Ege Can’dan seferberlik

Can’dan seferberlik

06.04.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:

Pamukkale, Karşıyaka, Salihli, Buca, Selçuk ve Denizli Büyükşehir belediyeleri, sahipsiz can dostlar için durmadan çalışıyor. Buca’da da bir vatandaş canını hiçe saydı; kedisi için alevlerin içine atladı.

Can’dan seferberlik

 

Her yıl 4 Nisan, sokaktaki canların durumuna dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor. Belediyeler ve yardımsever vatandaşlar da sevimli dostlar için adeta seferber oluyor. Bu kapsamda Buca’da polyester imalathanesinde çıkan yangında Server Avcı (45), ‘Minnoş’ adındaki kedisini kurtarmak isterken alevler arasında kaldı, vücudunda yanıklar oluştu. İtfaiye ekipleri yangına müdahalede bulunurken, Avcı’nın kedisi Minnoş da kurtarıldı. Yangın itfaiyenin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Avcı ile Minnoş, tedavi altına alındı. İkisinin de durumunun iyi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sıcak yuvalar

Pamukkale Belediyesi, ahşap atıklardan sokaklarda yaşayan kedi ve köpekler için kulübe yaptı; yazın sıcaktan kışın da soğuktan korunmalarını sağladı. İlçenin birçok noktasındaki parklara monte edildi, can dostlar için yem ve su desteğinde bulunuldu. Başkan Avni Örki, “Sadece vatandaşlarımıza değil sokaktaki canlıların da yanında olmaya çalışıyoruz. Onlar bizim can dostlarımız. Sadece bir gün değil, her gün yanlarındayız” dedi.

Rehabilite edilecek

Karşıyaka Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü de, sokak hayvanları konusunda bir ilke imza atacak. Saldırganlık ve davranış bozukluğu gösteren sokak hayvanları, yaşadıkları bölgede uzmanlar vasıtasıyla rehabilite edilecek. Hayvanseverlerin de destek verdiği çalışma hakkında bilgi veren Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı, “Can dostlarımıza daha huzurlu ve rahat ortam yaratabilmek açısından köpek eğitmeni Mustafa Kobaş ile birlikte çalışmaya başladık. Can dostlar yaşadıkları bölgede izlenerek, davranışları incelenecek ve barınak ortamına alınmadan yerinde rehabilite edilecek. İnsanlarla ve dış etmenlerle uyum içinde yaşamalarını sağlayacağız. Uygulamada pilot bölge olarak Bostanlı’yı seçtik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Efes Selçuk Belediyesi de, 4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedeniyle bir rapor yayınladı. Pandemi süresince toplam 730 köpek ve kedi kısırlaştırıldı, 1420 can dost tedavi edildi. 1500 talep yerine getirildi, hasta yaralı ve bakıma muhtaç olanların tedavileri yapıldı. Sahipsiz can dostlar için tonlarca mama dağıtıldı, 132 can dost sıcak yuvalara kavuşturuldu.

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan can dostları ziyaret etti, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sahipsiz dostlara yapılan kötü muamelenin asla kabul edilemeyeceğini belirten Kayda, “Can taşıyan tüm canlara, herkes saygı göstermek zorunda. Her can bizim için değerli” dedi.

Merkez güçlendirildi

Buca Belediyesi de, bir yandan bakıma muhtaç, hasta ve yaralı hayvanlara hizmet sunmak için açılan Buca Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni güçlendirdi, bir yandan da dostları sıcak bir yuvaya kavuşturdu. 10 bin 379 dosta poliklinik hizmeti, 13 bin 782 merkeze gelen sahipsiz canlara bakım hizmeti verdi, 24 bin 161 can dosta kucak açıldı. Bin 116 tanesi sahiplendirildi. Başkan Erhan Kılıç, “Tüm imkânlarımızı seferber ettik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi gönüllüleri ise, barınaktaki can dostları ziyaret etti. Gençler, satın alma, sahiplen çağrısında bulundu.