırı Van depremzedelerine bağışladı.


Milletvekili Ulema moral ziyaretinde
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Vanlı depremzedeleri Batı illerinde devlete ait sosyal tesislere yerleştirme çalışmaları kapsamında İzmir’in Foça ilçesine yerleştirilen depremzedeleri ziyaret etti. Foça’da Su Sporları Merkezi sporcu kamp tesislerine yerleştirilen 35’i çocuk yaklaşık 100 depremzedeye geçmiş olsun dileklerini ileten Ulema, yaraların kısa sürede sarılacağını belirtti.
Van’dan Foça’ya yapılan 26 saatlik yolculuğun ardından 17 Kasım Perşembe gecesi tesise gelen depremzedelere, görevli doktorlar tarafından sağlık hizmeti verildi. 1 aşçı, 4 yardımcı personel, 2 doktor ve 1 hemşirenin görev yaptığı tesiste, depremzedelere 3 öğün sulu yemek veriliyor. Foça Kaymakamı Adem Arslan, 24 saat sıcak suyun bulunduğu tesiste, depremzedeler için psikolojik destek hizmetinin de verileceğini ve Halk Eğitim Merkezi tarafından çeşitli kurslar açılacağını söyledi.
İZMİR DHA

Felaket mağdurlarına psikolojik takviye
Van’da meydana gelen depremin ardından psikolojik travma yaşayan depremzedelere yerleştirildikleri kamu tesislerinde barınma, beslenme ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra psikolojik destek veriliyor. Depremlerin ardından bastıran kışla yaşam koşullarının daha da ağırlaştığı Van’dan ayrılarak Gümüldür’deki DSİ Sosyal Tesisleri’ne yerleşen depremzedeler, korku ve travmayı geride bırakmayı ümit ediyor. Tesiste çocuk depremzedeler rehber öğretmenler tarafından gözlenirken çocuklar ve yetişkinlere uzmanlar psikolojik destek vermeye başladı.
AA