Ege Çağımızın Sadun Boro’ları

Çağımızın Sadun Boro’ları

14.01.2024 - 00:20 | Son Güncellenme:

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi mezunu kaptanlar Hande İpek Yamanel ve İrem Düzdaban, kadının gücünü mavi sularda da gösteriyor.

Çağımızın Sadun Boro’ları

İZMİR DHA - Dünyanın önde gelen kruvaziyer firmaların gemilerinde kaptanlık yapan Hande İpek Yamanel ve İrem Düzdaban, bir yandan dev gemileri yüzdürürken, diğer yandan Türk kadın denizcilere sektörün kapılarını açıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi mezunu kaptanlar Yamanel ve Düzdaban, kruvaziyer gemilerinde faaliyet gösteriyor. Yamanel, merkezi ABD Florida’da bulunan bir denizcilik şirketinde 3’üncü officer (zabit) olarak görev yaparken, Düzdaban ise başka bir firmada 1’inci zabit görevini sürdürüyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, her iki kadın kaptanla bir araya geldi.

Haberin Devamı

 Denizciliğin her alanında çalışan ve her çeşit gemide kaptanlık yapan Türk kadın denizcilerin şimdi de kruvaziyer gemilerinde dümenin başına geçtiğini belirten Öztürk, “Kendileriyle seyahate çıktığımız kruvaziyer yolculuklarında tanıştık. Gerçekten çok önemli bir şey yapıyorlar. Koskoca gemileri limana yanaştırıp, limandan kaldırıyorlar. En zor vardiya olan 4-8 vardiyasında görev yapıyorlar. Dünya denizlerinde ülkemizin elçileri oluyorlar. Bu genç kadın kaptanlarımız bana göre çağımızın Sadun Boro’ları, Halikarnas Balıkçıları” dedi. 

Denizlerde temsil ediyorlar

Yamanel de, “Bizden önce yolcu gemilerinde kadın zabit yoktu. Yolu açmış olduk. Umarım gençlere ümit oluruz” diye konuştu. Düzdaban ise “Zoru başarmayı severim. Tabuları yıkmak adına yeri geldiği zaman en ağır yükü sırtlandık. Kuzey denizlerinde seyreden bir tankerde çalışmak hiç kolay değildi. Bir de erkek egemen bir dünyada kadından emir almaktan hoşlanmayan bir personel var” ifadelerini kullandı.